Infofinanciar > Lumea la zi > The Kyiv Independent: Chiar și după sancțiuni, economia rusă poate plăti pentru război
Lumea la zi

The Kyiv Independent: Chiar și după sancțiuni, economia rusă poate plăti pentru război

Vladimir Putin Sursa foto The Week
Vladimir Putin Sursa foto: The Week

Economia rusă s-a confruntat cu sancțiuni fără precedent de când Kremlinul a lansat invazia la scară largă a Ucrainei la 24 februarie. Ultimele evenimente embargoul impus de Occident asupra petrolului marin și plafonarea prețurilor la vânzările de petrol rusesc în întreaga lume  sunt considerate o lovitură pentru economia rusă, a cărei coloană vertebrală rămâne industria energetică.

Dar, în mod paradoxal, economia Rusiei nu s-a prăbușit și este puțin probabil să o facă în viitorul apropiat, spun analiștii.  Plafonul este prea mare, Europa nu este singura piață, în timp ce stocul trecut de venituri din vânzările de petrol și gaze al Rusiei va menține economia pe linia de plutire.

Capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei ar putea rămâne neschimbată. În loc să reducă cheltuielile de război, este probabil ca Kremlinul să redirecționeze resursele din sectorul civil către industria de apărare, spun experții.

Este de așteptat ca economia Rusiei să devină din ce în ce mai militarizată, pe măsură ce Kremlinul încearcă să își aprovizioneze forța de invazie din Ucraina. 

Acest lucru înseamnă că sectorul civil se va micșora și mai mult, iar standardele de viață vor scădea, dar războiul nu se va încheia.

Sancțiunile petroliere

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, Occidentul a tăiat accesul unor bănci rusești la rețeaua de mesagerie SWIFT, a interzis exporturile de înaltă tehnologie către Rusia și a înghețat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de 300 de miliarde de dolari. Cea mai recentă lovitură dată economiei rusești este un pachet de sancțiuni fără precedent împotriva petrolului rusesc.

SUA și Marea Britanie au interzis importurile de petrol rusesc în martie, iar UE le-a urmat pe 5 decembrie. De asemenea, U.E. va începe să implementeze un embargo asupra produselor petroliere rusești începând cu 5 februarie. 

Embargoul asupra produselor petroliere va fi extrem de dureros pentru Rusia, deoarece nu va putea să le furnizeze Chinei și Indiei, care sunt exportatori – nu importatori – de produse petroliere, a declarat la începutul lunii decembrie Mihail Krutikhin, un analist de petrol și gaze de origine rusă stabilit în Suedia, pentru bloggerul politic ucrainean Olena Kyryk.  

La 5 decembrie, G7 și UE au început să implementeze un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc.

Deoarece UE, Marea Britanie și SUA au interzis anterior importurile de țiței rusesc pe mare, plafonul de preț se aplică în principal altor țări care încă mai cumpără petrol rusesc. În Europa, mai multe țări fără ieșire la mare – Ungaria și Slovacia – continuă, de asemenea, să cumpere petrol rusesc expediat prin conducte. Asigurătorilor pentru piața petrolieră, care sunt în mare parte stabiliți în Occident, le este interzis să tranzacționeze petrol rusesc la prețuri peste plafon.

Analistul ucrainean de petrol și gaze Oleksandr Karchenko a declarat pentru Kyiv Independent că China și India nu vor putea compensa scăderea livrărilor de petrol rusesc către Europa, deoarece costurile de transport pentru expedierea petrolului către Asia vor fi mDictatorul rus Vladimir Putin și-a tras o nouă lovitură în picior prin emiterea unui decret, la 27 decembrie, prin care a interzis exporturile de petrol și produse petroliere către țările care respectă plafonul de preț. Cu toate acestea, nu este clar cât de riguros va fi aplicată interdicția, deoarece formularea decretului permite Kremlinului să ofere lacune și scutiri.

