Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia nu mai vrea să fie confundată cu un curcan. Ankara schimbă imaginea țării
Lumea la zi

Turcia nu mai vrea să fie confundată cu un curcan. Ankara schimbă imaginea țării

Turcia - sursa foto - sacalatorim.ro
Sursa foto - sacalatorim.ro

Turcia, în mod oficial, și-a schimbat numele. Ministrul turc de Externe și ONU au anunțat această alegere. Mevlut Cavusoglu a trimis o scrisoare Națiunilor Unite în care cere ca, oficial, țara lui să fie denumită „Turkiye”.

Această măsură este considerată drept o parte a efortului pe care Ankara îl face în ceea ce privește schimbarea imaginii țării și disocierea numelui de conotații negative. De asemenea, acest lucru este făcut și pentru a nu mai exista confuzia dintre numele Turciei și cuvântul „curcan”, care în limba engleză se traduce fix „turkey”.

Agenția Andolu a afirmat că purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, Stephane Dujarric a confirmat faptul că a primit această scrisoare miercuri târziu. AP News spune că agenți l-a citat pe acesta, spunând că această schimbare de nume a intrat în vigoare fix din momentul în care acea scrisoare a fost primită.

Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan a făcut multe presiuni ca denumirea de „Turcia”, recunoscută la nivelul întregii lumi, să fie înlocuită cu „Turkiye”, fix așa cum se scrie și cum se pronunță în limba turcă.

În luna decembrie, Recep Tayyip Erdogan a ordonat ca termenul „Turkiye” să fie cel utilizat, scopul fiind acela de reprezenta cât mai bine valorile și cultura din țara lui. A cerut, de asemenea, și ca pe produsule exportate să se folosească eticheta „Made in Turkiye” în loc de „Made in Turkey”. Ministerele din Turcia deja au început să folosească „Turkiye” în documentele oficiale. Țara s-a numit „Turkiye” după anul 1923, moment în care a avut loc declararea independenței.

La începutul anului 2022, guvernul a lansat și un videoclip promoțional, din nou, ca parte a încercărilor Turciei de își schimba numele în limba engleză. În cadrul acestui material video, turiști din toată lumea spuneau „Hello Turkiye” în destinații extrem de cunoscute.

Direcția de comunicare a președinției din Turcia a declarat că, lansarea acestei campanii a avut și are scopul de a promova în mod mai eficient folosirea lui „Turkiye” ca nume național și internațional pe platformele internaționale.

Radioul turc de limbă engleză numit TRT World a început să utilizeze cuvântul „Turkiye”, însă cuvântul „Turkye” tot mai este strecurat de către prezentatori, aceștia încercând să se acomodeze cu pronunțarea acestui cuvânt.

Tot acest post de radio a explicat în cadrul unui articol de la începutul anului 2022 că atunci când cineva caută pe google, apare, conform Mediafax, : „un set confuz de imagini, articole și definiții care confundă țara cu Meleagris – cunoscut și sub numele de de curcan, o pasăre mare originară din America de Sud – care este renumită pentru că este servită în meniurile de Crăciun sau la mesele de Ziua Recunoștinței.”.