Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia, într-o „noapte furtunoasă”! Contradicții, nelămuriri, neclarități
Lumea la zi

Turcia, într-o „noapte furtunoasă”! Contradicții, nelămuriri, neclarități

erdogan (sursă foto: The Times of Israel)
sursă foto: The Times of Israel

Contracandidatul lui Erdogan își arată furia aseară, târziu în noapte. Acesta nu mai era Kemal Kilicdaroglu, acel bătrânel cu glas moale de dinainte. De data aceasta, el a părut furios, frustrat de ceea ce opoziția consideră a fi tactici de blocare din partea Partidului AK al președintelui Erdogan.

„Blocați voința poporului”, a spus el, ridicându-și vocea într-un discurs scurt, dar puternic, după miezul nopții. El nu a spus cine încearcă să manipuleze rezultatul votului, dar a avut în mod clar în vedere membrii AKP. El a numit cele mai mari două orașe ale Turciei ca fiind țintele AKP pentru aceste tactici de manipulare a votului, iarapoi a înaintat cereri de obiecții la 783 de urne de vot numai în Istanbul și alte sute în capitala Ankara.

Kilicdaroglu nu a câștigat președinția aseară. Întrebarea este ce se va întâmpla în Turcia zilele următoare. „Suntem aici până când fiecare vot va fi numărat”, a mai spus Kilicdaroglu.

O „noaptea furtunoasă” în Turcia

Liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a vorbit pentru prima dată în fața camerelor de luat vederi după miezul nopții, în timp ce numărătoarea voturilor se apropie de final. În ceea ce a fost un discurs foarte scurt, el a declarat că partidul AK, aflat la guvernare, blochează sistemul prin depunerea de contestații la rezultatele în care Kilicdaroglu a avut un număr mai mare de voturi:

„Nu blocați voința națiunii. Lăsați rezultatele reale să se afle și toată lumea să știe rezultatele. Țara nu mai are răbdare. Nu puteți gestiona situația prin manipulare, nu vă temeți de voința poporului”, a fost mesajul opozantului lui Erdogan. El a făcut din nou apel la voluntarii și oficialii partidului să continue să monitorizeze numărătoarea, spunând: „Suntem aici până când fiecare vot va fi numărat”.

Contestațiile ar putea întârzia rezultatul final

În timp ce șansele unui al doilea tur de scrutin devenea din ce în ce mai probabile, numărarea voturilor a încetinit simțitor ritmul. A fost deranjant pentru cetățeni atunci când toată Turcia așteapta un rezultat clar, dar opoziția spunea că motivul acelei întârzieri este reprezentat de obiecțiile repetate ale partidului lui Erdogan la rezultatele în care rivalul lor din opoziție este în față.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, spunea și el atunci că șapte milioane de buletine de vot au fost reținute din procesul de numărare din cauza acestor obiecții și că toate au fost înregistrate în bastioanele opoziției. „Este o tactică folosită de Partidul AK al lui Erdogan în ultimele șapte sau opt alegeri”, susține edilul.

„Tot ceea ce face este să întârzie rezultatul”, a spus un oficial al partidului lui Erdogan, care a declarat aseară, tot târziu în noapte, că termenul limită pentru a se înregistra cererile de renumărare a voturilor este marți după-amiază, 16 mai, astfel încât este clar că această saga mai are un drum de parcurs.

Ce s-a mai întâmplat?

După 20 de ani la putere, președintele Turciei, Erdogan, s-a confruntă cu cea mai grea provocare a sa, sub forma lui Kemal Kilicdaroglu, candidatul unității opoziției. Într-un anumit punct al numărătorii, puțin după miezul nopții, ambele tabere susțineau că sunt în avantaj. Asta în încercarea de a păstra controlul asupra poveștii de succes pe care fiecare dintre cei doi candidați o aduceau în față în ceea ce îi privește, după cum subliniază corespondentul BBC Jonny Dymond din Istanbul.

Imaginea de ansamblu a fost una neclară, agențiile de știri rivale raportând cifre diferite. Cu toate acestea, cifrele finale ale agenției de presă de stat Anadolu arată că Erdogan a coborât sub pragul de 50% necesar pentru a câștiga detașat alegerile. Astfel, niciunul dintre cei doi nu a obținut jumătate din voturi la sfârșitul nopții, iar acum se va merge la un al doilea tur de scrutin, programat deja pentru data de 28 mai.

Însă până atunci mai e cale lungă.