Infofinanciar > Vocile afacerilor > Top 100 Performeri din Sănătate. Mihaela Onofrei despre Diabeta, primul chatbot medical profesional românesc
Vocile afacerilor

Top 100 Performeri din Sănătate. Mihaela Onofrei despre Diabeta, primul chatbot medical profesional românesc

Mihaela Onofrei, CEO Apollo AI Technologies (sursă foto arhivă personală)
sursă foto: arhivă personală

În toamna anului trecut se lansa în online aplicația Diabeta, o interfață inteligentă de tip chatbot care vine în ajutorul medicilor și profesioniștilor din domeniul medical. Această tehnologie le oferă utilizatorilor posibilitatea de a accesa cu ușurință volume mari de date profesionale, corelate. „Am dorit să facilităm accesul medicilor diabetologi la informație profesională care era accesibilă pe platforme web, dar unde căutarea era destul de complicată și consumatoare de timp. În plus, actualizarea informațiilor de pe aceste platforme se realiza mai greu”, spune pentru revista Capital Mihaela Onofrei, CEO & Co-Founder Apollo AI Technologies și dezvoltatoarea Diabeta.

Această aplicație, prin tehnologia pe care o folosește, încorporează analiza tradițională cu cele mai recente tehnici de colectare a datelor. Se utilizează astfel algoritmi de inteligență artificiale ce au fost testați și validați de o echipă de medici specialiști de renume din România. Ideea a fost una inovatoare în țara noastră, iar Mihaela Onofrei susține că a dorit să faciliteze accesul medicilor diabetologi la informație profesională care era accesibilă pe platforme web, dar unde căutarea era destul de complicată și consumatoare de timp.

Tehnologie, folosită în combaterea diabetului

„Am pornit la drum în primăvara anului 2022 cu dorința de a oferi comunității medicale primul chatbot profesional românesc și a fost un adevărat roller-coaster să prezentăm Diabeta la Congresul Național de Diabet, după șase luni de dezvoltare”, mai spune CEO & Co-Founder Apollo AI Technologies. Astfel, dezvoltarea de chatboți medicali a reprezentat un proiect avangardist. Aceștia reprezintă instrumente extrem de utile pentru profesioniștii din domeniul medical care au nevoie să aibă acces rapid la informații, pentru a se putea concentra asupra îngrijirii pacientului.

După spusele Mihaelei Onofrei, dezvoltarea de chatboți medicali reprezintă un proiect „avangardist”, aceștia reprezentând instrumente extrem de utile pentru profesioniștii din domeniul medical care au nevoie să aibă acces rapid la informații, pentru a se putea concentra asupra îngrijirii pacientului: „Am dorit să facilităm accesul medicilor diabetologi la informație profesională care era accesibilă pe platforme web, dar unde căutarea era destul de complicată și consumatoare de timp. În plus, actualizarea informațiilor de pe aceste platforme se realiza mai greu”, mai spune cercetătoarea, pentru Revista Capital.

Un proces greu, amplu, dar care a dat roade

În cazul Mihaelei, în procesul său de cercetare, principalele provocări întâmpinate în dezvoltarea chatboților medicali includ colectarea și analiza unor cantități enorme de date medicale și de a dezvolta algoritmi cu o acuratețe cât mai mare. Chiar și așa, antreprenoarea spune că nu a luat în considerare niciun fel de impediment: „Încerc mereu să-mi canalizez energia spre ceea ce pot face și schimba, așa că nu consider că am întâmpinat dificultăți în acest proces de dezvoltare a unui start-up, ci doar mici provocări, la care am identificat mereu soluții”.

Această atitudine a fost adoptată de către Mihaela și echipa încă de la început, iar drumul a continuat în aceeași măsură. „Dacă la un moment dat există lipsuri în activitatea companiei noastre, încercăm să identificăm soluții și să le acoperim cât mai rapid. Nu aș spune că am întâlnit până acum ceva inacceptabil”, mai spune Mihaela Onofrei într-un interviu pentru Revista Capital.

Acest model este recomandat de către antreprenoare pentru cei care doresc, la un moment dat, să urmeze un drum asemănător: „Să nu renunțe niciodată la visul său, indiferent cât de complicat poate fi la început, să fie flexibil și să caute un mentor care să creadă în el și să-i ghideze pașii. Și să învețe continuu”, este sfatul Mihaelei.