Andrei Movchan, un economist de origine rusă stabilit la Londra, a declarat pentru Kyiv Independent că el crede că interdicția rusă este doar o măsură de salvare a aparențelor care nu va fi aplicată în practică și nu va afecta exporturile de petrol, conform kyivindependent.com.

Ocolirea sancțiunilor

Există, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să încerce să ocolească sancțiunile petroliere, neutralizând parțial embargoul și plafonarea prețurilor.

„Companiile petroliere rusești ar putea încerca să ocolească plafonul de preț al petrolului prin vânzarea de petrol pe piețele care nu implementează plafonul”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Oxford Institute for Energy Studies, pentru Kyiv Independent. 

„Cu toate acestea, vânzările către alte piețe, mai îndepărtate, vor implica costuri de transport mai mari și probabil profituri mai mici. Mult va depinde de accesul Rusiei la petrolierele care nu respectă sancțiunile care interzic transportul petrolului rusesc, în special „flota obscură”, care a fost folosită pentru a ocoli sancțiunile privind exporturile de petrol iranian.”

Movchan a declarat că Rusia ar putea fi capabilă să exporte cel puțin aceeași cantitate de petrol cu încălcarea sancțiunilor ca și Iranul, care a reușit să eludeze cu succes sancțiunile occidentale timp de decenii.

În ultimii ani, Iranul a exportat între 1 și 2 milioane de barili de petrol pe zi. Jarchenko a declarat că Occidentul ar trebui să consolideze sancțiunile prin îmbunătățirea mecanismului de monitorizare și de reprimare a încercărilor Rusiei de a le eluda.

Industria gazelor naturale

De la începutul invaziei, Rusia a pierdut și piața europeană pentru gazele sale naturale – principala sursă de venit a gigantului Gazprom. Gazoductul rusesc Nord Stream 2 prin Marea Baltică către Germania a fost finalizat în 2021, dar Berlinul a interzis lansarea acestuia din cauza invaziei rusești în Ucraina. Gazoductul Nord Stream 1 al Gazprom a funcționat până în septembrie, când și-a întrerupt activitatea după o serie de atentate. Organizatorii sabotajului rămân necunoscuți.

Rusia a contribuit, de asemenea, la oprirea exporturilor sale de gaze către Europa, încercând să forțeze țările europene să plătească pentru gazele sale în ruble și oprind livrările către țările care au refuzat.

Înainte de atentatele cu bombă de la Nord Stream, Gazprom a mai oprit și redus de mai multe ori livrările de gaz prin gazoduct din cauza unor presupuse reparații. Măsurile au fost văzute de criticii Rusiei ca o încercare de a exercita presiuni și șantaj asupra Europei.

La 19 decembrie, UE a fost de acord să impună un plafon de preț pentru gazul rusesc la 180 de dolari pe megawatt oră începând cu 15 februarie.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a descris acordul ca fiind „foarte important”, afirmând că acesta are ca scop „asigurarea unor energii la prețuri accesibile pentru gospodăriile și întreprinderile europene”.

Scăderea importanței pieței europene este văzută ca o lovitură uriașă pentru Gazprom.

Rusia nu va putea să-și reorienteze exporturile de gaze către China, deoarece nu există suficiente conducte în această direcție, a declarat Kharchenko. De asemenea, Rusia nu are suficiente instalații de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a-și transporta gazul pe mare și nici nu dispune de tehnologia necesară pentru a construi astfel de instalații, a adăugat el.

Este economia rusă în pragul colapsului?

Economiștii spun că sancțiunile au dat o lovitură majoră industriei de petrol și gaze a Rusiei și întregii sale economii, a cărei coloană vertebrală este sectorul energetic.

Se așteaptă ca producția de petrol a Rusiei să se înjumătățească anul viitor, în timp ce veniturile bugetare ale Rusiei ar urma să scadă cu 30%, a declarat Krutikhin. Deși economia rusă va avea de suferit, economiștii spun că un colaps economic este puțin probabil.

