Infofinanciar > Lumea la zi > The Washington Post: Răpirea copiilor ucraineni de către Rusia este considerată un genocid
Lumea la zi

The Washington Post: Răpirea copiilor ucraineni de către Rusia este considerată un genocid

realitatea.net
FOTO:realitatea.net

Războiul este haotic, inexplicabil și devastator pentru copiii prinși în el. Dar războiul nu este o scuză pentru a răpi copiii de la părinți și de la națiunea lor, așa cum face acum Rusia în Ucraina. Acest lucru este interzis în mod specific de Convenția Națiunilor Unite din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

Transferul copiilor ucraineni în Rusia și încercările de a le spăla creierul, eliminându-le limba și cultura este o crimă de genocid care necesită urmărire penală. Robyn Dixon și Natalia Abbakumova de la The Post au relatat la 24 decembrie despre detaliile unei campanii rusești abominabile de a trimite copii ucraineni în orașe îndepărtate din interiorul Rusiei.

Decretul lui Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin a emis un decret în luna mai care facilitează adoptarea de către ruși a copiilor ucraineni, iar politica este „urmărită cu fermitate” de comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care „susține în mod deschis deposedarea copiilor de identitatea lor ucraineană și îi învață să iubească Rusia”, au relatat aceștia.

Copiii ucraineni duși în Rusia l-ar insulta, la început, pe liderul rus cântând imnul național ucrainean, le-a spus doamna Lvova-Belova jurnaliștilor, „dar apoi se transformă în dragoste pentru Rusia”. Kremlinul s-a lăudat cu aceste mutări, fapt dovedit de numărul de fotografii și videoclipuri care apar pe site-ul său și la televiziunea de stat.

Deși numărul copiilor luați nu este clar, Daria Herasymchuk, cel mai înalt oficial ucrainean pentru drepturile copilului, a estimat că aproape 11.000 de copii ucraineni au fost luați de Rusia fără părinții lor.

Capturarea acestor copii pare să încalce tratatul, care urmărește să interzică actele „cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Tratatul interzice „transferul forțat al copiilor din grup către un alt grup”. Unii experți în drept internațional au susținut că convenția privind genocidul interzice, de asemenea, actele menite să distrugă cultura, limba și religia unui grup protejat” inclusiv pe cea a copiilor.

Președintele rus face apel la ”tradițiile” naziste

Faptele pe care doamna Lvova-Belova și Putin le-au recunoscut cu privire la asimilarea copiilor ucraineni în Rusia și la eradicarea culturii lor oferă dovezi ale intenției de a comite genocid, așa cum este definit de tratat.

Prevederea din tratatul privind genocidul a fost adoptată în umbra atrocităților naziste, inclusiv a unui plan condus de Heinrich Himmler de a lua copii din Polonia și de a-i plasa în orfelinate germane sau în familii germane pentru a fi crescuți ca germani. Primele condamnări în cadrul proceselor naziste pentru crime de război au fost pentru răpiri de copii.

Procurorul Harold Neely a declarat că „nu este o apărare pentru un răpitor să spună că și-a tratat bine victima”, menționând că „acești copii nevinovați au fost răpiți cu scopul precis de a fi îndoctrinați cu ideologia nazistă și crescuți ca „buni” germani”. Acest lucru servește la agravarea, nu la atenuarea crimei”, potrivit washingtonpost.com.

Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, este parte la convenția privind genocidul. Dar Putin a arătat puțină considerație pentru legile internaționale sau pentru normele de orice fel în războiul său de a nimici democrația Ucrainei și poporul său. El și ceilalți oficiali ruși complici ai crimelor de genocid împotriva copiilor ar trebui să fie trași la răspundere.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.