Infofinanciar > Esential > Totul despre economia Emiratelor Arabe Unite. Emirii și-au construit averile din petrol
Esential

Totul despre economia Emiratelor Arabe Unite. Emirii și-au construit averile din petrol

Dubai, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Emiratele Arabe Unite au una dintre cele mai diversificate, dar și deschise economii din lume. Această tradiție de primire a afacerilor și a comerțului datează încă de la începutul istoriei Golfului, când navele navigau spre India, de-a lungul coastei Africii de Est, până în sud, în Mozambic. Statul continuă să fie un centru strategic, cu zone libere favorabile afacerilor și o economie în creștere rapidă.

În cadrul economiei Emiratelor Arabe Unite se remarcă un program de diversificare, care este menit să reducă dependența de petrol, dar și să transforme modelul convențional al economiei spre unul nou, bazat pe cunoaștere, tehnologie și forță de muncă calificată. S-au făcut investiții masive de către Guvernul federal, dar și de către guvernele individuale ale emiratelor în sectoare precum energia regenerabilă, producția de aluminiu, turism, aviație, comerț, telecomunicații și tehnologii avansate. Aceste lucruri au dus la crearea unor oportunități comerciale extrem de importante, mai ales că Emiratele Arabe Unite se clasează pe locurile fruntașe în topul economiilor mondiale.

În anul 2022, PIB-ul înregistrat a fost de 7,6%. Oficialii Băncii Centrale a Emiratelor Arabe Unite au spus că această creștere se datorează performanțelor sectoarelor non-petroliere, cum ar fi turismul, ospitalitatea, sectorul imobiliar, transporturile și industria prelucrătoare.

Economia, pe o scară ascendentă

Economia statului din Orientul Mijlociu și-a revenit puternic după perioada pandemică. De asemenea, ritmul de dinamică economică a continuat să se îmbunătățească în anul 2022 pe fondul inițiativelor guvernamentale al creșterii prețurilor petrolului.

Conform Fondului Monetar Internațional, creșterea economică a fost una destul de mare anul trecut datorită revenirii puternice a turismului, a construcțiilor, a activității legate de Expoziția Mondială din Dubai, dar și a producție mai mare de petrol. 

Totuși, de menționat este faptul că inflația s-a dezvoltat în același sens cu economia Emiratelor Arabe Unite și a ajuns la o valoare mai mare de 5%. De asemenea, excedentele fiscale și externe au continuat să crească, beneficiind de prețurile mai mari ale petrolului, precum și de eliminarea sprijinului fiscal temporar acordat întreprinderilor și gospodăriilor în contextul crizei COVID, în contextul în care pandemia s-a diminuat treptat. Creșterea incertitudinii la nivel mondial a dus la fluxuri financiare mai mari, contribuind la creșterea rapidă a prețurilor imobiliare în anumite segmente.

Petrolul, la baza economiei Emiratelor Arabe Unite

Fiind un pilon de bază pentru economia națională, dar și pentru economia mondială, exporturile de petrol reprezintă acum aproximativ 30 % din totalul produsului intern brut al Emiratelor . Pe lângă faptul că este un furnizor important de energie, statul devine un consumator de energie din ce în ce mai relevant. Emiratele Arabe Unite își continuă tradiția de gestionare responsabilă a energiei pe măsură ce își dezvoltă și își diversifică economia. Se remarcă o puternică dezvoltare a rezervelor suplimentare de hidrocarburi, lucru ce va duce la aplicarea surselor alternative de energie. Rezervele de gaze naturale ale federației se numără printre cele mai mari din lume, iar majoritatea zăcămintelor se găsesc în Abu Dhabi. La sfârșitul anilor 1990, Emiratele Arabe Unite au început să investească masiv pentru a-și dezvolta sectorul gazelor naturale, atât pentru export, cât și pentru a alimenta centralele termice interne.

În anul 1958, în Abu Dhabi, a fost descoperit petrolul. Guvernul emiratului are o participație de control în toate companiile producătoare de petrol din federație prin intermediul societății Abu Dhabi National Oil Company(ADNOC). Pentru 95% din totalul producției de petrol al întregii țări este responsabil Abu Dhabi. În 2009, peste 85% din economia Emiratelor se baza pe exporturile de petrol.

Dubaiul a avut o criză economică semnificativă în perioada 2007-2010 și a fost salvat de bogăția petrolieră a emiratului Abu Dhabi. Prosperitatea actuală a Dubaiului a fost atribuită petrodolarilor din Abu Dhabi. 

