Infofinanciar > Lumea la zi > Tupeu de borfaș! Rusia i-a făcut plângere Ucrainei la FIFA. Motiv hilar
Lumea la zi

Tupeu de borfaș! Rusia i-a făcut plângere Ucrainei la FIFA. Motiv hilar

Ucraina fotbal - sursa foto - as.ro
Sursa foto - as.ro

Federația de Fotbal din Rusia (RFU) a trimis o plângere la FIFA cu privire la tricourile pe care Ucraina le-a purtat la meciul de duminică, împotriva Țării Galilor din cadrul finalei play-off-ului de calificare la Cupa Mondială. Nemulțumirea este în legătură cu includerea Crimeei pe harta cu granițele statului.

Peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia în anul 2014 și, deși statutul acestui teritoriu este controversat, majoritatea comunității internaționale consideră această zonă drept parte a Ucrainei în continuare.

În luna martie a anului 2014, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat pentru o rezoluție care a recunoscut ca fiind nevalabil rezultatul contestat al unui referendum, cerând astfel statelor să nu recunoască modificările în statutul regiunii Crimeea.

La puțină vreme după ce s-a adoptat această rezoluție, Rusia a anexat oficial Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol, unde are jurisdicție de facto. Acest lucru a impus sancțiuni din partea unor țări, inclusiv venite de la Statele Unite ale Americii și Canada, dar și măsuri colective din partea Uniunii Europene.

Ce a făcut Ucraina

Ucraina a avut duminică oportunitatea de a obține ultimul loc pentru Europa la Campionatul Mondial din Qatar din anul 2022. Totuși, a pierdut în fața Țării Galilor cu scorul de 1-0, după ce Andriy Yarmolenko a marcat în propria poartă.

Tricourile pe care le-a purtat echipa oaspete a provocat o plângere din partea Federației de Fotbal din Rusia, care a fost trimisă către organismul de conducere la nivel mondial, FIFA.

Federația a spus, prin intermediul unei declarații care a fost raportată de agenția de știri TASS, că: „Federația Rusă de Fotbal a trimis un protest către FIFA în legătură cu încălcarea regulilor de organizare de către Federația Ucraineană de Fotbal, și anume, afișarea pe echipamentul echipei naționale a imaginii Crimeei ca parte a Ucrainei.”. A mai fost exprimat un alt prostest în legătură cu declarațiile pe care reprezentanții ucrainieni le-au dat, acestea adresându-se în mod negativ cetățenilor din Rusia.

Echipamentul galben a fost purtat de Ucraina în timpul meciului cu Scoția, confruntare care a fost semifinala de baraj contra Scoției, terminată cu scorul de 3-1 pentru formația ucraineană. Acest meci a fost pe data de 1 iunie, fiind primul meci de fotbal oficial după 24 februarie, moment la care a început invazia Rusiei.

De ce crede Rusia că este nevoie de un protest

Președintele de onoare al RFU, potrivit celor de la Mediafax, a declarat că : „Un protest este necesar, deoarece, după referendum, Crimeea și Sevastopol sunt teritoriul Federației Ruse, iar dacă teritoriul Federației Ruse este prezentat pe echipamentul unei alte țări, atunci, în consecință, trebuia să trimitem un astfel de protest.”.

Președintele Uniunii de Fotbal din Crimeea, Serghei Borodkin, a spus, despre această situație, că politica nu trebuie implicată în acest sport.

Asociației Ucrainiene de Fotbal nu i-a fost solicitate să modifice granițele reprezentate pe tricourile lor, în ciuda faptului că li s-a ordonat să elimine o frază de pe gulerul echipamentelor, mai precis „Glorie eroilor”. Motivul s-a datorat „semnificației istorice și militariste”.

De asemenea, Rusiei i s-a interzis participarea în cadrul competițiilor FIFA și UEFA, anulându-se astfel orice speranță de calificare la Cupa Mondială din Qatar care are loc anul acesta.