Infofinanciar > Lumea la zi > Se întrevede un nou război mondial? Grupul Wagner se apropie de granița cu Polonia
Lumea la zi

Se întrevede un nou război mondial? Grupul Wagner se apropie de granița cu Polonia

Wagner la granita cu Polonia Sursa foto KTVZ
Sursa foto KTVZ

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a afirmat sâmbătă că mercenarii Grupului Wagner din Belarus se apropie de granița Poloniei, relatează Associated Press.

Morawiecki a declarat că trupele se află aproape de Gura Suwalki, o porțiune importantă a Poloniei între Belarus și Kaliningrad, o exclavă rusă. Polonia este membră a NATO și a Uniunii Europene, ceea ce face ca eventualele amenințări împotriva țării să fie mai riscante pentru membrii celor două organizații, datorită pactelor de apărare reciprocă.

Se întețește conflictul

Guvernul Poloniei a numit migrația o formă de „război hibrid” și a răspuns prin construirea unui zid înalt, potrivit AP.

„Acum situația devine și mai periculoasă”, a declarat Morawiecki reporterilor, adăugând că „acesta este cu siguranță un pas spre un nou atac hibrid asupra teritoriului polonez”.

Gruparea militantă, condusă de Evgheni Prigojin, a luptat pe scară largă în numele Rusiei în războiul în curs, dar a căpătat notorietate după scurta sa răzvrătire împotriva guvernului rus. Prigozhin și armata sa s-au mutat în Belarus după ce s-a ajuns la un acord între președintele belarus Alexander Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin, iar acuzațiile împotriva liderului militant au fost retrase.

Marea Britanie, de asemenea membră a NATO, continuă să emită avertismente la începutul acestei săptămâni că Grupul Wagner reprezintă în continuare o amenințare pentru Occident.

Grupul Wagner, amenințare pentru Occident

Raportul lor, publicat miercuri, susținea că, în ciuda aparenței de rupere a legăturilor cu guvernul rus, armata lui Prigozhin ar putea fi folosită de alte țări.

„Chiar și atunci când Rețeaua Wagner nu a acționat ca un reprezentant direct al guvernului rus, este probabil ca Kremlinul să fi beneficiat de prezența sa. Atâta timp cât Rețeaua Wagner supraviețuiește într-o anumită formă, credem că țările ar putea în continuare, în ciuda unui eșec aparent al Wagner de a-și respecta angajamentele, să apeleze la rețea din motive de securitate, în ciuda prețului ridicat: atrocități, corupție și jefuirea resurselor naturale”, a afirmat Parlamentul britanic în raport.

Vestea vine după ce Prigojin a fost văzut joi la Sankt Petersburg în timpul unui summit între Rusia și Africa – prima dată când a fost văzut în Rusia de când a părăsit țara.

Wagner, în Belarus

Serviciul ucrainean de pază a frontierelor a confirmat că mercenari wagnerieni au sosit în Belarus la data de 15 iulie 2023 după revolta eșuată a lui Prigojin. DPSU spune că evaluează numărul de „militanți” aflați în Belarus, care are, de asemenea, o graniță comună cu Ucraina, precum și locația și obiectivele lor exacte.

Un raport neconfirmat a afirmat că un convoi de aproximativ 60 de vehicule Wagner a trecut granița în Belarus sâmbătă dimineața devreme. În iunie, revolta lui Wagner a contestat autoritatea președintelui Vladimir Putin.

Un acord a pus capăt rebeliunii de 24 de ore, în urma căreia trupele au cucerit un oraș și au mărșăluit spre Moscova – abandonând-o la doar 200 km de capitală.

Conform acordului, luptătorilor Wagner li s-a spus că pot să se alăture fie armatei regulate ruse, fie să meargă în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei. Liderului Wagner, Evgheni Prigojin, i s-a propus, de asemenea, să se mute în Belarus, însă nu se știe unde se află în prezent.

Wagner este o companie militară privată rusă formată din luptători mercenari – mulți dintre ei fiind recrutați din închisorile rusești. Aceștia au dus unele dintre cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, conform thehill.com.