Infofinanciar > Lumea la zi > Cutremur în politica americană! Austin nu susține promisiunea lui Biden de a apăra Taiwanul!
Lumea la zi

Cutremur în politica americană! Austin nu susține promisiunea lui Biden de a apăra Taiwanul!

Austin, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Secretarul Apărării din Statele Unite ale Americii, Lloyd Austin, a refuzat să susțină direct declarația președintelui Joe Biden, potrivit căreia armata americană ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, afirmând că prioritatea Americii este să ajute Taiwanul să se pregătească pentru a se apăra singur. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu la emisiunea „Fareed Zakaria GPS” de la CNN de duminică seară.

„În conformitate cu Legea privind relațiile cu Taiwanul, ne-am angajat să ajutăm Taiwanul să își dezvolte capacitatea de a se apăra singur. Iar această muncă a continuat de-a lungul timpului și va continua și în viitor”, a precizat Austin.

Totodată, într-un interviu difuzat în urmă cu două săptămâni în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CBS, Biden a declarat că Statele Unite ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat, iar apoi și-a reiterat poziția atunci când intervievatorul Scott Pelley l-a întrebat din nou despre acest lucru.

Jurnalistul Zakaria a remarcat că Biden a mers dincolo de ceea ce a fost declarat „politica americană”. El l-a întrebat pe Austin: „Este armata americană pregătită să facă acest lucru?”.

„Armata americană este întotdeauna pregătită să ne protejeze interesele și să se conformeze angajamentelor noastre”, a răspuns Austin.

„Cred că președintele a fost clar în furnizarea răspunsurilor sale, deoarece a răspuns la o întrebare ipotetică. Dar, din nou, continuăm să lucrăm pentru a ne asigura că avem capacitățile potrivite în locurile potrivite pentru a ne asigura că îi ajutăm pe aliații noștri să mențină un Indo-Pacific liber și deschis”, a mai adăugat acesta, potrivit celor de la Politico.

Relația confuză dintre America și Taiwan

Politica americană față de Taiwan a fost neclară în mai multe privințe, încă din anii 1970, când SUA au recunoscut cu întârziere China, care revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său. De altfel, acum o săptămână, Statele Unite au anunțat că nu adoptă o poziție cu privire la suveranitatea Taiwanului în cadrul politicii Washingtonului „O singură China”.

„Nu luăm o poziție cu privire la suveranitate, dar politica care a stat la baza abordării noastre față de Taiwan din 1979 rămâne în vigoare și astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în timpul conferinței de presă. El a fost întrebat dacă Taiwanul face parte din China în cadrul politicii „O singură China” a Washingtonului.

„Ceea ce vrem să vedem păstrat este status quo-ul, tocmai pentru că status quo-ul din 1979, mai bine de 40 de ani, a stat la baza păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. Vrem să vedem că acest lucru continuă. Din păcate, nu cred că același lucru se poate spune despre Republica Populară Chineză (RPC), care a devenit doar mai coercitivă și mai intimidantă în acțiunile și manevrele sale în Strâmtoarea Taiwan”, a mai declarat Price, potrivit Voanews.