Platforme petroliere la apus, Sharjah, Emiratele Arabe Unite Sursa foto dreamstime.com

Platforme petroliere la apus, Sharjah, Emiratele Arabe Unite, Sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, Guvernul Emiratelor Arabe Unite a depus eforturi pentru a reduce dependența economiei de exporturile de petrol până în 2030. Mai mult proiecte sunt în curs de desfășurare, iar scopul acestora este acela de a contribui la realizarea obiectivului. Unul dintre proiecte a fost portul Khalifa, ce a fost deschis în anul 2021, în Abu Dhabi. De asemenea, găzduirea Expoziției Mondiale a avut un efect pozitiv asupra creșterii economiei. 

Producția de petrol în Dubai a început ceva mai târziu decât în Abu Dhabi, mai exact în 1969.  Emiratul a păstrat mult timp o participație de control în câmpurile sale petroliere, iar controlul total asupra acestei producții de petrol a fost preluat în 2007. Cu toate că Dubaiul se bucura de un succes enorm pe piața petrolieră, oficialii au căutat surse suplimentare de venituri. 

Turismul, un important factor în dezvoltarea economiei

Turismul a jucat un rol important în succesul diversificării economice a Emiratelor Arabe Unite. Companiile aeriene de talie mondială, precum și modernizarea constantă a infrastructurii aviatice, au jucat un rol important în avansarea industriei turismului și sunt contribuitori-cheie la economie.

Turismul de lux și finanțele internaționale au continuat să se dezvolte. În acest fel, Centrul Financiar Internațional din Dubai oferă 55,5% proprietate străină, fără reținere la sursă, terenuri și spații de birouri libere și un sistem de reglementare financiară adaptat, cu legi preluate din cele mai bune practici din alte centre financiare de top, cum ar fi New York, Londra, Zürich și Singapore.

În primele 10 luni ale anului trecut, Dubaiul a primit 11,4 milioane de vizitatori internaționali. Astfel, se înregistrează o creștere de 134% comparativ cu cele 4,88 milioane de vizitatori din aceeași perioadă a anului 2021. În primele zece luni din 2019, orașul a primit 13,5 milioane de vizitatori internaționali. 

Burj al Arab Dubai Sursa foto dreamstime.com

Burj al Arab Dubai, Sursa foto: dreamstime.com

Partea companiei aeriene Emirates a fost înființată de guvernul din Dubai în anii 1980. În prezent este una dintre puținele companii aeriene care înregistrează niveluri puternice de creștere. Emirates este, de asemenea, cel mai mare operator al aeronavei Airbus A380. Începând cu 2001, veniturile guvernamentale bugetate au fost de aproximativ 29,7 miliarde de dirhami, iar cheltuielile au fost de aproximativ 22,9 miliarde de dirhami.

Strategia de turism 2031 a Emiratelor Arabe Unite este aceea ca țara să atragă 27,2 miliarde de dolari sub formă de investiții suplimentare în turism și 40 de milioane de oaspeți în hoteluri până în 2031.

Tehnologiile prind avânt 

În 2017, Emiratele Arabe Unite au lansat Strategia pentru cea de-a patra revoluție industrială  cu scopul de a-și consolida poziția ca centru global pentru tehnologiile și inovarea 4IR. Tinerii se află în centrul acestor inițiative orientate spre viitor, asumându-și roluri de conducere cheie în afaceri, guvern, știință și nu numai. Arabii sunt de părere că Emiratele Arabe Unite va deveni statul cu cel mai bun nivel de trai, având în vedere oportunitățile de angajare.

Emiratul Dubai a dezvoltat zone libere pentru internet și media, oferind spații de birouri cu proprietate străină 100%, fără taxe, pentru cele mai importante companii TIC și media din lume, cu cea mai recentă infrastructură de comunicații pentru a le deservi. Multe dintre cele mai importante companii din lume și-au înființat sucursale și chiar și-au schimbat sediul social în această zonă. Recenta liberalizare a pieței imobiliare, care a permis cetățenilor străini să cumpere terenuri în proprietate deplină, a dus la un boom major în sectorul construcțiilor și în cel imobiliar, cu mai multe proiecte emblematice, cum ar fi cele 2 insule Palm, The World (arhipelag), Dubai Marina, Jumeirah Lake Towers și o serie de alte proiecte, care oferă vile și apartamente înalte și spații de birouri. 

