Infofinanciar > Lumea la zi > Trai mai scump și pentru spanioli! Prețul alimentelor de bază s-a majorat cu peste 30%
Lumea la zi

Trai mai scump și pentru spanioli! Prețul alimentelor de bază s-a majorat cu peste 30%

cumparaturi sursa foto Europa FM
sursa foto Europa FM

Viața în Spania a înregistrat cel mai mare cost din ultimii ani. În acest context, s-au remarcat mai multe scumpiri pentru produsele alimentare obișnuite, precum zahărul sau uleiul. Însă, simultan, costurile facturilor la energie și transport public au înregistrat scăderi.

Scăderea costurilor a fost datorată de un efect de bază, mai exact cotele ridicate ale prețurilor în luna octombrie a anului 2021, relaxarea prețurilor la materiile prime pe piețele internaționale și un set de măsuri guvernamentale, printre care se numără plafonarea gazelor și subvențiile pentru călătoriile cu mijloacele de transport public în vigoare din luna septembrie. Așa arată tabloul statistic al datelor INE, care sintetizează costul vieții în Spania, în ultimul an.

Comparație a costului vieții în Spania

Prețurile au fost în creștere cu 7,3% în Spania în acest an, comparativ cu luna octombrie 2021. În perioada menționată, un cetățean a cheltuit în jur de 1000 de euro pentru a acoperi mai multe nevoi – plata chiriei, a facturilor, masa în oraș pentru o zi sau două, cumpărături alimentare la supermarket sau achiziționarea hainelor.

Dacă anul acesta ar exista aceleași cheltuieli, un spaniol ar ajunge să scoată din buzunar aproximativ 1073 de euro, conform analizelor Institutului Național de Statistică (INE) transmise marți, pe 15 noiembrie 2022.

Acest lucru reprezintă o privire de ansamblu care descrie cât de mult a crescut costul vieții în Spania, în ultimul an. Există servicii sau produse care au devenit mult mai scumpe. Unele produse au rămas cu preț neschimbat, iar altele au înregistrat scăderi în ceea ce privește costul.

Criza prețurilor a pornit simultan cu ridicarea costului energiei. Cel mai mult în ultimele douăsprezece luni s-a scumpit coșul de cumpărături al fiecărui spaniol. Astăzi, mersul la supermarket este cu 15% mai scump decât acum un an.

De exemplu, produse de bază precum uleiul de floarea soarelui, zahărul, făina sau untul au crescut din punct de vedere al prețului cu peste 30% din octombrie 2021, conform ziarulromanesc.es.

Scumpiri vizibile pentru produsele esențiale

Tot mai multe produse de bază ale coșului de cumpărături au înregistrat scumpiri. De exemplu, zahărul este cu 42,8% mai scump, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Făina și alte cereale au înregistrat scumpiri cu 37,8%. Prețul untului a crescut cu 34,1%, iar costul sosurilor și condimentelor a crescut cu aproape 30%.

Produsele considerate de bază precum ouăle, laptele, leguminoasele, legumele și iaurtul au avut un preț mai mare cu peste 20% într-un an. Acesta este un procent similar cu cel al multor alimente precum brânza, carnea sau orezul. Produsele din hârtie ajung să aibă un preț cu până la 28% mai mare. În același timp, o noapte de cazare la hotel, bijuteriile sau materialele pentru reparații imobiliare sunt printre cele care au avut cele mai mari creșteri în Spania.

Analizele INE

Institutului Național de Statistică a transmis că s-au înregistrat creșteri la mai mult de 200 de produse și servicii care alcătuiesc coșul de cumpărături. Datele arată și faptul că, un coș de cumpărături are peste 60 de produse care au prețuri cu peste 10% mai mari, la nivelul ultimelor 12 luni.