Infofinanciar > Info > Tot mai mulți elevi și studenți români pleacă în străinătate! Cât costă un an de studiu
Info

Tot mai mulți elevi și studenți români pleacă în străinătate! Cât costă un an de studiu

studii in strainatate sursa foto followme.ro
sursă foto: followme.ro

Faptul că mulți români aleg alte state ale lumii pentru a-și duce copiii la studii nu este o noutate pentru nimeni. Însă acest fenomen se pare că ia amploare în ultimii ani, prețul pentru un an de școlarizare nu este deloc unul moderat. Acesta poate ajunge și la zeci de mii de euro.

Recent, în cadrul unui târg de profil, reprezentanți ai 65 de universități cunoscute din afara țării au venit la București pentru a-și prezenta ofertele educaționale. La fața locului au fost și reporterii Observator care au stat de vorbă cu David, elev de liceu care dorește acum să plece la studii în Danemarca. „Eu am fost recent în Danemarca la facultatea de Business din Copenhaga şi am venit aici să explorez mai multe opțiuni. Eu m-am decis să merg acolo pentru că mi-a plăcut foarte mult. Nu o să fiu mereu alături de familie, e foarte important să tin aproape, dar asta o să contribuie la dezvoltarea caracterului meu”.

Mama acestuia, Natalia, spune că o astfel de oprtunitate nu ar trebui ratată: „Ne gândim că pentru băiatul nostru este oportun şi interesant să înveţe într-o altă societate. Să facă cunoştinţă cu o altă perspectivă. Educaţia este diferită, din păcate, faţă de educaţia care se face în România”.

În străinătate chiar de la liceu

De asemenea, se observă și creșterea numărului de elevi români care doresc să plece la studii în afară chiar din primul an de liceu. Un exemplu este Alexandra care le spune reporterilor faptul că: „În România nu prea sunt neaparat modalităţi multe. Nivelul de educaţie la noi în ţară este destul de scăzut şi m-am gândit că cea mai bună oportunitate ar fi să merg în altă ţară să învăţ”.

Când vine vorba de buget, acesta trebuie să fie unul destul de mare, căci sunt necesare mult mai multe cheltuieli când vine vorba despre un de studii în afara țării. Mama Alexandrei, Mihaela, spune că: „Ne-am gândit la profil uman, nu neaparat la o ţară anume. În funcţie şi de bugetul personal. Cam 20.000 de euro pe an”.

Unde se îndreaptă tinerii

Pentru studiile din străinătate, foarte mulți se îndreaptă în Marea Britanie, chiar dacă este o țară unde taxele sunt în continuă creștere. În această țară, pentru un singur an de studii, prețul cel mai mic este de 9.000 de lire, iar cel mai mare ajunge la suma de 16.000 de lire sterline. Dacă se aduc în discuție „cele mai scumpe studii”, în Europa, pe primul loc este Elveția, unde un an de școlarizare ajunge la 50.000 de euro.

Alexandra Bădescu, unul dintre organizatori evenimentului spune că: „Cele mai căutate ţări rămân în continuare Marea Britanie şi Olanda. Marea Britanie pentru calitatea studiilor şi Olanda pentru diversitatea cursurilor în limba engleză, dar şi pentru taxele reduse de studiu. În Olanda, taxele pentru un an de studiu sunt de aproximativ 2.000 de euro, iar în primul an studenţii beneficiază de o reducere de 50%”.

Ce se studiază cel mai mult

La capitolul de preferințe, se pare că medicina este pe primul lor, iar o locație ce oferă studii superioare de calitate și la un preț bun este Germania, unde prețurile încep de pe la 200 de euro pe an și se termină la 3.000 de euro. Asta în ceea ce privește învățământul de stat, căci când vine vorba de mediul privat, prețurile sunt unele mai crescute, între 7.000 de euro și 15.000 de euro.

La acest eveniment, din partea universității franceze Le Cordon Blue a fost reprezentantul pentru recrutarea studenților din afara țării, Florian Le Minoux, care spune că: „Suntem de la Le Cordon Bleu Paris, a fost înfiinţată în 1895 şi predăm tehnicile culinare franceze pentru patiserie, haute cuisine şi brutărie. Oferim aceste programe pentru studenţii români. În prezent avem cinci studenţi din România şi avem succes din partea studenţilor români. După cum ştiţi, suntem cea mai bună şcoală culinară din lume, suntem puţin scumpi. Dar e vorba despre experienţă. Spre exemplu, dacă vreţi să obţineţi o diplomă culinară, să spunem cu un internship, timp de 16 luni, este în jur de 35.000 de euro”, citează observatornews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.