Infofinanciar > Lumea la zi > Trei forțe mondiale se unesc împotriva Rusiei la ONU! Care este motivul din spatele deciziei
Lumea la zi

Trei forțe mondiale se unesc împotriva Rusiei la ONU! Care este motivul din spatele deciziei

Drone iraniene, Sursă foto: RFI România
Sursă foto: RFI România

În urma ultimelor atacuri asupra Ucrainei lansate de ruși, folosind drone de război iraniene, SUA, Marea Britanie și Franța și-au unit forțele pentru a pune presiune pe reprezentanții Rusiei în cadrul ONU (Organizația Națiunilor Unite). Cele trei forțe mondiale și-au exprimat „îngrijorarea gravă”, în privința transferului de drone (UAV-uri – vehicule aeriene fără pilot) care ar fi existat între Iran și Federația Rusă.

„Avem acum numeroase dovezi că aceste UAV-uri sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice. Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri”, a susținut Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.

Ucraina cere o anchetă

De altfel, administrația de la Kiev a condamnat Teheranul pentru încălcarea unei interdicții a Consiliului de Securitate ONU, care prevedea interzicerea transferul de UAV-uri capabile să zboare 300 de kilometri. În urma acestui anunț, mai multi experți din domeniu au fost invitați să analizeze dronele doborâte de pe teritoriul ucrainean, scrie Mediafax.

Dacă inspecția dronelor va avea loc, ca răspuns la aceste intenții, reprezentanții Rusiei în cadrul ONU au anunțat că vor lua în considerare reevaluarea cooperării cu această organizație. Însă, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, nu a oferit mai multe detalii privind acest subiect.

Iranul neagă că ar fi livrat drone Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a susținut, în cadrul conferinței săptămânale, că țara sa nu a oferit niciun tip de armament (inclusiv drone) armatei conduse de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina.

„Ştirea despre faptul că Iranul furnizează drone Rusiei are ambiţii politice şi este răspândită de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părţi din ţările aflate în conflict”, a susținut oficialul Iranian.

De asemenea, Kanaani a condamnat ferm informațiile din spațiul public, potrivit cărora autoritățile de la Teheran ar fi făcut acest lucru, scriu cei de la Pro TV.

„Republica Islamică Iran respinge categoric şi condamnă ferm afirmaţiile nefondate şi nedovedite potrivit cărora ar fi vândut vehicule aeriene fără pilot la bord în scopul utilizării lor în conflictul din Ucraina”, a transmis marți şi Ambasada Iranului în România, printr-un comunicat de presă.

„Încă de la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziţie clară, consecventă şi de neclintit, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile şi principiile consacrate în Carta Naţiunilor Unite, precum şi dreptul internaţional, inclusiv suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială”, se mai arată în mesajul emis de reprezentanții ambasadei iraniene din țara noastră.