Esential

Importanța turismului pentru economia Arabiei Saudite. Studiu: hajj-ul ar putea genera 350 mld. de dolari în 2030

mecca, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Piața turismului pelerinajului religios din Arabia Saudită, numită hajj, va înregistra o creștere anuală compusă de 7% pe piața globală. Piața turismului Hajj și Umrah din Arabia Saudită ar trebui să atingă un venit de 150,0 miliarde de dolari în 2022 și este posibil să treacă de 350,0 miliarde de dolari până în 2032, potrivit Future Market Insights (FMI), relatează un ziar local.

Cel mai sfânt loc al Islamului pare să își revină rapid după repercusiunile pandemiei de coronavirus, în prezent vizitatorii străini intrând în număr mare în regat, un semn bun pentru viziunea Arabia Saudită 2030 adoptată de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, ca un cadru strategic ambițios, într-o manieră de a reduce dependența regatului de petrol și de a diversifica economia Arabiei Saudite.

350 de miliarde de dolari

În 2022 aproximativ un milion de pelerini

Pelerinaj la Mecca: aproximativ 1 milion de vizitatori au ajuns la Mecca în 2022, iar afacerile din jurul turismului religios au generat venituri de 150 miliarde de dolari, sursă foto dreamstime

Veniturile Arabiei Saudite din turismul religios (Hajj și Umrah) ar urma să ajungă la aproximativ 350 de miliarde de dolari în 2030.

Raportul Future Market Insights a precizat că piața turismului religios din Arabia Saudită va atinge o rată de creștere de 7% în fiecare dintre următorii zece ani, ceea ce înseamnă că veniturile sale, care se ridică la 150 de miliarde de dolari americani în acest an, vor ajunge la 350 de miliarde de dolari în 2032.

Raportul a precizat că Arabia Saudită își revine rapid după repercusiunile Covid-19, iar în prezent mulți turiști vizitează Regatul în număr mare, așa cum a planificat guvernul saudit pentru a reduce dependența Regatului de petrol și pentru a-și diversifica economia.

Raportul a confirmat că indicatorii de creștere a pieței turismului se referă la o creștere semnificativă a turismului religios, în special, menționând că guvernul saudit a depus eforturi mari pentru a stabili o infrastructură hotelieră în Mecca și în jurul acesteia pentru a găzdui pelerinii, prin proiecte majore, dintre care cel mai important este Abraj Kudai, care este în prezent în construcție.

Acest hotel va fi cel mai mare din lume, deoarece va fi format din 12 turnuri (împărțite între 4 și 5 stele), cu o înălțime de 45 de etaje, și va include 10.000 de camere, 70 de restaurante, 4 heliporturi, pe lângă cele 5 etaje pentru a găzdui pelerinii din partea familiei regale saudite, potrivit raportului.

Asia, Africa și țările din Pacific ocupă cea mai mare parte a pieței turismului saudit Hajj, în timp ce Europa se află pe locul al doilea, pelerinii musulmani călătorind la Mecca în număr mare din țări precum Marea Britanie, Turcia, Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina și Kosovo.

Principalii factori determinanți

Hajj și `Umrah sunt pelerinajele islamului, iar ambele constau într-o călătorie la Mecca care implică anumite ritualuri. Musulmani din întreaga lume călătoresc în Arabia Saudită pentru a îndeplini ceea ce ei consideră o datorie, ceea ce sporește cererea pentru turismul religios din Arabia Saudită. Este o datorie deoarece conform Coranului, fiecare musulman trebuie să meargă cel puțin o dată în viață la Mecca, evident, dacă își poate permite acest lucru.

Acest devotament maxim pentru a urma credința religioasă și ritualurile stabilite în rândul lor extind dimensiunea pieței de turism din Arabia Saudită.

Adoptarea turismului religios din Arabia Saudită de către grupurile hoteliere internaționale locale și operatorii de turism a crescut, cu peste două milioane de musulmani care au călătorit la Mecca în 2022, în scădere față de anul 2019.

Ceea ce a ridicat cererea pentru turismul religios din Arabia Saudită este furnizarea de confort și facilități, cazare și ușurința de călătorie, potrivit FMI.

Guvernul saudit conservă îndeaproape monumentele istorice pentru a dezvolta economia, care depinde în principal de veniturile din petrol.

Un obiectiv al saudiților este și atragerea turiștilor nemusulmani prin investiții în sectoare non-petroliere, cum ar fi turismul.

Pentru a-și moderniza societatea, Arabia Saudită a început să permită concerte și alte evenimente sociale, precum și apropierea dintre bărbați și femei în locuri publice, ceea ce a contribuit la creșterea dimensiunii pieței turismului religios.

Joi, 11 august 2022, Ministerul Hajj și Umrah a anunțat că cei care au obținut vize turistice sau comerciale vor putea de acum înainte să efectueze pelerinajul Umrah în timpul șederii lor în Arabia Saudită.

De această facilitate se vor bucura turiști din 49 de țări din întreaga lume, pe lângă cei care dețin vize pentru SUA, Marea Britanie și Schengen sau din Orientul Mijlociu.

Această măsură vine odată cu începerea noului sezon Umrah pentru a ajunge la cel mai mare număr de turiști religioși din întreaga lume.

Pelerinajul este totuși extrem de costisitor

Autoritatea Generală pentru Statistică a anunțat că numărul total de pelerini pentru 2022 a ajuns la 899.353, dintre care 779.919 pelerini din afara regatului și 119.434 care locuiesc în Arabia Saudită.

Costul Hajj din acest an a crescut în majoritatea țărilor arabe din mai multe motive, dintre care cel mai important este inflația care a afectat economia mondială, prețurile ridicate ale zborurilor și creșterea taxei pe valoarea adăugată în Arabia Saudită, care a urcat de la 5% la 15% în schimbul serviciilor.

Costul Hajj în Qatar este cel mai ridicat în comparație cu alte țări, pornind de la 32.000 de riali qatarezi (8.788 de dolari) până la 70.000 de riali (19.225 de dolari).

În Arabia Saudită, costul este cuprins între 10.238 de riali saudiți (2728 de dolari) și 14.737 (3927 de dolari). Potrivit declarațiilor directorilor de companii de Hajj și Umrah, costul minim al Hajj în Emiratele Arabe este estimat la 25.000 de dirhami, și până la 60.000 și poate chiar mai mult pentru așa-numitul pelerinaj de lux, în timp ce în 2019 costul a fost între 18.000 și 45.000 de dirhami.

Cel mai mic cost al Hajj în Kuweit este de 1.650 de dinari kuweitieni (5.375 de dolari), în timp ce costul înainte de criza Corona era de aproximativ 1.300 de dinari (4.234 de dolari), ceea ce reprezintă o creștere de aproape 27%, potrivit Comitetului Suprem pentru Hajj și Umrah din Kuweit.