Infofinanciar > Lumea la zi > Economia americană se află în declin. Specialiștii anunță că SUA este aproape de recesiune
Lumea la zi

Economia americană se află în declin. Specialiștii anunță că SUA este aproape de recesiune

Recesiune americana sursa foto equitable growth
Sursa foto: equitable growth

Majorarea dobânzilor și inflația de către Rezerva Federală vor împinge economia americană într-o recesiune asemănătoare cu cea din anii ’90, potrivit CNN. Agenția de rating Fitch a redus previziunile de creștere economică a Statelor Unite pentru acest an și anul viitor și va emite în zilele următoare un avertisment.

Potrivit unei analize pe care Fitch a reușit să o obțină, PIB-ul va crește acum doar cu 0,5% anul viitor, față de previziunile firmei din iunie, de creștere de 1,5%.

Tot mai mulți americani vor fi șomeri

Potrivit cercetării, economiștii Fitch anticipează o recesiune relativ ușoară și o creștere a ratei șomajului de la 3,5% în prezent la 5,2% în 2024. Acest lucru indică o pierdere de milioane de locuri de muncă, deși mai puțin decât în timpul ultimelor două recesiuni.

Potrivit Fitch, inflația excesivă va „deveni o povară prea mare” pentru veniturile gospodăriilor în anul următor, ceea ce va reduce cheltuielile de consum și va provoca un declin în al doilea trimestru din 2023, potrivit CNN, citat de  Mediafax.

Rezerva Federală este pe cale să anunțe luna viitoare o a patra majorare a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază, după ce prețurile de consum din SUA au crescut mai mult decât se anticipase în septembrie, iar presiunile inflaționiste subiacente au persistat. Chiar dacă lanțurile de aprovizionare continuă să se relaxeze, iar prețurile petrolului scad față de maximele atinse în primăvară, inflația este încă mult mai mare decât rata de 2%, care reprezintă obiectivul Fed.

Recesiunea va fi o lovitură pentru Biden

Cele mai recente modele de probabilitate de recesiune ale economiștilor de la Bloomberg, Anna Wong și Eliza Winger, prevăd o probabilitate mai mare de recesiune în toate intervalele de timp, estimarea pe 12 luni a unei recesiuni până în octombrie 2023 ajungând la 100%, față de 65% pentru perioada similară din actualizarea anterioară.

Prognoza va fi o veste neplăcută pentru Biden, care a afirmat în repetate rânduri că SUA va evita o recesiune și că orice încetinire va fi „foarte ușoară”, în timp ce încearcă să îi liniștească pe americani că economia se află pe baze solide sub administrația sa. Însă înăsprirea condițiilor financiare, inflația persistentă și așteptările ca Rezerva Federală să continue să majoreze ratele de dobândă cresc riscul unei contracții, potrivit Time.

Modelul este mai sigur de o recesiune decât alte previziuni. Un sondaj separat realizat de Bloomberg în rândul a 42 de economiști prevede că probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni se situează acum la 60%, față de 50% cu o lună înainte. Previziunile oferă un contrast puternic cu tonul optimist al lui Biden. Președintele s-a concentrat pe creșterea puternică a locurilor de muncă, în timp ce face campanie pentru a-i ajuta pe democrați să își păstreze majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat în alegerile care vor avea loc peste trei săptămâni.

Dar inflația, care a ajuns aproape de maximul ultimelor patru decenii, a fost o piedică pentru perspectivele democraților în cadrul unor alegeri în care sondajele indică faptul că economia este principala problemă a alegătorilor. Modelul Bloomberg Economics utilizează 13 indicatori macroeconomici și financiari pentru a prezice șansele unei recesiuni la orizonturi de o lună până la doi ani.

În timp ce șansa unei recesiuni în termen de 12 luni a ajuns la 100% conform modelului, șansele ca o recesiune să se producă mai devreme sunt, de asemenea, în creștere. Modelul prevede o probabilitate de recesiune în termen de 11 luni de 73%, în creștere de la 30%, iar probabilitatea la 10 luni a crescut de la 0% la 25%. Deteriorarea perspectivelor a fost determinată de o înrăutățire generalizată a indicatorilor economici și financiari utilizați ca date de intrare în model, a constatat Bloomberg Economics.