Infofinanciar > Lumea la zi > Iranul neagă că ar fi trimis drone către Rusia: „Noi nu am furnizat armament niciunei părți din țările aflate în război!”
Lumea la zi

Iranul neagă că ar fi trimis drone către Rusia: „Noi nu am furnizat armament niciunei părți din țările aflate în război!”

Drone iraniene, Sursă foto: Observator
Sursă foto Observator

Iranul continuă să nege acuzațiile conform cărora a furnizat drone militare Rusiei, care au fost folosite în timpul ultimelor atacuri aeriene asupra Ucrainei. Ministrul de Externe iranian subliniază că Iranul s-a opus de la început războiului din Ucraina.

Occidentul și SUA au acuzat Iranul că furnizează drone și rachete armatei ruse, inclusiv în atacul aerian de luni asupra Kievului și a mai multor zone din Ucraina. Acuzațiile au fost negate atât de oficialitățile iraniene, cât și de Kremlin, în ciuda faptului că o delegație iraniană a vizitat Moscova la începutul lunii, pentru a discuta exact situația livrării de armament.

„Știrea publicată despre faptul că Iranul ar furniza drone Rusiei are ambiții politice și este difuzată de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciunei părți din țările aflate în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Sursele confirmă existența unui acord între Rusia și Iran

Un acord a fost convenit pe 6 octombrie, când vicepreședintele iranian Mohammad Mokhber, alături de mai mulți înalți oficiali  doi oficiali de rang înalt din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, au vizitat Moscova pentru discuții cu Rusia despre livrarea armelor.

„Rușii ceruseră mai multe drone și acele rachete balistice iraniene cu precizie îmbunătățită, în special familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a declarat unul dintre diplomații iranieni, conform Reuters. Un alt oficial occidental a confirmat existența unui acord între Rusia și Iran.

Oficialii iranieni și ruși au negat utilizarea de către Rusia a dronelor  iraniene în Ucraina. Într-un discurs din 6 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat în derâdere aceste declarații, spunând că „oamenii le văd pe cer. Noi le doborâm. Dar ni se spunecă nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalități de a ne asigura că nu mai există, într-adevăr”.

De asemenea, Iranul a trimis personal militar în Crimeea pentru a instrui și consilia armata rusă cu privire la utilizarea dronelor de fabricație iraniană, potrivit a două surse din serviciile secrete americane, citate de CNN.

Rusia a lansat multe din ceea ce se crede a fi un depozit de sute de drone de fabricație iraniană din Crimeea, într-un atac care a vizat orașele ucrainene și infrastructura energetică în număr tot mai mare în ultimele săptămâni. Dronele au fost văzute ca un semnal al apropierii tot mai mari dintre Teheran și Moscova.

Iranul continuă să nege acuzațiile

Marți, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că rapoartele potrivit cărora Teheranul trimitea arme, inclusiv drone militare, Rusiei pentru războiul din Ucraina erau „neadevărate”.

Oficialii americani au declarat că, atunci când Rusia a început să testeze dronele în Ucraina în luna august, multe dintre ele au înregistrat numeroase defecțiuni. Agenții ruși au fost instruiți cu privire la sisteme în interiorul Iranului, dar personalul iranian a început să călătorească în Crimeea în ultimele săptămâni pentru a ajuta Rusia să opereze sistemele și să încerce să rezolve problemele acestora.

Teheranul a furnizat două tipuri de drone: Shahed-136, care explodează la impact și au o rază de acțiune de peste 1.000 de mile, și Mohajer-6, care poate transporta rachete și poate fi folosită și pentru supraveghere.