„În prezent, pare puțin probabil ca reducerea exporturilor de gaze către Europa și sancțiunile petroliere să ducă la un colaps economic în Rusia”, a declarat Sharples. 

„Reducerea veniturilor fiscale din sectorul petrolului și al gazelor va determina guvernul să apeleze la Fondul Național de Avuție și să crească deficitul anual al bugetului federal într-un moment în care guvernul caută, de asemenea, fonduri pentru a-și continua războiul din Ucraina.”

Sharples a susținut că costurile războiului și sancțiunile occidentale vor avea „un impact economic asupra Rusiei care va fi probabil resimțit într-o măsură mult mai mare în viitorul pe termen mediu decât pe termen scurt”.

Movchan a spus că importurile și investițiile au scăzut, iar banca centrală a Rusiei va trebui să tipărească mai mulți bani, ceea ce va duce la o rată mai mare a inflației.

Cu toate acestea, sancțiunile nu reprezintă o „catastrofă” pentru economia rusă și nu va exista o lipsă de valută străină, a adăugat el.

„Rusia este autosuficientă din punct de vedere al resurselor”, a spus el. Movchan a spus că importurile chinezești le vor înlocui pe cele occidentale, iar Rusia se va transforma treptat într-un satelit economic al Chinei.  

Management competent

Capacitatea economiei rusești de a supraviețui a fost atribuită, de asemenea, competenței echipei de „economiști liberali” a lui Putin. Printre aceștia se numără Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale a Rusiei, și German Gref, directorul general al Sberbank, controlată de stat, din Rusia. Economia Rusiei s-a dovedit a fi mai puternică decât se aștepta.

În aprilie, Ministerul rus de Finanțe se aștepta ca economia țării să scadă cu 12% în acest an, potrivit unor surse citate de Bloomberg.  Însă PIB-ul Rusiei va scădea în cele din urmă cu doar 2,7% în 2022, a declarat ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, pe 29 decembrie.

Rubla rusească s-a prăbușit după 24 februarie, dar apoi a crescut în septembrie la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, în condițiile în care autoritățile au introdus controale draconice asupra valutei străine, în timp ce veniturile din petrol și gaze au crescut și importurile au scăzut. În pofida sancțiunilor dure care vizează energia rusă, convenite de UE, Moscova va încasa venituri record din exporturile de energie în 2022, datorită prețurilor ridicate. Rubla a scăzut la un minim al ultimelor opt luni la începutul lunii decembrie, după intrarea în vigoare a sancțiunilor petroliere, iar importurile, inclusiv cele din Turcia, au crescut.

Dacă economia rusă continuă să fie condusă cu înțelepciune, nu va exista un colaps, a declarat pentru Kyiv Independent Serghei Sazonov, un filosof politic de origine rusă de la Universitatea Tartu din Estonia.

„Dar orice guvern poate distruge economia prin luarea unor decizii stupide”, a adăugat el.

Economie militară

În timp ce Rusia își duce războiul împotriva Ucrainei, ea caută, de asemenea, să își militarizeze economia pentru a stimula efortul de război. Putin a instruit în repetate rânduri complexul militar-industrial să își intensifice producția. Cu toate acestea, analiștii spun că, până în prezent, nu este clar dacă Rusia a reușit să își crească semnificativ producția de arme, deoarece există puține informații.

Movchan a susținut că Rusia este capabilă să construiască o economie de război. Ea poate fabrica unele rachete și poate începe să producă drone militare, a spus el. Movchan și Sazonov au spus că militarizarea economiei nu va fi la scara celui de-al Doilea Război Mondial, când întreaga industrie a fost transformată pentru a furniza produse pentru mașina de război.

