Infofinanciar > Lumea la zi > Trupele Wagner se confruntă cu probleme financiare. Cine oferă finanțare mercenarilor
Lumea la zi

Trupele Wagner se confruntă cu probleme financiare. Cine oferă finanțare mercenarilor

Grupul Wagner fanatik.ro
sursa foto fanatik.ro

Mercenarii Wagner se confruntă cu mari probleme financiare. Compania militară privată condusă de Evgheni Prigojin încearcă să economisească bani pentru finanțarea salariilor personalului său militar, pe fondul presiunilor financiare.

Potrivit serviciilor secrete britanice, compania militară privată Wagner ia măsuri pentru a reduce costurile salariale ale mercenarilor săi din cauza presiunii financiare, deoarece Kremlinul probabil nu mai finanțează grupul. Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că mercenarii se vor confrunta în curând cu o reducere și o reconfigurare. Obiectivul principal al acestui proces este de a economisi costul plății salariilor angajaților companiei, ținând cont de presiunile financiare semnificative.

Grupul Wagner, probleme financiare

Mai mult, potrivit Ministerului britanic al Apărării, pe fondul eșecului rebeliunii din luna iunie a acestui an, autoritățile ruse au început să interfereze cu punerea în aplicare a altor interese de afaceri ale fondatorului PMC Wagner, Evgheni Prigojin. Serviciile de informații ale Regatului Unit nu exclud posibilitatea ca Kremlinul să nu mai intenționează să ofere finanțare grupului în viitor. „Dacă autoritățile ruse au încetat deja să plătească wagnerienii, atunci, autoritățile Republicii Belarus sunt cei mai probabili plătitori”, au concluzionat ofițerii de informații britanici. În același timp, este posibil ca astfel de cheltuieli să ducă la epuizarea nedorită a resurselor deja nesemnificative ale bielorușilor.

Compania militară privată Wagner (PMC) încearcă să economisească bani la salariile mercenarilor săi din cauza presiunii financiare, relatează UK Defence Intelligence. „Grupul Wagner se îndreaptă probabil spre un proces de reducere a numărului de angajați și de reconfigurare, în mare parte pentru a economisi cheltuielile salariale ale personalului într-o perioadă de presiune financiară”, se arată în analiză. Ministerul britanic al Apărării notează că, după rebeliunea nereușită din iunie 2023, statul rus a acționat împotriva altor preocupări de afaceri ale proprietarului Wagner PMC, Evgheni Prigojin. Există o posibilitate reală ca Kremlinul să nu mai finanțeze grupul, spun oficialii serviciilor de informații.

„Dacă statul rus nu-l mai plătește pe Wagner, al doilea cel mai plauzibil plătitor sunt autoritățile belaruse”, concluzionează analiza serviciilor de informații. Cu toate acestea, astfel de costuri reprezintă o posibilă scurgere nedorită a resurselor modeste ale Belarusului. Anterior, Ministerul britanic al Apărării consideră că militanții Grupului Wagner au sosit în Belarus în mare parte fără echipamentul lor greu și este posibil ca aceștia să îl fi predat Ministerului rus al Apărării, conform Pravda .

Actuala poziție a Grupului Wagner 

După cum a raportat anterior agenția ucraineană de știri, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că rebeliunea liderului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a fost o operațiune specială coordonată cu dictatorul rus Vladimir Putin pentru a identifica generalii neloiali. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului a sugerat că acordul privind amplasarea mercenarilor Wagner în Belarus între dictatorul rus Vladimir Putin și Evgheni Prigojin a încetat să mai fie valabil. Între timp, Centrul Național de Rezistență a raportat că mercenarii companiei militare private Wagner s-au poziționat în mod deliberat și s-au deplasat de-a lungul punctului de control rutier Peschatka din regiunea Brest din Belarus pentru a escalada situația și a întinde trupele poloneze.