S-au făcut progrese în ceea ce înseamnă instalarea unor metode noi și durabile de generare a energiei electrice, progrese ce reprezintă noi modalități de susținere a economiei naționale. Acest lucru este evidențiat de diverse inițiative de energie solară la Masdar City și de alte dezvoltări de energie regenerabilă în anumite părți ale țării. Emiratele Arabe Unite vor să realizeze din producția locală o nouă sursă de dezvoltare economică.

Agricultura, în lumea luxului

În timp ce cea mai mare parte a succesului economic al Emiratelor Arabe Unite este atribuită exporturilor de petrol, alte industrii din țară, cum ar fi agricultura, au crescut, de asemenea, cot la cot.  Este important de reținut statul are un climat arid, caracterizat de temperaturi ridicate, precipitații scăzute, lipsa căilor naturale de apă și soluri sărace. Cu toate acestea, aceste provocări nu au împiedicat țara să facă progrese semnificative în industria agricolă.

Încă de la începuturi, agricultura a fost una dintre cele mai populare activități ale poporului emiratez. Zonele agricole cheie pentru fermieri au fost Diqdaqah în Ras Al Khaimah, Falaj al Mualla în Umm al Quwain, zona de coastă din Fujairah, Wadi adh Dhayd în Sharjah, Al Awir în Dubai și Al Ain și Liwa Oasis în Abu Dhabi.

Deși obstacole precum lipsa resurselor de apă, condițiile de mediu severe și salinitatea solului au afectat dezvoltarea, agricultorii arabi au găsit soluții inovatoare pentru a ocoli aceste provocările. Soluțiile au fost găsite în mare parte în acviferele subterane sau în rezervele subterane de apă din munți.

Irigare prin picurare în orașul Dubai, Emiratele Arabe Unite Sursa foto dreamstime.com

Irigare prin picurare în orașul Dubai, Emiratele Arabe Unite, Sursa foto: dreamstime.com

Agricultura se desfășoară pe o suprafață totală cultivabilă de aproximativ 160.000 de hectare, cea mai mare parte a acesteia fiind ocupată de palmieri curmali. De-a lungul anilor, guvernele din fiecare emirat au oferit stimulente agricultorilor, în încercarea de a crește producția. De exemplu, fermierii din Emiratele Arabe Unite primesc subvenții de 50% pentru semințe, îngrășăminte și pesticide, precum și împrumuturi speciale pentru achiziționarea de mașini și echipamente. 

În prezent, există peste 30.000 de ferme în Emiratele Arabe Unite, ceea ce reprezintă o creștere exponențială de la aproximativ 4.000 de ferme la începutul anilor 1970. Dezvoltarea rapidă a agriculturii în acest stat s-a văzut în anii 1980, când țara a început să utilizeze până la 30% din necesarul său de alimente. În afară de agricultura din Dubai și din celelalte emirate, s-a înregistrat o creștere a pescuitului și a producției de păsări de curte, iar fabricile de lactate locale acoperă 92% din cererea din țară.

Prognoze

Produsul intern brut pe cap de locuitor al Emiratelor Arabe Unite a fost prognozat să crească continuu între 2022 și 2027 cu un total de 6.302,9 dolari americani (+13,19%). Se estimează că PIB-ul pe cap de locuitor se va ridica la 54.095,87 dolari americani în 2027.

Orientarea fiscală globală ar trebui să rămână prudentă, în timp ce măsurile temporare de sprijinire a costului vieții ar trebui să fie în continuare bine orientate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Incertitudinile generate de înăsprirea continuă a condițiilor financiare la nivel mondial și intern subliniază importanța unei monitorizări continue și atente a stabilității financiare.

Reformele din cadrul Strategiei Emiratelor Arabe Unite 2050 ar trebui să fie susținute, cu accent pe o creștere diversificată și favorabilă incluziunii, pentru a asigura o abordare echilibrată a tranziției energetice și pentru a menține perspective economice solide pe fondul eforturilor de decarbonizare la nivel mondial.

Reformele structurale în curs de desfășurare, cum ar fi cele menite să sprijine ocuparea forței de muncă în sectorul privat și participarea femeilor la forța de muncă, să sporească schimburile comerciale și investițiile străine și să valorifice beneficiile tehnologiei și ale educației, vor contribui la realizarea unei creșteri durabile și favorabile incluziunii. Consolidarea în continuare a cooperării între diferitele emirate, inclusiv în ceea ce privește colectarea, schimbul și diseminarea de date economice, va consolida aceste eforturi.