Infofinanciar > Lumea la zi > Boris Johnson vrea să devină secretar general al NATO! Țările aliate nu vor să renunțe la Jens Stoltenberg
Lumea la zi

Boris Johnson vrea să devină secretar general al NATO! Țările aliate nu vor să renunțe la Jens Stoltenberg

Boris Johnson - sursa foto - impact.ro
Sursa foto: impact.ro

Boris Johnson a anunțat că va candida pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Fostul premier britanic a cochetat cu ideea de a ocupa această funcție încă din vara anului trecut.

„În fruntea NATO? Este o idee grozavă. Știți, este o idee foarte bună. Vreau să subliniez, dragi prieteni, că am această idee și să nu uite nimeni că există un candidat [pentru funcția de secretar general al NATO] pe linie. De data aceasta, cred că voi fi norocos”, a declarat Boris Johnson, citat de European Pravda.

Ex-premierul britanic a reamintit faptul că Mario Draghi, fost prim-ministru al Italiei, a afirmat recent că un reprezentant al Uniunii Europene ar trebui să fie numit în funcția de viitor secretar general al NATO. „Nu sunt deloc de acord cu el (cu Mario Draghi – n.r.). Cred că există și alți candidați în afara Uniunii Europene, du trebuie să fie neapărat din UE. Eu mă consider cu siguranță un candidat. Este o poziție bună și importantă”, a precizat Johnson, care a subliniat faptul că NATO este „mai puternică ca niciodată” și că în curând i se vor alătura noii membri Suedia și Finlanda.

„Vedem destul de clar că aderarea Ucrainei este o perspectivă. Trebuie să se întâmple, este evident. Putin a demontat toate argumentele împotriva aderării Ucrainei la NATO. Acum acestea au dispărut”, a rezumat fostul premier britanic.

Mandatul lui Jens Stoltenberg, prelungit neoficial

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, aflat în funcție de la 1 octombrie 2014, ar fi trebuit să se retragă încă de anul trecut, pentru a prelua conducerea băncii centrale din Norvegia, țara sa natală. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a impus prelungirea mandatului său până la 30 septembrie 2023.

În prezent, majoritatea țărilor NATO ar prefera să nu se schimbe șeful alianței și au convenit neoficial să prelungească mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024. Cu toate acestea, Stoltenberg ar dori să părăsească funcția în această toamnă.

La acest moment, nu există un consens între țările aliate cu privire la candidatul pentru succesorul lui Stoltenberg, conform Ukrainska Pravda.

Boris Johnson a tatonat terenul și anul trecut

În vara lui 2022, în presa britanică au apărut informații referitor la faptul că parlamentarii ucraineni, dar și deputații conservatorii englezi susțin ideea calories Johnson să candideze la funcția de secretar general al NATO.

Opozanții afirmau însă că este foarte probabil ca propunerea de candidatură să fie blocată cu un veto din partea Franței. General Francis Richard Dannatt, fostul ministru britanic al Apărării, afirma anul trecut că nu îl poate susține pe Boris Johnson din cauza caracterului acestuia. Lord Dannatt a declarat presei că recunoaște meritele fostului premier în susținerea Ucrainei, dar că trebui ținut cont și de lipsa de integritate a lui Boris Johnson, pe care îl cataloga drept „o rușine națională”.

Un alt înalt responsabil din cadrul Ministerului Apărării și-a exprimat îndoielile vizavi de vizabilitatea candidaturii, având în vedere că există probabilitatea crescută ca președintele francez Emmanuel Macron să se opună nominalizării.