Lumea la zi

Tiraspolul nu crede în integrarea în UE a Moldovei. Transnistria ține cu dinții de o apropiere semnificativă cu Rusia

Maia Sandu - sursa foto - hotnews.ro
Foto: hotnews.ro

La Tiraspol există o instituție care deși nu poate fi numită Minister de Externe, totuși, are în sarcină ”relațiile externe”. Șeful acesteia este Vitalii Ignatiev. Acseta a spus că declarațiile președintelui Maia Sandu care susțin faptul că locuitorii regiunii transnistrene sprijină integrarea europeană a Moldovei sunt populiste.

Apropiere de Kremlin

Agenda Transnistriei, așa după cum Ignatiev, într-un interviu pentru canalul de televiziune „Russia 4”, Tiraspolul luptă pentru independență și pentru dezvoltarea relațiilor cu… Rusia.

„Acesta este populism pur. Sunt sigur că conducerea Moldovei nu înțelege pe deplin ce vrea poporul Moldovei. Nimeni în Moldova nu a organizat referendumuri. Dar, în Transnistria, există o tradiție a referendumurilor. Știm unde mergem. După cum se știe vectorul Transnistriei este independența și, ulterior, dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Poate că doamna Sandu își dorește cu adevărat aderarea țării la UE și unirea cu România. Dar oamenii din Transnistria au planuri complet diferite”, a spus Ignatiev.

Ignatiev a mai spus că cele două maluri ale Nistrului au „identității diferite” și „este aproape imposibil să fie unite”.

„Conducerea Republicii Moldova trebuie să recunoască că dacă a făcut alegerea fără să întrebe locuitorii Transnistriei, atunci trebuie să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord de pace cu noi, de a ne recunoaște reciproc și de a încheia acest conflict”, a mai spus Ignatiev.

Calea europeană

Pe de altă parte, Maia Sandu speră în susținere populară pentru aderarea la NATO.

„Și eu chiar sper că oamenii noștri de pe malul stâng vor aprecia posibilitatea nouă care apare – integrarea europeană. Sunt sigură că ei își doresc, la fel ca cei de pe malul drept, să trăiască într-o țară unde existe suficiente oportunități economice pentru oameni, o țară unde le sunt respectate drepturile, unde statul este suficient de puternic ca să presteze servicii de calitate, ca să asigure securitate. Noi ne dorim același lucru, chiar dacă de foarte mult timp avem această situație în care instituțiile constituționale din R.Moldova nu pot ajunge la acești cetățeni. Dar sunt optimistă că oamenii de acolo vor susține obiectivul nostru de integrare europeană”, a declarat Sandu.

Moldova, candidată la aderarea la UE

Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui document intern oficial al Consiliului European. Anunțul oficial va fi făcut de liderii Uniunii Europene, la pachet cu un anunț similar pentru Ucraina.

„Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată la punctul 11 al acestui documentul.

Consiliul reafirmă că „viitorul acestor țări – Republica Moldova, Ucraina și Georgia – și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”.

„Comisia este invitată să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei privind cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. Consiliul va decide cu privire la măsurile suplimentare odată ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai specifică în document.