Infofinanciar > Lumea la zi > Tot familia e pe primul loc. Boris Johnson și-a nominalizat tatăl pentru titlul de cavaler
Lumea la zi

Tot familia e pe primul loc. Boris Johnson și-a nominalizat tatăl pentru titlul de cavaler

Boris Johnson - sursa foto - impact.ro
Credit imagine: impact.ro

Fostul premier britanic Boris Johnson l-a nominalizat pe tatăl său Stanley pentru un titlu de cavaler în lista distincțiilor pe care le poate acorda în calitate de lider demisionar, a relatat luni ziarul The Times. Astfel, ex-prim-ministrul a atras acuzații de clientelism.

The Times a mai declarat că Johnson a propus până la 100 de nume pentru distincții. Predecesorii săi, Theresa May și David Cameron, au nominalizat aproximativ 60 fiecare. Ziarul nu a precizat pentru ce servicii a fost recunoscută nominalizarea lui Stanley Johnson.

Boris Johnson, în mijlocul controverselor

Tatăl lui Boris Johnson este un fost membru al Parlamentului European, autor și personalitate de televiziune. El a dobândit cetățenia franceză anul trecut.

Un purtător de cuvânt al fostului prim-ministru a refuzat să comenteze atunci când i s-au pus întrebări cu referire la acest incident, raportează Reuters.

Toți liderii britanici care pleacă au dreptul de a întocmi o listă de „onoruri de demisie”, care acordă titluri de cavaler și alte titluri. Un titlu de cavaler sau de dame ridică profilul public al unei persoane, conferindu-i titularului titlul de „Sir” sau „Dame”.

Pe de altă parte, prim-ministrul în funcție, Rishi Sunak, are puterea de a bloca orice nominalizare pentru onoruri. Ministrul Științei din Guvernul Sunak, Michelle Donelan, a declarat că există „pești mai mari de prins”, atunci când a fost întrebată dacă ar avea o problemă cu acordarea titlului de cavaler tatălui lui Johnson.

„Evident, este prerogativa fostului prim-ministru să poată face astfel de numiri, dar vom vedea dacă această poveste este adevărată sau nu”, a mai declarat ea pentru LBC Radio.

Ce zic membrii Partidului Laburist

Șeful politicii de sănătate a opoziției laburiste, Wes Streeting, a declarat pentru BBC: „Cred că (n. r. lista de onoare a demisiei sale) vorbește despre un model de comportament al lui Boris Johnson în ceea ce privește clientelismul.”

Este posibil ca laburistul Wes Streeting să se fi referit la un precedent al lui Boris Johnson de acum doi ani. În calitate de prim-ministru, politicianul conservatorl-a ridicat pe fratele său, Jo Johnson, în Camera Lorzilor. Aceasta este camera superioară a parlamentului, unde Jo Johnson va beneficia de o poziție pe viață.

Publicația The Guardian a titrat și că există zvonuri conform cărora Johnson și-ar propune soția, Carrie Johnson, și sora, Rachel Johnson, pentru titluri onorifice. Totuși, se pare că numele celor două nu s-ar afla pe lista fostului premier. Este mult mai probabil ca tatăl acestuia să figureze printre cele 100 de nominalizări, însă.