Infofinanciar > Info > Noi modificări în sistemul de învățământ. Legile care îi vizează direct pe școlari
Info

Noi modificări în sistemul de învățământ. Legile care îi vizează direct pe școlari

Ministrul Educației, Ligia Deca
FOTO: romaniatv.net

Ligia Deca, ministrul Educației, în cadrul conferinței despre Legile Educației a vorbit și despre măsurile care îi vizează în mod direct pe elevii din România. Aceștia vor avea un portofoliu digital. Ministrul a explicat în ce constă acest portofoliu și care este elementul de plus valoare adus procesului de predare învățare.

Dirigintele clasei este cel care se va ocupa de implementare portofoliului la nivelul clasei. Acest vine pe suport electronic și are rolul de a îmbunătății performanța elevilor, cuprinși în sistemul de învățământ formal și cel informal. În linii mari, portofoliul reprezintă un instrument prin care profesorii pot aprecia evoluția sau involuția elevilor, de asemenea ar trebui să reprezinte o strategie bună de mentorat.

Ligia Deca: ”Portofoliul educațional va începe evaluări din punct de vedere cognitiv”

Ligia Deca a explicat cu subiect și predicat ce înseamnă ”Portofoliul educațional din educația timpurie. El va începe cu acele evaluări din punct de vedere cognitiv și socio-emoțional pe care copiii le primesc după educația timpurie. Va continua, incluzând atât ceea ce se întâmplă în școală, cât și experiențele de învățare din non-formal și informal, deci cele conexe și, în același timp, pe baza portofoliului, care include și evaluările de pe parcurs, se va putea adapta și individualiza strategia pedagogică și parcursul unui copil în așa fel încât să ajungem la profilul absolventului pe care ni-l propunem după fiecare etapă educațională.

Portofoliul ar trebui să fie un document disponibil electronic de care se ocupă dirigintele în școală, educatorul. În momentul în care învățătorul vede progresul unui copil în grădiniță și nivelul de la care îl ia, poate să creioneze strategia pedagogică pentru copiii pe care îi are în clasă.

Educatorul poate, relativ ușor, să vadă și achizițiile pe care un copil le are și din alte medii decât cel școlar”.

De asemenea, ministrul Educației a ținut să puncteze faptul că, în urma implementării portofoliului digital, profesorii nu își vor consuma din timpul privat.

Diriginții vor implementa portofoloiul digital

”Norma didactică reprezintă, în general, 18 ore pentru profesorii cu experiență de peste 15 ani, putem reduce norma până la 16 ore. Asta înseamnă că până la 40 de ore, cât ar trebui să fie într-o săptămână, există o rezervă de timp pentru proiectare pedagogică, pentru design de lecții, pentru completarea unor astfel de instrumente ajutătoare pentru copii, pentru mentorat sau pentru alte activități în școală.

Unele chestiuni se vor face automat pentru că, odată ce vom avea catalogul electronic, partea de notare de acolo se interconectează cu portofoliul, deci, în esență, nu avem activitate suplimentară majoră”, a adăugat ministrul. Proiectul cuprins în Legile Educației se va aplica și în școlile care nu beneficiază de digitalizare, în acest caz portofoliul digital va fi întocmit pe hârtie.

”În ce privește școlile din rural, ele au primit atât echipamente. Nu avem o acoperire de 100%, dar avem o acoperire suficientă cât să putem începe și, dacă va fi cazul ca în unele școli aceste portofolii să fie temporar pe un alt suport decât pe cel digital, atunci ele pentru o perioadă de tranziție vor merge în paralel cu sistemul digital din alte școli”, potrivit antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.