Infofinanciar > Info > INFP, anunț îngrijorător. Ne așteaptă un val de cutremure în România
Info

INFP, anunț îngrijorător. Ne așteaptă un val de cutremure în România

Seismograf, cutremur
Sursă foto: StiridinSurse

Cutremurele sunt fenomene naturale extrem de periculoase, care pot avea repercusiuni grave și pun în pericol viața oamenilor în cazurile în care există episoade mai grave. Drept exemplu este situația Turciei, unde orașul cel mai afectat a rămas în ruină, iar sute de oameni și-au pierdut viața, neavând nicio șansă în fața seismului puternic.

Un astfel de cutremur ce vine cu o magnitudine atât de mare poate avea un impact major. Pot apărea replici ale seismului în cadrul mai multor zone, o repetare a fenomenului, care vine cu o desfășurare nu atât de amplă, însă reprezintă de asemenea, un semnal de alarmă și un potențial pericol.

Val de cutremure în țară

Seara de luni a adus un cutremur de amploare în Arad. Acest impact major pe care seismul l-a avut este primul întâlnit în ultima jumătate de secol. Mai mulți experți afirmă că fenomenul are la nivel de cauză cutremurele devastatoare din Turcia, unde au existat mișcări ale plăcilor tectonice fără precedent. Conform celor de la Institutul pentru Fizica Pământului, cutremurul de luni seară din Arad a fost urmat de 12 replici. Românii din vestul țării au fost extrem de îngrijorați cu privire la evenimentele întâmplate.

Luni seară a existat un val de cutremure în Arad, primul cu magnitudinea de 4,7, urmat de altul la o distanță apropiată, ce a avut o intensitate asemănătoare. Aceste două episoade de seisme au fost urmate de 12 replici. Seismele din acest lanț de fenomene au început luni seară și s-au continuat până marți. În plus, marți la ora 19:15, s-a produs un nou cutremur ce o magnitudine de 4,1 ce a zguduit aceeași zonă afectată de seismele precedente.

Din fericire, până acum nu au fost raportate pagube și victime în urma seismului din Arad. Conform experților de la INFS, acest val de cutremure este primul desfășurat în ultima jumătate de secol care prezintă această amploare. Este îngrijorător acest lucru deoarece zona este cunoscută pentru risc seismic și totuși, de aproape un secol, în Arad nu s-au mai desfășurat cutremure de această amploare. În cadrul acestui episod seismic, luni seară la ora 20:46, pământul s-a zdruncinat pentru prima oară. În Arad, seismul s-a produs la 13 kilometri adâncime, având o magnitudine de 4,7. Conform localnicilor, această mișcare a pământului a fost însoțită de un vuiet apăsător, care le-a dat fiori acestora.

Legătură cu seismele din Turcia

Potrivit spuselor lui Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, care a comentat cutremurul din Arad, cel mai probabil aceste seisme din țara noastră au legătură cu evenimentele de acest fel in Turcia. Acesta a afirmat că ar trebui să ne obișnuim cu un număr mare de seisme, iar cel mai recent observat din zona Arad este influențat de cutremurele devastatoare din Turcia.

„Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu, conform Antena3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.