Infofinanciar > Lumea la zi > Trupele Wagner se retrag de pe front! Prigojin îi cedează locul lui Kadîrov
Lumea la zi

Trupele Wagner se retrag de pe front! Prigojin îi cedează locul lui Kadîrov

Șeful Wagner, Evgeni Prigojin
Sursă foto: news.ro

Principala grupare de mercenari a Rusiei a anunțat că intenționează să se retragă din orașul Bahmut din estul Ucrainei. Pozițiile cucerite de trupele Wagner vor fi preluate de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi au rămas fără muniție și că se așteaptă ca armata să le ia locul în Bahmut miercurea viitoare. „Băieții mei nu vor suferi pierderi inutile și nejustificate în Bakhmut fără muniție”, a declarat Prigojin într-o înregistrare video care însoțește un anunț scris de retragere, adresat liderilor militari, inclusiv președintelui Vladimir Putin.

În anunț se spune că „birocrații” au reținut proviziile deși știau că data țintă a lui Wagner pentru capturarea orașului era 9 mai, ziua comemorării celui de-al Doilea Război Mondial. „Dacă, din cauza geloziei voastre meschine, nu vreți să oferiți poporului rus victoria de a cuceri Bahmut, este problema voastră”, a adăugat Evgheni Prigojin în videoclip.

Agenția de știri de stat RIA a relatat ulterior că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a instruit pe unul dintre miniștrii săi adjuncți să se asigure că trupele au toate armele de care au nevoie.

Ucrainenii continuă să reziste în Bahmut

Bătălia pentru Bahmut, pe care Rusia îl vede ca pe o treaptă spre alte orașe din regiunea ucraineană Donbas, care încă nu se află sub controlul său, a fost cea mai intensă, costând mii de vieți de ambele părți în luni de război crâncen.

Trupele ucrainene au fost împinse înapoi în ultimele săptămâni, dar au rezistat în oraș pentru a provoca cât mai multe pierderi rusești înainte de marea ofensivă planificată de Kiev împotriva forțelor invadatoare de-a lungul liniei de front de 1.000 km.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a declarat într-un raport recent că forțele Kievului au respins vineri peste 30 de atacuri asupra sectoarelor principale ale liniei frontului, Bahmut și Marinka, în sud, fiind marcate de cele mai grele lupte.

Prigojin atacă frontal Kremlinul

„Din cauza lipsei de muniție, pierderile noastre cresc exponențial în fiecare zi”, se arată în declarația lui Prigojin. Luptătorii săi vor fi nevoiți să predea pozițiile lor din Bakhmut unităților Ministerului Apărării pe 10 mai și apoi să se retragă în taberele logistice „pentru a ne linge rănile”, a adăugat șeful Wagner citat de Reuters.

Anterior, Prigojin a fost fotografiat înconjurat de cadavre despre care a spus că sunt oamenii săi, strigând injurii la adresa ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov. Prigojin a declarat că Șoigu și Gherasimov trebuie să poarte responsabilitatea pentru „zeci de mii de morți și răniți din Wagner”.

Kremlinul a refuzat să comenteze declarațiile lui Prigojin.

Pozițiile vor fi preluate de Kadîrov

Astăzi, serviciul de presă al trupelor Wagner a anunțat că pozițiile deținute de mercenari în Bahmut nu vor fi preluate de trupele armatei ruse, ci de cele ale lui Ramzan Kadîrov.

„Îi sunt recunoscător lui Ramzan Kadîrov pentru că a fost de acord să preia poziţia noastră în Bahmut, cel mai probabil, având capacitatea de a obţine tot ce are nevoie şi toate resursele necesare. Sunt deja în contact cu reprezentanţii săi pentru a începe imediat transferul de poziţii, astfel încât pe 10 mai, la ora 00:00, exact în momentul în care estimăm că potenţialul nostru de luptă va fi complet epuizat, camarazii noştri de arme să ne ia locul şi să continue asaltul asupra oraşului Bahmut”, a declarat Evgheni Prigojin.