Lumea la zi

Educația din Germania pe cale descendentă! Locul în topul țărilor din Europa cu un sistem educațional bine dezvoltat este în pericol

Germania Sursa foto Economedia
Sursa foto Economedia

Germania este bine poziționată în ceea ce privește nivelul de educație în comparație cu celelalte țări europene, însă un studiu realizat de institutul economic IW a arătat că această poziție privilegiată ar putea fi în pericol.

Existența unui sistem de educație și de formare profesională puternic este importantă pentru economia Germaniei, cea mai mare din Europa, care se bazează pe forță de muncă calificată pentru a-și susține produsele și serviciile de înaltă calitate.

„Germania a fost lăsată într-o anumită măsură în urmă în expansiunea puternică a educației care a avut loc în întreaga Uniune Europeană în ultimii ani”, potrivit studiului IW, la care Reuters a avut acces sâmbătă. În Uniunea Europeană, proporția de lucrători cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani fără o calificare profesională sau studii superioare a scăzut la 20,7% în 2021, de la 27% în 2011, grație unei expansiuni dinamice a educației în sudul Europei. Cu toate acestea, în Germania, această pondere a populației a crescut ușor, ajungând la 15,2% în 2021, de la 13,4% cu 10 ani înainte, arată studiul.

Cel mai înalt nivel de calificare posibil

În rândul tinerilor profesioniști, cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, proporția persoanelor înalt calificate cu studii superioare a fost semnificativ mai mică în Germania, de 35,7%, față de 41,2% în medie în Uniunea Europeană. „Acest lucru trebuie privit în contextul poziției foarte speciale a educației și formării profesionale în Germania”, a precizat IW. Dacă se ia în considerare segmentul tinerilor profesioniști cu formare profesională terțiară și secundară împreună, Germania are o pondere semnificativ mai mare de 77,0% de profesioniști educați decât cea de 73,4% pentru Uniunea Europeană.

„Având în vedere cerințele în schimbare pentru angajați în contextul digitalizării, al decarbonizării și al de-globalizării, devine din ce în ce mai important pentru Germania și Europa ca populația activă să atingă cel mai înalt nivel de calificare posibil”, a precizat IW. IW, un institut de cercetare privat care militează pentru angajatorii germani, a declarat că guvernul ar trebui să se asigure, printr-un sprijin timpuriu și intensiv, că toți copiii din țară sunt capabili să dobândească o calificare profesională.