Lumea la zi

Trump a găsit vinovatul pentru eșecul de la alegerile legislative! Conflicte în interiorul Partidului Republican

Donald Trump, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Fostul președinte american, Donald Trump, nu este pregătit să accepte ideea că democrații au păstrat Senatul după alegerile de la mijlocul mandatului. Trump a început să arate cu degetul către colegii săi din cadrul Partidului Republican, iar țapul ispășitor s-a găsit în persoana lui  Mitch McConnell.

Donald Trump a fost acuzat pentru rezultatele slabe ale republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului, având în vedere că niciunul dintre candidații susținuți de acesta nu a înregistrat rezultatele așteptate. La rândul său, Trump a criticat modul în care colegul său și liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a acționat în timpul alegerilor, susținând că acesta nu a sprijinit anumiți candidați.

Trump caută vinovați pentru eșecul republicanilor

Potrivit sondajelor, republicanii se așteptau să obțină o victorie răsunătoare împotriva democraților de la putere și să preia controlul Senatului. Mai mult, rezultatele democraților arată că președintele Joe Biden își va lansa din nou candidatura la alegerile din 2024, în ciuda așteptărilor republicane ca acesta să se retragă din cursa prezidențială.

„Este vina lui Mitch McConnell. Faptul că a cheltuit bani pentru a-i învinge pe marii candidați republicani în loc să-i susțină pe Blake Masters și pe alții a fost o greșeală uriașă”, a scris Trump pe profilul său Truth Social, referindu-se la investirea de bani în cursa senatoarei Lisa Murkowski împotriva lui Kelly Tshibaka, susținută de Trump, relatează G4Media.

Republicanii sunt în continuare favoriți să câștige camera inferioară a Congresului, ceea ce ar îngreuna serios planurile președintelui Joe Biden, dar majoritatea lor probabilă se reduce pe măsură ce voturile continuă să fie numărate. Ultimele estimări arată că democrații au păstrat două locuri în Senat, în Arizona și Nevada, păstrând astfel controlul asupra camerei superioare.

„Aceasta este a treia alegere la rând în care Trump ne-a costat rezultatul”, a declarat duminică la CNN guvernatorul republican al statului Maryland, Larry Hogan, un critic de lungă durată al fostului președinte. „El a spus că ne vom sătura să câștigăm. Ei bine, eu m-am săturat să pierd”, a adăugat acesta.

Democrații au obținut o victorie surprinzătoare

Istoria sugerează că partidul care controlează Casa Albă pierde, de obicei, locuri la alegerile de la jumătatea mandatului, iar performanța democraților din acest an este considerată cea mai bună pentru un partid în funcție din ultimii cel puțin 20 de ani.

Anita Dunn, consilier principal la Casa Albă, a declarat pentru CBS News că președintele nu a fost influențat de „ceea ce face cealaltă parte sau de ceea ce ar putea face un alt candidat” și că își va anunța decizia în curând.

Ea a declarat că rezultatele de la jumătatea mandatului au fost „extrem de importante” pentru agenda partidului și că Biden crede că este „cea mai bună persoană pentru a continua progresul pe care l-am făcut”, potrivit BBC.

Trump a fost acuzat în mai multe rânduri că se concentrează pe probleme care nu mai sunt relevante, precum susținerea ideii că alegerile din 2020 au fost fraudate, în detrimentul problemelor reale ale SUA, cum ar fi rata criminalității în creștere sau situația economică.

Dacă fostul președinte își va anunța candidatura pentru următoarele alegeri prezidențiale, există posibilitatea unei revanșe între el și Biden în cursa strânsă din 2024.