Infofinanciar > Lumea la zi > The Times: Xi Jinping își întărește poziția de lider etern al Chinei prin câștigarea alegerilor prezidențiale
Lumea la zi

The Times: Xi Jinping își întărește poziția de lider etern al Chinei prin câștigarea alegerilor prezidențiale

xi jinping la alegerile prezidențiale.v2
sursa foto the times

Xi Jinping a primit un al treilea mandat fără precedent ca președinte al Chinei, consolidându-și poziția de cel mai puternic lider al țării de generații întregi.  Parlamentul chinez a votat în unanimitate, cu 2.952 la 0, pentru prelungirea domniei sale cu încă cinci ani, în timpul unei ceremonii extrem de coregrafice care a avut loc vineri în Marea Sală a Poporului din Beijing. 

Clădirea cavernoasă de la marginea Pieței Tiananmen a fost împodobită cu covoare purpurii și bannere pentru acest vot istoric, iar muzica de fundal a fost asigurată de o fanfară militară. Anunțul a fost urmat de declarații fervente de loialitate ale delegaților față de Constituția chineză și de ovații în picioare. Reconfirmarea sa a fost considerată o formalitate, după ce Xi și-a asigurat încă cinci ani la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) în octombrie. 

Funcția de președinte este strict ceremonială 

Funcțiile președintelui, sau „președinte de stat”, sunt ceremoniale în China, iar puterea lui Xi Jinping provine din poziția sa de șef al PCC și de șef al forțelor armate. Realegerea lui Xi reprezintă punctul culminant al unei ascensiuni remarcabile de la un  partid relativ puțin cunoscut. De la preluarea puterii în 2012, Xi a marginalizat potențialii rivali și a umplut rândurile de vârf ale partidului cu loialiști. Cel mai recent vot încheie oficial tranziția sa către un al doilea deceniu la putere. 

Președintele Rusiei, Putin, care încearcă să consolideze parteneriatul Moscovei cu Beijingul, l-a felicitat vineri pe Xi, spunând că așteaptă cu nerăbdare ca cele două națiuni să își avanseze cooperarea. 

„Sunt încrezător că, lucrând împreună, vom asigura extinderea cooperării fructuoase ruso-chineze în diverse domenii”, i-a spus Putin lui Xi într-o telegramă. Delegații l-au ales, de asemenea, pe Zhao Leji, 66 de ani, al treilea cel mai înalt oficial de partid, ca șef al comitetului permanent al Congresului Național al Poporului, în timp ce Li Qiang, 63 de ani, al doilea oficial de partid, urmează să fie confirmat mâine ca premier. 

„Xi semnalează o nouă marginalizare a aparatului de stat în favoarea unui control mai mare al partidului”, a declarat Dan Macklin, analist de risc politic cu sediul la Shanghai. „Un risc potențial pentru Xi este că, prin căutarea unui control și a unei discipline tot mai mari, el trimite un fior în industrii”. Prin instalarea unor loialiști în cabinet, Xi riscă să aibă birocrați fără experiență la conducerea țării, a declarat Willy Lam, cercetător senior la Jamestown Foundation, un think tank cu sediul la Washington. 

Li, viitorul premier, va fi ridicat în funcție în ciuda regulii nescrise conform căreia un premier ar trebui să fi fost mai întâi vicepremier. Li a fost promovat la cabinet direct din poziția de șef de partid pe care o deținea la Shanghai. Lam și-a exprimat îngrijorarea că liderii ar putea alimenta și mai mult naționalismul și „ar putea juca cărțile Taiwanului pentru a distrage atenția de la starea deplorabilă a economiei”. Beijingul consideră insula drept teritoriu chinezesc și promite să o cucerească, prin forță dacă este necesar, pentru a realiza reunificarea. 

Misterul celor două cești de ceai ale lui Xi 

În China secolului al XVIII-lea, purtarea culorii galbene era interzisă tuturor, cu excepția împăratului și a celor din cele mai înalte eșaloane ale puterii (scrie Didi Tang). 

Dar pentru Xi, o mișcare de putere mai subtilă a fost observată în timpul reuniunii anuale a Consiliului Național al Populară Națională (NPC): președintele bea două cești de ceai în timp ce ceilalți beau una. 

Xi Jinping și cele două cești de ceai. Sursă foto: The Times

Xi Jinping și cele două cești de ceai. Sursă foto: The Times

Practica a fost observată pentru prima dată în urmă cu doi ani. La vremea respectivă s-a sugerat că a doua ceașcă ar fi putut avea legătură cu temerile Covidului. 

Până la preluarea puterii de către Xi, în 2012, ceremonia de turnare a ceaiului a implicat întotdeauna femei tinere, toată lumea din CNP fiind servită cu o singură ceașcă de ceai. 

Xi a înlocuit rapid femeile cu bărbați care serveau ceaiul pentru cei mai înalți oficiali de partid, așezați în primele rânduri ale Marii Săli a Poporului din Beijing. Patru ani mai târziu, Xi a avut propriul său însoțitor de sex masculin pentru a-i umple ceașca de ceai, în timp ce restul de 24 de membri ai biroului politic al partidului au fost serviți de doi chelneri între ei. 

În 2019, puterea sa în creștere i-a permis încă o schimbare: Xi urma să i se înlocuiască ceașca de ceai cu una nouă. Iar în 2021 acestea s-au dublat, în timp ce figurile mai mici se limitează la una singură. 

Nu a existat nicio explicație oficială pentru aceste schimbări. Ceea ce este clar este că nivelul de putere fără precedent al lui Xi i-a permis să încalce tradiții vechi de zeci de ani, inclusiv pe cele mai puțin evidente, scrie The Times. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.