Infofinanciar > Esential > Top 100 Femei de Succes 2023. Cristiana Oprea, pilot de raliu condus de curaj
Esential

Top 100 Femei de Succes 2023. Cristiana Oprea, pilot de raliu condus de curaj

Cristiana Oprea Sursa foto: Bogdan Paraschiv
Sursa foto: Bogdan Paraschiv

Cristiana Oprea este prima româncă pilot din Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC. La 23 de ani, a trecut de la arhitectură și urbanism la motorsport, când a decis să-și urmeze pasiunea pentru mașini. Fără un background în automobilism, dar cu certitudinea că la volan va putea schimba lumea în bine, aceasta a ajuns atât un model, dar și o deschizătoare de drumuri pentru femeile din motorsportul românesc.

Cristiana Oprea a declarat pentru revista Capital faptul că în sportul de performanță, misiunea este aceeași an de an: dezvoltarea carierei ca pilot de raliu și construirea unor proiecte relevante.

Cum a arătat anul 2022?

Astfel, sezonul 2022 a fost marcat de sincronizarea activității sportive cu realitatea cotidiană a mobilității sustenabile, prin participarea la raliuri cu o mașină electrică. De asemenea, trecerea definitivă la competițiile internaționale a fost un pas extrem de important. Cristiana Oprea a ajuns în 2022 la cinci raliuri în Germania, Austria și Franța, în cadrul primului campionat electric de raliu din lume. „În paralel, am debutat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC, la Raliul Croației și am participat în două etape din Campionatul European de Raliuri, în Cehia și Spania”, a transmis aceasta.

„În 2023 mi-am propus continuarea acestui format hibrid internațional, având deja confirmat un calendar cu șase etape în Opel e-Rally Cup și mai multe discuții cu potențiali noi parteneri care mă pot susține să continui participarea în Campionatul European de Raliuri, de data aceasta la volanul unui model nou de mașină, din clasa Rally4”, a continuat Cristiana pentru revista Capital. 

Drumul spre succes nu se construiește ușor. Obținerea acestuia vine la pachet și cu multe provocări, iar acest lucru este știut și de Cristiana Oprea. Una din cele mai dure și totodată valoroase lecții, a spus ea, a fost accidentul din Croația: „ Sportul m-a învățat că nu există scurtături, iar singura rețetă pentru succes are ca ingrediente disciplina, perseverența și încrederea de neclintit în propria persoană.”

Provocări și reușite

De asemenea, pilotul de raliu a transmis că la finele fiecărui sezon, principala provocare este planificarea și găsirea bugetului necesar pentru a fi din nou la startul competițiilor. „Într-un sport în care premiile în bani sunt o raritate și acoperă un procent infim din costuri, pilotul este responsabil să acopere toate cheltuielile”, a completat aceasta.

În ceea ce privește realizările pe plan profesional, Cristiana Oprea a spus că este extrem de fericită de faptul că a concurat în 2022 într-un raliu din WRC- Campionatul Mondial de Raliuri. „Cred că este visul oricărui pilot să ajungă să concureze alături de oamenii pe care îi admiră din spatele micilor ecrane, iar frumusețea motorsportului este că poți ajunge să faci asta, cu multă muncă și perseverență”, a declarat aceasta. 

Cristiana a spus că de-a lungul timpului a învățat să valorifice și să aprecieze capacitatea sportului de a fi un catalizator pentru schimbare, fiind mult mai mult decât niște trofee.  „Desigur că rezultatul sportiv mă ambiționează să mă lupt și să devin cea mai bună versiune a mea, însă am o împlinire aparte atunci când primesc mesaje de la fete de 14-15 ani care îmi spun că vor și ele să fie pilot ca mine, iar câțiva ani mai târziu le văd cu casca pe la cap la startul competițiilor auto”. 

În motorsport, chiar dacă oportunitățile pentru bărbați și pentru femei sunt egale, încă este nevoi de o bună reprezentare a femeilor în acest sport. Cristiana a spus că aceasta este și motivația din spatele muncii depuse pentru Femei în Motorsport. De asemenea, cu același gând a plecat la drum și când a încheiat un parteneriat cu Centrul FILIA, ce este o organizație feministă care promovează egalitatea de gen.