Lumea la zi

Alegeri SUA: Democrații mențin controlul Senatului după o victorie crucială în Nevada. Ce va face Trump acum

stirileprotv.ro
sursă foto stirileprotv.ro

Democrații au păstrat controlul Senatului după ce cursa crucială din Nevada a fost anunțată în favoarea lor, consolidând o performanță electorală de la mijlocul mandatului pentru partid care a depășit pe scară largă așteptările, scrie The Guardian.

Senatorul american democrat Catherine Cortez Masto l-a învins acum pe contracandidatul republican Adam Laxalt, un fost procuror general al statului, care a fost susținut de fostul președinte Donald Trump, potrivit Associated Press.

Victoria lui Masto vine după ce senatorul democrat Mark Kelly a fost reales vineri seara târziu în Arizona. Victoria democraților îi aduce la numărul crucial de 50 de locuri în Senat, republicanii având 49. Cursa din Georgia urmează să ajungă la un tur de scrutin în decembrie, dar chiar dacă republicanii câștigă acolo, o împărțire 50-50 înseamnă că Senatul ar fi controlat efectiv de democrați, deoarece votul de egalitate îi revine vicepreședintelui Kamala Harris, precizează The Guardian.

Democrații vor controla Senatul

Pentru republicani a fost o nouă lovitură după ce au avut performanțe abrupte în multe curse. Partidul a promovat speranța unui „val roșu” care ar putea străbate SUA și ar putea să le livreze camera superioară a Congresului în mâinile lor. În schimb – cu câteva excepții, cum ar fi Florida – valul a fost mai degrabă o picurătură.

Victoria democraților în Senat este posibil să provoace noi recriminări în cercurile republicane cu privire la cine este de vină pentru rezultatele slabe. O mare parte din atenție s-a concentrat până acum asupra lui Trump după ce acesta a susținut candidați de dreapta sau celebrități în mai multe curse cheie care au pierdut, cum ar fi doctorul Mehmet Oz în Pennsylvania.

Victoria este, de asemenea, un alt impuls pentru președintele Joe Biden, după ce partidul său a sfidat temerile imediate că ratingurile sale scăzute de popularitate și un electorat afectat de inflația ridicată se vor traduce printr-o pedeapsă la urne. Democrații au sfidat, de asemenea, precedentul istoric, întrucât partidul care deține Casa Albă pierde adesea puternic la alegerile de la jumătatea mandatului.

Performanța electorală este de natură să liniștească speculațiile potrivit cărora Biden s-ar putea eschiva din cursa prezidențială din 2024 și ar putea părăsi funcția după un singur mandat. Acum, el poate evidenția piese solide de legislație internă în primii săi ani ca președinte, precum și o performanță solidă la alegerile de la mijlocul mandatului, pentru a consolida sprijinul intern în partidul său.

Care-i următoarea mișcare a lui Trump?

Biden s-a declarat incredibil de mulțumit de prezența la vot în alegerile din SUA și a spus că Partidul Republican va trebui acum să decidă „cine sunt ei”. Vorbind cu jurnaliștii în Cambodgia, înaintea unui summit din Asia de Est, Biden a spus că se concentrează pe cursa pentru Senat din Georgia.

Pierderea Senatului va concentra puternic atenția asupra dominației continue a lui Trump asupra Partidului Republican. S-au deschis fisuri, unele figuri republicane proeminente făcând apel deschis la Trump să nu anunțe o candidatură în 2024, așa cum se așteaptă ca el să facă săptămâna viitoare.

Trump însuși a atacat personalități republicane populare care ar putea rivaliza cu el, cum ar fi guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a fost un succes republican rar în alegerile parțiale, deoarece a câștigat cu ușurință realegerea și a răsturnat mai multe districte democrate cândva puternice, în special în Miami. Trump a anunțat în urmă cu o săptămână că pe data de 14 noiembrie va face „un anunț foarte important”.