Infofinanciar > Lumea la zi > Trupele americane vor rămâne în Irak. Șeful Pentagonului, călătorie surpriză la Bagdad
Lumea la zi

Trupele americane vor rămâne în Irak. Șeful Pentagonului, călătorie surpriză la Bagdad

Austin, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a avut recent o călătorie surpriză la Bagdan. Secretarul american al apărării afirmă că trupele americane vor rămâne în Irak pentru a continua lupta împotriva ISIL, cunoscută în trecut drept ISIS, transmite publicația Al Jazeera.

Recent, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a efectuat o călătorie neanunțată în Irak, în timpul căreia a declarat că Statele Unite se angajează să mențină prezența militară în această țară și să continue lupta împotriva ISIL.

Aniversare a 20 de ani de la invazia SUA în Irak

Călătoria șefului Pentagonului la Bagdad, efectuată marți, a avut loc chiar înainte de aniversarea a 20 de ani de la invazia condusă de SUA în Irak în 2003, care a dus la moartea a zeci de mii de civili irakieni, l-a răsturnat pe liderul Saddam Hussein și a contribuit la declanșarea unor forțe care au deschis calea pentru ascensiunea ISIL, scrie Al Jazeera.

SUA și-au retras forțele în 2011, dar administrația fostului președinte Barack Obama a trimis mii de soldați înapoi în Irak și în Siria vecină trei ani mai târziu pentru a consolida lupta împotriva ISIL. În prezent, SUA au 2.500 de soldați în Irak și 900 în Siria pentru a ajuta la consilierea și asistarea forțelor locale în lupta împotriva ISIL, care în 2014 a cucerit porțiuni întinse de teritoriu în ambele țări.

În pofida înfrângerii lor teritoriale în Irak la sfârșitul anului 2017, luptătorii ISIL continuă să lanseze atacuri în această țară, precum și în Siria. Atacurile ISIL au ucis și rănit zeci de soldați irakieni în ultimele luni. „Suntem concentrați pe misiunea de a învinge Daesh (ISIL) și nu suntem aici pentru niciun alt scop”, a declarat Austin.

„Orice amenințări sau atacuri asupra forțelor noastre nu fac decât să submineze această misiune”, a adăugat el, referindu-se aparent la luptătorii susținuți de Iran, care au fost acuzați de atacuri asupra instalațiilor care adăpostesc trupe americane în Irak.

Lloyd Austin, ultimul general comandant al forțelor americane din Irak

Austin, cel mai înalt oficial din administrația președintelui Joe Biden care a vizitat Irakul în ultimii ani, a fost ultimul general comandant al forțelor americane de acolo după invazie. „Forțele americane sunt pregătite să rămână în Irak la invitația guvernului irakian”, a declarat Austin reporterilor după ce s-a întâlnit cu premierul irakian Mohammed al-Sudani și cu ministrul apărării Thabet Muhammad Al-Abbasi.

El a precizat că aceste forțe operează într-un rol non-combatal și consultativ în sprijinul „luptei împotriva terorismului condusă de irakieni”. „Statele Unite vor continua să consolideze și să extindă parteneriatul nostru în sprijinul securității, stabilității și suveranității irakiene”, a spus el.

Între timp, biroul lui Al-Sudani a declarat că acesta și Austin au discutat despre cooperarea dintre țările lor în lupta împotriva ISIL. Premierul a reafirmat „dorința guvernului său de a consolida și consolida relațiile cu Statele Unite ale Americii la diferite niveluri și în diferite domenii”, a explicat oficialul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.