Infofinanciar > Info > Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare: Ce este interzis și ce trebuie să faci azi ca să îți mergă bine tot anul
Info

Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare: Ce este interzis și ce trebuie să faci azi ca să îți mergă bine tot anul

vinerea-mare
Sursa foto: romaniatv

Vinerea Mare este o zi cu multe interdicții pentru creștinii ortodocși din România. Tradiția populară abundă în recomandări de lucruri care nu trebuie făcute.

Vinerea Mare, cunoscută ca și Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră, abundă în lucruri care nu trebuie făcute și este o zi în care postul trebuie ținut cu strășnicie. Se spune că persoanele care ţin post negru în Vinerea Seacă vor avea noroc tot anul, spor, sănătate și vor fi feriți de necazuri.

Conform tradiției populare, în dimineaţa zilei de Vinerea Mare, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare, înainte de răsărit, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Tot pentru protecție, în unele zone ale țării, în jurul copacilor şi caselor se dă cu tămâie pentru că tradiția spune că astfel sunt ferite de dăunători, boli, animale sălbatice şi îngheț.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Neagră

Numeroase interdicții sunt legate de această zi din calendarul bisericesc ortodox. De exemplu, astăzi nu se mănâncă urzici și nu se foloseşte oţet pentru că, în Vinerea Patimilor, Iisus, pe Cruce, a fost bătut cu urzici, iar buzele I-au fost udate cu oţet.

Tot în Vinerea Mare nu se spală și nu se sacrifică păsări sau animale. De altfel, pravila bisericească spune că în această zi aparte se opreşte lucrul. De asemenea, se mai spune că nu este bine ca în Vinerea Neagră să se vopsească ouăle. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar morții nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

Tradiția mai spune că în această zi femeile nu au voie să facă borş să nu se scalde Necuratul în el. Nu au voie nici să coacă pâine sau altce copturi, să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nu cos pentru că ca să nu orbească și nu ţes sau torc ca să nu o supere pe Sfânta Vineri. Nici sa se tunda nu este voie pentru ca se spune ca aceluia care o face i-ar putea muri cineva apropiat din familie.

Credința populară mai spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi an mănos și că în acestă zi fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă, potrivit realitatea.net.

Ce semnificație are Vinerea Patimilor

Ultima vineri din Postul Mare este ziua în care Mântuitorul a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii.

În această zi, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi.

Se mai face pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El. Biserica numeşte Patimile Domnului sfinte, pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinţilor, sfinţenia însăşi. Și le mai numește mântuitoare pentru că ele sunt preţul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului. Biserica le mai spune și înfricoşătoare pentru că nu poate fi ceva mai înfricoşător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa.

În această zi nu se săvârşeşte Liturghia pentru că însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.