Infofinanciar > Esential > BLOOMBERG: Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023, spun cercetătorii CEBR
Esential

BLOOMBERG: Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023, spun cercetătorii CEBR

Recesiune, Sursă foto: newsyreads
Sursă foto: newsyreads

Lumea se va confrunta cu o recesiune în 2023 cauzată de costurile mai mari ale împrumuturilor, menite să combată inflația, care determină o serie de economii să se contracte, potrivit Centrului pentru Cercetare Economică și Afaceri (CEBR), conform Bloomberg.

Economia mondială a depășit pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în 2022, dar va stagna în 2023, pe măsură ce factorii de decizie continuă lupta împotriva creșterii prețurilor, a precizat compania britanică de consultanță în clasamentul său anual World Economic League Table.

„Este probabil ca economia mondială să se confrunte cu o recesiune anul viitor, ca urmare a creșterilor ratelor dobânzilor ca răspuns la creșterea inflației”, a declarat Kay Daniel Neufeld, director și șef al departamentului de previziuni al CEBR, conform Bloomberg.

Raportul a adăugat că: „Bătălia împotriva inflației nu este încă câștigată. Ne așteptăm ca bancherii centrali să rămână pe poziții în 2023, în ciuda costurilor economice. Costul reducerii inflației la niveluri mai confortabile este o perspectivă de creștere mai slabă pentru o serie de ani de acum încolo”.

Pașii către recesiune globală

Constatările sunt mai pesimiste decât cea mai recentă prognoză a Fondului Monetar Internațional. Instituția respectivă a avertizat în octombrie că peste o treime din economia mondială se va contracta și că există o probabilitate de 25% ca PIB-ul mondial să crească cu mai puțin de 2% în 2023, ceea ce definește ca fiind o recesiune globală.

Chiar și așa, până în 2037, produsul intern brut mondial se va dubla, pe măsură ce economiile în curs de dezvoltare vor recupera decalajul față de cele mai bogate. În urma schimbării raportului de forțe, regiunea Asia de Est și Pacific va reprezenta peste o treime din producția mondială până în 2037, în timp ce ponderea Europei se va reduce la mai puțin de o cincime.

Datele de bază ale CEBR provin din World Economic Outlook al FMI și utilizează un model intern pentru a prognoza creșterea, inflația și ratele de schimb.

Anul 2036, China va depăși SUA

În prezent, China nu va depăși SUA ca cea mai mare economie mondială decât cel mai devreme în 2036, cu șase ani mai târziu decât se preconiza înainte de pandemie. Acest lucru reflectă politica Chinei de zero Covid și tensiunile comerciale în creștere cu Occidentul, care au încetinit expansiunea sa.

CEBR se aștepta inițial la trecerea în 2028, pe care a amânat-o până în 2030 în clasamentul de anul trecut. Acum crede că punctul de trecere nu va avea loc până în 2036 și ar putea veni chiar mai târziu, dacă Beijingul încearcă să preia controlul asupra Taiwanului și se va confrunta cu sancțiuni comerciale.

„Consecințele unui război economic între China și Occident ar fi de câteva ori mai grave decât ceea ce am văzut în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Ar fi aproape sigur o recesiune mondială destul de accentuată și o reapariție a inflației”, a declarat CEBR.

„Dar daunele pentru China ar fi de multe ori mai mari și acest lucru ar putea foarte bine torpila orice încercare de a conduce economia mondială”.

De asemenea, CEBR a prezis că:

  • India va deveni a treia economie de 10.000 de miliarde de dolari în 2035 și a treia cea mai mare din lume până în 2032
  • Marea Britanie va rămâne a șasea economie a lumii, iar Franța a șaptea, în următorii 15 ani, dar Marea Britanie nu va mai crește mai repede decât colegii europeni din cauza „absenței unor politici orientate spre creștere și a lipsei unei viziuni clare a rolului său în afara Uniunii Europene”.
  • Economiile emergente cu resurse naturale vor primi un „impuls substanțial”, deoarece combustibilii fosili joacă un rol important în trecerea la energia regenerabilă
  • Economia mondială este departe de nivelul de 80 000 de dolari pe cap de locuitor al PIB-ului, la care emisiile de carbon se decuplează de creștere, ceea ce înseamnă că sunt necesare intervenții politice suplimentare pentru a atinge obiectivul de limitare a încălzirii globale la doar 1,5 grade peste nivelurile preindustriale.