Lumea la zi

The Hill: Lumea se schimbă. Trei tendințe economice de urmărit în 2023

Economie Sursa foto The Hill
Sursa foto: The Hill

În 2022, am văzut cele mai recente dovezi că țările mari și autoritare fractură echilibrul global al puterii. Această lume nouă și curajoasă necesită ca legiuitorii americani să integreze mai multă geopolitică în elaborarea politicilor economice internaționale și financiare. Aceasta este o opinie scrisă de Christine McDaniel, cercetător senior la Mercatus Center din cadrul Universității George Mason.

Legiuitorii și autoritățile de reglementare trebuie să se asigure că criptomonedele și activele digitale nu slăbesc Occidentul și nu întăresc regimurile autoritare. Dar alte domenii de politică necesită ca oficialii din domeniul comerțului să traseze în mod activ modul în care să urmărească obiectivele de securitate națională și de politică internă în cele mai puțin restrictive modalități de restricționare a comerțului.

Meritele unei piețe deschise și competitive sunt de necontestat. Nu va fi ușor să pășești pe această coardă. Cu toate acestea, echilibrul este exact ceea ce este necesar pentru a impulsiona creșterea economică și inovarea în SUA și la nivel mondial și pentru a consolida poziția Americii ca superputere globală.

Lucruri importante pentru factorii de decizie politică a Americii

Iată trei lucruri importante pe care factorii de decizie politică din SUA trebuie să le urmărească:

În primul rând, securitatea națională va fi o temă dominantă în politica economică. Războiul împotriva terorismului pare să fie în oglinda retrovizoare, iar rivalitățile marilor puteri cu China, Rusia și Iran ocupă un loc central. Factorii de decizie politică vor trebui să discearnă preocupările legitime de securitate națională de protecționismul de rang. O companie chineză care raportează Partidului Comunist Chinez și care construiește o rețea 5G din SUA este o preocupare legitimă de securitate. Apelurile producătorilor interni de lapte pentru a pune înapoi taxele de import pentru formulele de lapte pentru sugari (în timp ce există încă o penurie) este simplu protecționism.

Dacă Congresul și Casa Albă nu vor sau nu pot să facă distincția, economia SUA va avea de suferit din această cauză. Partenerii noștri comerciali (aliați și rivali deopotrivă) vor vedea o undă verde pentru cele mai rele instincte ale lor și pentru clientelismul intern. Am văzut cum s-a răspândit protecționismul de tip „cerșetor la vecin” în urmă cu câțiva ani, în detrimentul oportunităților economice din Statele Unite și din întreaga lume.

De exemplu, să luăm în considerare normele protecționiste din Legea privind reducerea inflației (IRA) privind creditele de impozitare a consumatorilor pentru vehiculele electrice. Pentru a fi eligibile pentru un credit fiscal, diverse minerale esențiale trebuie să provină din Statele Unite, America de Nord sau dintr-un partener din cadrul unui acord de liber schimb. În cele din urmă, componentele bateriilor vor trebui să provină numai din America de Nord, potrivit thehill.com.

Lucrurile se plătesc cu bani, iar banii cu timp 

Având în vedere comentariile recente ale președintelui cu privire la „defecțiunile” din IRA care trebuie rezolvate, se pare fie că protecționismul nu a fost pe radarul administrației, fie că aceasta s-a uitat în altă parte. Oricare dintre cele două variante este îngrijorătoare. Și s-a întâmplat în fața dovezilor privind daunele economice pe care le-au provocat politicile protecționiste recente și a dovezilor privind consecințele neintenționate costisitoare ale cerințelor privind conținutul local.

În al doilea rând, fiți mai mult preocupați de creșterea plăcintei și mai puțin de modul în care să o împărțiți. Creșterea și inovarea pe o piață internațională relativ deschisă au generat de-a lungul anilor creșteri semnificative ale puterii de cumpărare pentru toate gospodăriile americane.

Plătim lucrurile cu bani, dar plătim banii cu timpul nostru. Atunci când ne comparăm cu generațiile părinților sau bunicilor noștri (și nu cu vecinul de alături), putem observa îmbunătățiri vaste ale bunăstării noastre. În 1966, achiziționarea unei mașini de spălat vase costa 239,95 dolari, adică aproximativ două săptămâni de lucru. Astăzi, o mașină de spălat vase standard costă aproximativ două zile lucrătoare de venit. Creșterea economică, concurența de pe piață și inovarea, alimentate de comerțul liber, au permis aceste îmbunătățiri.

Există libertate economică?

În al treilea rând, criptomonedele și sistemul bancar paralel pot submina puterea dolarului american. Există un aspect al libertății economice care trebuie recunoscut aici, nu în ultimul rând faptul că persoanele care trăiesc sub guverne represive ar putea beneficia de activele blockchain dincolo de raza de acțiune a unei poliții secrete. Dar există, de asemenea, un compromis de care trebuie să fie conștient pentru guvernele occidentale.

Ca și în cazul comerțului, ar putea fi în joc ramificații de securitate națională. Regimurile din Rusia și China ar dori o criptomonedă robustă și stabilă, independentă de băncile centrale occidentale. Rusia a reușit deja să evite unele sancțiuni prin utilizarea criptomonedelor și a activelor digitale. Beijingul, în cazul în care invadează Taiwanul și este lovit de sancțiuni similare, ar putea, de asemenea, să facă acest lucru. Banii care nu sunt la îndemâna Occidentului fac ca armele să ajungă mai ușor în mâinile dușmanilor noștri, ca hackerii sau ransomware-urile să ne doboare companiile și guvernele, iar regimul președintelui rus Vladimir Putin să continue atrocitățile împotriva ucrainenilor. Nu faceți nicio greșeală, va trebui să găsim răspunsuri pe măsură ce criptomonedele bulversează status quo-ul.

Politica economică este din ce în ce mai mult geoeconomie. Va fi dezordonat și complicat. Cererile de tratament special vor crește. Dar regulile simple se aplică în continuare: Protejați libertățile care ne sunt dragi și străduiți-vă să atingeți obiectivele de securitate națională și de politică internă în cele mai puțin restrictive modalități de restricționare a comerțului.