Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu și Volodimir Zelensky legați de dorința aderări la UE! Convorbire telefonică între lideri care vizează consolidarea cooperări
Lumea la zi

Maia Sandu și Volodimir Zelensky legați de dorința aderări la UE! Convorbire telefonică între lideri care vizează consolidarea cooperări

maia-sandu-si-volodimir-zelenski-sustin-declaratii-de-presa-live-162063-1610446444
agora.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, au discutat despre asistența reciprocă pe calea integrării în Uniunea Europeană. Cei doi președinți au relatat joi pe Twitter despre convorbirea lor telefonică.

„Am avut o convorbire telefonică bună cu președintele Ucrainei, Zelensky, înainte de reuniunea importantă a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina.”, se află în declarația președintelui Moldovei Maia Sandu.

Joi, la Bruxelles, se va deschide un summit UE de două zile. Cererile de acordare a statutului de candidat la UE din partea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei vor fi pe agenda dezbaterilor politice.

Comisia Europeană a recomandat la 17 iunie ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat la UE. Uniunea Europeană va lua o decizie finală pe 23-24 iunie.

Mesajele dintre cei doi

Maia Sandu a postat un mesaj pe Twitter, în care a menționat că Moldova și Ucraina își vor consolida cooperarea în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

Am avut o discuție telefonică bună cu președintele ucrainean Zelensky înainte de importanta întâlnire a Consiliului European. Am discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina. Ne angajăm să ne consolidăm cooperarea în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a scris șefa statului pe Twitter.

 

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat pe Twitter că a discutat cu președinta Maia Sandu și a menționat că au convenit asupra asistenței reciproce pe calea spre Uniunea Europeană.

 

Primirea statutului de țări candidate la aderare pentru Ucraina și Moldova, statut votat cu o largă majoritate în Parlamentul European, a dus la o accelerare a interacțiunilor politice între statele membre, dar și la o mare emoție în rândul parlamentarilor europeni și a membrilor Comisiei datorită solidarității fără precedent din cadrul Uniunii vizavi de războiul din Ucraina.

„Imaginile pe care le-am văzut în întreaga lume în ultimele luni au fost ale distrugerii, ale morții, ale unor vieți nevinovate sfâșiate, ale femeilor, copiilor nevoiți să-și abandoneze casele și viața”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, într-un discurs ținut la Kiev.

„Dar Europa și lumea au văzut și curajul și îndârjirea familiilor ucrainene. Și în curând – nu am nicio îndoială – vom asista triumful speranței asupra fricii pentru că ucrainenii au arătat lumii că teroarea nu poate intimida și că bombele nu vor distruge niciodată mândria și nu vor distruge niciodată demnitatea”, a mai spus Roberta Metsola.