Infofinanciar > Lumea la zi > Știe el ce știe! Putin spune că următorul deceniu va fi „cel mai periculos”, după al Doilea Război Mondial
Lumea la zi

Știe el ce știe! Putin spune că următorul deceniu va fi „cel mai periculos”, după al Doilea Război Mondial

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Următorul deceniu va fi „cel mai periculos” pentru lume de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a prezis joi președintele rus Vladimir Putin.

Rusia a continuat să își intensifice invazia în Ucraina, iar Putin și-a intensificat, de asemenea, retorica nucleară, ceea ce a dus la temeri că ar putea desfășura o armă nucleară tactică. Putin a declarat la o reuniune anuală a Clubului de discuții Valdai că situația globală actuală este „într-o anumită măsură revoluționară”, potrivit Agenției France-Presse.

Putin amenință

„Urmează probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Putin.

Declarația lui Putin vine la mai puțin de o zi după ce armata sa a finalizat miercuri mai multe teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM). Rusia a testat rachete lansate de la sol, lansate din aer și lansate de pe submarin în cadrul exercițiului „Grom”. Fiecare dintre rachete a fost capabilă să transporte un focos nuclear.

Oficialii ruși au acuzat, de asemenea, Ucraina că plănuiește să folosească o „bombă murdară” în interiorul propriilor granițe, o afirmație pe care Ucraina și aliații occidentali au respins-o ca pe o scuză pentru ca Putin să continue escaladarea conflictului.

O bombă murdară este un dispozitiv exploziv convențional care a fost combinat cu material radioactiv pentru a contamina zona sa de aterizare.

„Vom considera utilizarea bombei murdare de către regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear”, ar fi declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și Consiliului de Securitate, într-o scrisoare.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au publicat o declarație prin care au respins acuzațiile la scurt timp după aceea, calificându-le drept „transparent false”.

„Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, au scris cele trei țări într-o declarație comună. „De asemenea, respingem orice pretext pentru escaladare din partea Rusiei„.

Cum funcționează bombele murdare

Cunoscute sub denumirea tehnică de dispozitive de dispersie radiologică, bombele murdare sunt arme relativ primitive și imprecise. Acestea sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear și, de asemenea, mult mai puțin periculoase.

Bombele murdare folosesc explozibili convenționali, cum ar fi dinamita, plasați lângă materialul radioactiv, care este apoi aruncat în exterior de forța exploziei. Cantitatea de material radioactiv împrăștiat, deși periculoasă, nu este neapărat letală.

Materialul folosit în bombă ar fi putut fi obținut din surse radioactive utilizate în medicină și industrie sau din instalații de cercetare.

„O bombă murdară este foarte ușor de fabricat”, spune Scott Roecker, vicepreședinte pentru programul de securitate a materialelor nucleare la The Nuclear Threat Initiative, o organizație non-profit cu sediul la Washington. „Este un dispozitiv rudimentar”, potrivit foxnews.com.