Lumea la zi

KYIV POST: Spania va trimite încă două sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina

Avioane de luptă sursă foto: unsplash.com
sursă foto: unsplash.com

Spania va trimite Ucrainei încă două lansatoare de rachete sol-aer HAWK pe lângă cele patru pe care le-a trimis deja pentru a contracara invazia rusă, a anunțat joi, 10 noiembrie, guvernul spaniol. ,,Două lansatoare suplimentare vor fi trimise” în urma unei solicitări din partea NATO, a declarat ministrul apărării Margarita Robles.

Rusia a invadat Ucraina vecină în februarie, iar țările occidentale s-au grăbit de atunci să ofere ajutor militar pentru a sprijini forțele Kievului.

Armament din partea Madridului

La începutul lunii, Madridul a declarat că trimite sisteme antirachetă și de apărare aeriană, inclusiv patru lansatoare de rachete HAWK și un sistem de rachete sol-aer Aspide. ,,Suntem angajați ferm față de Ucraina, deoarece înțelegem că aceasta își exercită dreptul legitim la autoapărare”, a declarat Ministerul Apărării Spaniei, Margarita Robles.

Ministerul Apărării a precizat că 64 de membri ai armatei ucrainene vor fi instruiți în orașul Toledo, din centrul Spaniei, începând de săptămâna viitoare, cu privire la dezactivarea explozibililor, deminare și tragere cu precizie. Alți 21 de soldați ucraineni sunt instruiți să mânuiască obuziere 105/14 în orașul Almeria din sudul țării, a adăugat acesta, iar alți 19 au învățat cum să folosească sistemul de apărare antiaeriană Aspide, conform kyivpost.com.

Ministerul a precizat că Spania urmează să instruiască aproximativ 400 de soldați ucraineni la fiecare două luni.

Situația actuală a războiului dintre Rusia și Ucraina

Recent, Rusia a ordonat retragerea din orașul-cheie Kherson din sudul Ucrainei, singura capitală regională pe care a capturat-o de la invazia din februarie, într-un eșec strategic dramatic pentru președintele rus Vladimir Putin. În fața avansurilor ucrainene în regiune, trupele rusești din regiunea Kherson se vor retrage de pe malul vestic al râului Dnipro, o zonă care include orașul Kherson, a anunțat miercuri presa de stat rusă.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat marți că a destructurat un „grup de sabotaj și recunoaștere” în Kherson și a reținut nouă ucraineni. Soldații ruși s-au plâns că au fost trimiși într-o „bătălie de neînțeles” în regiunea Donețk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova a suferit pierderi grele în regiunea estică, potrivit informațiilor CNN.

Kievul se pregătește pentru cele mai grave scenarii în cazul unor noi atacuri rusești asupra infrastructurii ucrainene, care ar putea lăsa capitala fără electricitate sau apă, potrivit primarului Vitali Klitschko.

Aceeași puplicație a precizat că pe fondul luptelor aprige din anumite părți ale regiunilor Donețk și Luhansk, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „situația este complicată de-a lungul întregii linii de front”.

În discursul său video zilnic, Zelenski a declarat că „luptele poziționale acerbe continuă în unele zone, iar situația este deosebit de dificilă în regiunea Donețk. Activitatea ocupanților de acolo rămâne la un nivel extrem de ridicat – zeci de atacuri în fiecare zi”.