Info

România, mustrată de premierul ucrainean: „Am aprecia dacă ați recunoaște Rusia ca sponsor al terorismului”

Denys Smyhal, Sursă foto: Ziarul Profit
Sursă foto: Ziarul Profit

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal s-a întâlnit joi cu premierul României, Nicolae Ciucă, în cadrul unei ceremonii de deschidere a noului punct de trecere a frontierei de la Vicovul de Sus, județul Suceava. În cadrul declarației de presă, oficialul ucrainean le-a cerut autorităților române să recunoască Rusia ca stat terorist.

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște, la nivel oficial, Rusia ca stat sponsor al terorismului”; „România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului!”, a susținut Shmyhal.

Apreciază Occidentul

De asemenea, Denys Shmyhal s-a arătat încântat de ajutorul pe care România l-a acordat de-a lungul timpului Ucrainei.

„După 24 februarie, direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi. Aici am direcționat exporturile. Spre Occident, în țările vecine, au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă și tot pe aici trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor UE”, a mai spus premierul Ucrainei.

În plus, premierul ucrainean a precizat că susține decizia omologului său, Nicolae Ciucă, de a lărgi și dezvolta infrastructura de frontieră la granița comună dintre cele două țări. Acest proces va duce la creșterea exportului spre România și alte țări UE, scriu cei de la Digi24.

De altfel, premierul Ciucă a anunțat că, pe lângă Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicovul de Sus, județul Suceava, vor fi deschise în viitor alte 7 vămi între România și Ucraina.

Noul punct de trecere al frontierei, esențial

Premierul României, Nicolae Ciucă, a susținut ieri în debutul şedinţei de Guvern, că autoritățile vor deschide un nou punct vamal între România şi Ucraina, la Vicovu de Sus.

„O altă decizie este legată de o hotărâre de Guvern prin care asigurăm începând de mâine deschiderea unui nou punct de trecere între România şi Ucraina. Este vorba despre trecerea frontierei de la Vicovul de Sus. Vom avea o întâlnire cu premierul Ucrainei”, a precizat miercuri premierul Ciucă.

În plus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a susținut că noul punct de trecere al frontierei va contribui la fluidizarea și îmbunătățirea traficului internaţional de persoane în regim de trafic pietonal şi rutier, cât şi cu marfă, cu program de funcţionare permanent. Astfel, acesta va permite accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport.

„A fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus – România şi Krasnoilsk – Ucraina şi modificarea Hotărârii de Guvern 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea ANAF. Este vorba despre primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene”, a precizat Dan Cărbunaru celor de la Antena 3.