Infofinanciar > Lumea la zi > Poveste din spatele Războiului! „Totul a căzut pe mine”: Mamele din Rusia sunt singure, în timp ce tații pleacă în exil
Lumea la zi

Poveste din spatele Războiului! „Totul a căzut pe mine”: Mamele din Rusia sunt singure, în timp ce tații pleacă în exil

Poveste din spatele Războiului! „Totul a căzut pe mine”: Mamele din Rusia sunt singure, în timp ce tații pleacă în exil
sursa foto Inquirer.net

Înfășurată în costume de zăpadă viu colorate, Ekaterina Filimonova merge cu bicicleta pe străzile înzăpezite ale Moscovei cu cei trei fii ai săi la grădiniță.

Soțul ei obișnuia să îi ducă acolo, dar nu mai este cazul. Acum trăiește în exil în străinătate, el a fugit după ce președintele Vladimir Putin a anunțat în septembrie că bărbații ruși au fost înrolați în masă pentru a lupta în Ucraina.

„El a plecat, iar mie mi s-a făcut rău a doua zi. Am fost atât de stresată încât nu mi-am revenit timp de o lună”, a declarat Filimonova, în vârstă de 34 de ani.

La câteva zile după convocare, soțul ei, Iaroslav Leonov, și-a luat bicicleta, a luat un tren de 1.500 de kilometri până într-un oraș din apropierea Kazahstanului vecin și a trecut granița cu bicicleta. „Nu a vrut să ne părăsească”, a spus Filimonova.

Provocări pentru mamele din Rusia

Dar ea nu este singura care se confruntă cu noua povară de a crește singură copiii. Exodul haotic și grăbit a zeci de mii de bărbați de vârstă militară a destrămat familii și a acumulat presiune asupra mamelor din întreaga Rusie.

Nu există cifre cu privire la numărul de familii afectate, dar o angajată a unei grădinițe din Moscova a declarat, sub rezerva anonimatului, că aproximativ o treime dintre tații dintr-un grup se aflau în străinătate.

În această fotografie realizată la 30 noiembrie 2022, Ekaterina Filimonova, în vârstă de 34 de ani, se joacă cu copiii ei în apartamentul lor din Moscova.Exodul haotic și grăbit a zeci de mii de bărbați de vârstă militară a destrămat familii și a pus presiune asupra mamelor din întreaga Rusie. (Foto: Yuri KADOBNOV / AFP), preluată de pe Japan Times

„Prima lună a fost foarte tristă, bineînțeles. A fost foarte greu pentru mine și a fost greu pentru copii”, a declarat Filimonova. „Când sunt supărată, se isterizează, plâng și plâng noaptea. Și mi-am dat seama că trebuie să mă adun.”

Scindarea din familia ei a făcut-o să se gândească la bunica ei, care a fost despărțită de soțul ei geolog atunci când acesta a fost trimis în Mongolia la muncă. „Încep să înțeleg cum se simțea ea”, a spus Filimonova. „Nu mă gândisem niciodată la asta înainte”.

Ruleta rusească a lui Putin

Acum, în capitala sârbă Belgrad (un centru pentru lucrătorii IT ruși exilați) Leonov se luptă și el. Dezvoltatorul de software nu a văzut altă soluție decât să părăsească Rusia în septembrie, temându-se că ar putea fi recrutat.

„Nu am vrut să joc ruleta rusească”, a spus el. „Cel mai probabil, vei câștiga, dar există o mică șansă de a avea un final destul de dramatic”.

La Belgrad, el s-a reîntâlnit cu un vechi profesor de matematică care a părăsit Rusia la scurt timp după ce Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Ei închiriază acum un apartament împreună. Dar ușurarea de a fi în siguranță nu a atenuat durerea separării.

„Copiii de la distanță nu sunt același lucru cu colegii de la distanță”, a spus el, glumind pe jumătate. „Nu te poți juca cu copiii de la distanță”.

În micul lor apartament de familie din Moscova, Filimonova își adună fiii pentru ca tatăl lor să le citească o poveste de adormit în cadrul unui apel video.

În această fotografie realizată la Moscova, la 8 decembrie 2022, Ekaterina Filimonova, 34 de ani, și copiii ei discută cu soțul și tatăl lor, Iaroslav Leonov, afișat pe un ecran de televiziune, în timpul unui apel video din Belgrad, un centru pentru lucrătorii IT ruși exilați. (Foto: Alexander NEMENOV / AFP), preluată de pe Japan Times

Ea i-a trimis fotografii ale paginilor de citit, în timp ce odraslele lor mici țin cartea în mână, făcând fețe la calculator. „Sper că copiii mei înțeleg că tatăl lor este aici, că îi iubește – chiar și din Belgrad”, a spus.

Rușii se tem să se întoarcă acasă

Rusia a anunțat sfârșitul mobilizării la sfârșitul lunii octombrie, dar mulți din străinătate se tem de un al doilea val, iar Iaroslav vede „riscuri” în a se întoarce. De asemenea, el se întreabă dacă există „chiar ceva la care să se întoarcă”, în condițiile în care autoritățile impun controale asupra sectorului tehnologic și asupra „tuturor aspectelor realității”.

Anastasia Arsenicheva, cofondatoare a unei organizații de caritate care sprijină mamele, a declarat că organizația sa a primit o creștere a numărului de apeluri după mobilizare. Ea a spus că multe femei și-au încurajat partenerii să plece, considerând că este o „alegere între viață și moarte”, dar acum se luptă. „Când o femeie se află într-un vid complet singură, acest lucru este foarte înfricoșător”, a spus Arsenicheva, psiholog.

Lucrătorii din domeniul IT, precum Leonov, își pot susține în continuare familiile din străinătate, dar nu este întotdeauna cazul, a adăugat Arsenicheva. „Există unele familii în care bărbatul era principalul susținător al familiei și nu este clar cum să-ți susții viața acum”, a spus ea.

Alexandra, o mamă cu normă întreagă în vârstă de 32 de ani din Moscova, a trebuit să găsească rapid o modalitate de a se descurca după ce soțul ei, care lucrează în cinematografie și publicitate, a plecat. El s-a dus inițial într-un mic oraș muntean din fostul Tadjikistan sovietic și apoi mai departe în Uzbekistanul vecin, care a devenit, de asemenea, un centru pentru bărbații care se sustrag de la încorporare.

Anterior, Alexandra făcea ocazional proiecte de tricotaj independent care acopereau cumpărăturile alimentare ocazionale, în timp ce avea grijă de fiica ei de șapte ani. „Când a plecat, totul a căzut pe umerii mei”, a spus ea, citată de Japan Times, „iar bugetul familiei s-a prăbușit”.

A început să accepte mai multe proiecte și a primit recent o comandă pentru a face peste 200 de jucării pentru Anul Nou, ceea ce i-a permis să angajeze alte câteva femei. De asemenea, ea a restaurat mobilier și l-a revândut online. Ea a spus că „uitase cum să fie autosuficientă… dar când băieții au plecat, pur și simplu nu am avut de ales!”.

Deși a spus că a înțeles decizia multor bărbați de a pleca (și chiar dacă viitorul familiei este incert) ea este hotărâtă să rămână în țară. „Eu sunt din Rusia. Vreau să trăiesc în Rusia. Nu am vrut niciodată să plec”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.