Uniunea Sovietică a avut o economie planificată militarizată încă de la început, iar industrializarea sa a avut ca scop crearea unei puternice mașini de război, a spus Sazonov. În schimb, economia de piață mai complicată a Rusiei este mai greu de mobilizat în scopuri militare, a adăugat el.

Economia de piață extrem de avansată a Statelor Unite a fost, de asemenea, transformată cu succes într-o mașinărie de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost, de asemenea, foarte diferită de cea a Rusiei.

„Economia americană era mult mai puternică”, a spus Sazonov. Aveau un nivel ridicat de competență și o experiență gigantică în organizarea producției de masă”.

Finanțarea războiului

Scopul sancțiunilor a fost de a priva Rusia de capacitatea de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, experții spun că este posibil ca abilitatea Rusiei de a finanța războiul să rămână practic neschimbată.

„Reducerea veniturilor din sectorul petrolului și al gazelor va însemna că, pe măsură ce guvernul va continua războiul, își va epuiza economiile și va acumula datorii mai rapid”, a declarat Sharples. „În timp, acest lucru ar putea submina capacitatea guvernului de a finanța războiul”.

Dar el a adăugat că „este posibil, de asemenea, ca guvernul să facă față circumstanțelor financiare mai dificile prin prioritizarea cheltuielilor militare și reducerea cheltuielilor în alte părți, cum ar fi cheltuielile pentru sănătate, bunăstare și educație”.

„În acest caz, populația rusă va suporta din ce în ce mai mult costurile războiului”, a adăugat Sharples.

Movchan a susținut că sancțiunile nu vor avea „niciun impact” asupra capacității Rusiei de a finanța mașina de război.

Războiul împotriva Ucrainei este o „sarcină prioritară” pentru Rusia, iar aceasta va redirecționa resursele din sectorul civil către efortul de război și va tipări bani pentru a finanța războiul, a spus el. Sazonov a declarat că Rusia nu va cheltui mai puțin pentru război chiar dacă veniturile sale vor scădea dramatic. În schimb, el a spus că își va reorienta resursele, forțând scăderea nivelului de trai.

Impactul sancțiunilor

Sazonov consideră că sancțiunile economice nu ar afecta capacitatea Rusiei de a purta războiul.

„Nu au existat exemple când voința unei țări de a purta un război a fost zdrobită de presiunea economică”, a spus el.

Germania nazistă nu și-a pierdut capacitatea de a purta un război nici măcar atunci când a fost complet izolată și a fost bombardată de Aliați la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Sazonov.

El a citat, de asemenea, exemplele Iranului, care a fost capabil să supraviețuiască și să poarte războaie timp de decenii în ciuda sancțiunilor occidentale, și al Coreei de Nord, care a fost izolată timp de decenii, dar a reușit să creeze o bombă nucleară.

„Ideea că este posibil să învingi Rusia din punct de vedere economic este o fundătură”, a spus Sazonov. „Rusia are toate resursele de bază în interiorul țării – alimente, combustibil și muniție”.

Singura modalitate de a învinge Rusia este ca Occidentul să crească dramatic producția de arme și să le furnizeze Ucrainei, a adăugat el.

Ideea că sancțiunile occidentale și problemele economice ale Rusiei vor duce la o schimbare de regim este discutabilă.  Sazonov a susținut că resentimentele rușilor față de scăderea nivelului de trai nu vor duce la nicio lovitură de stat, revoltă sau revoluție. Putin a distrus toate elitele independente și este suficient de puternic pentru a zdrobi orice disidență, a spus el. Dar Georgy Satarov, un analist politic rus, a declarat pentru Kyiv Independent că schimbarea de regim este imprevizibilă, iar dificultățile economice pot fi unul dintre numeroșii factori care pot duce la o lovitură de stat sau la o revoluție.

„Revoluția din februarie (1917) a început după o revoltă a femeilor la cozi de pâine”, a spus el. „O sută de ani mai târziu, acesta poate fi unul dintre numeroșii factori care vor deveni declanșatorul”.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.