Infofinanciar > Info > Obligația de a circula pe zi cu luminile de întâlnire duce la costuri suplimentare! Cu cât plătesc în plus șoferii
Info

Obligația de a circula pe zi cu luminile de întâlnire duce la costuri suplimentare! Cu cât plătesc în plus șoferii

Mașini, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Ultima modificare a Codului Rutier a introdus obligația de a utiliza luminile de întâlnire, tip fază scurtă, pe toate categoriile de drum. Șoferii români sunt însă nemulțumiți de aceste modificări, mulți dintre ei spunând că acest lucru ar putea duce la o creștere a consumului de combustibil, prin intermediul unor postări realizate pe rețelele de socializare. 

Acum o lună, alineatul 2 din articolul 44 din Codul Rutier a fost modificat. Astfel, a fost introdusă obligativitatea utilizării farurilor, în special pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri naționale, inclusiv în interiorul localităților, dar și în exterior. 

Instructorii explică care este diferența de consum 

„Adevărul este că au dreptate, crește consumul de carburant, doar că becurile din ziua de astăzi consumă atât de puțin încât, dacă ar fi să facem calculul, probabil că mergând toată ziua cu farurile aprinse este ca și cum ai accelera o dată din greșeală în plus, probabil vorbim despre câteva grame de combustibil, care aduc mult mai mult avantaj” a spus Titi Aur. 

„O mașină cu farurile aprinse este observată cu 3 secunde înainte decât mașinile cu farurile stinse, vorbim pe timp de zi, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Toată lumea te observă cu trei secunde înainte față de situația în care nu aveai farurile aprinse”, explică instructorul de conducere defensivă. 

Măsura suplimentară a fost introdusă în Codului Rutier pentru a menține siguranța pe drumurile publice, astfel încât să fie posibilă evitarea cât mai multor accidente. „Considerăm că prezenta inițiativă legislativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene (…) Venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naționale ceea ce, pe de o parte, va reduce numărul accidentelor, iar pe de alta, va mări siguranța rutieră din țara noastră”, se spunea în expunerea de motive a proiectului de lege. 

De ce este mai sigură circulația cu farurile aprinse pe timp de zi 

„Cu cât sunt mai multe faruri aprinse, ochiul șoferului nu se mai uită după mașină sau culoarea mașinii din anii ’70, ’80, adică după culorile roșu, galben sau verde, pentru că ne-am obișnuit toți să urmărim farurile, fără să ne dăm seama”, spune fostul pilot de raliuri, Titi Aur. 

Astfel, expertul în condus defensiv relevă faptul că toți șoferii ar trebui să țină cont de această regulă, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic. Acest aspect este important, mai ales în cazul în care se circula într-o coloană de mașini. 

„Dacă vine o coloană de mașini din față și una dintre mașini sau două mașini succesive nu au farurile aprinse, ai senzația că poți să depășești. Mai mult, dacă o mașină are farurile stinse, tu ca șofer ai senzația că mașina respectivă este la distanță mai mare decât o mașină care are farurile aprinse. Ne-am obișnuit să fim mai atenți atunci când vine o mașină care are farurile aprinse”, a mai spus Titi Aur, potrivit Realiatatea.net.