Infofinanciar > Lumea la zi > Planul de securitate națională al lui Biden vizează China și Rusia
Lumea la zi

Planul de securitate națională al lui Biden vizează China și Rusia

Planul de securitate națională al lui Biden vizează China și Rusia
sursa foto - CNN

Casa Albă a prezentat miercuri o strategie de securitate națională mult întârziată, care încearcă să limiteze ascensiunea Chinei, subliniind în același timp importanța colaborării cu aliații pentru a face față provocărilor cu care se confruntă națiunile democratice.

Documentul de 48 de pagini, care a fost întârziat din cauza crizei ucrainene, nu include schimbări majore de gândire și nu introduce noi doctrine majore pentru politica externă a lui Biden. În schimb, documentul evidențiază punctul de vedere al Casei Albe potrivit căruia leadershipul SUA este cheia pentru a depăși amenințările globale, cum ar fi schimbările climatice și ascensiunea regimurilor autoritare. Chiar și după invazia rusă, China reprezintă cea mai importantă provocare la adresa ordinii globale, se afirmă în document. SUA trebuie să câștige cursa înarmărilor economice cu această superputere dacă speră să își păstreze influența în întreaga lume, se arată în raport.

„Republica Populară Chineză adăpostește intenția și, din ce în ce mai mult, capacitatea de a remodela ordinea internațională în favoarea uneia care înclină terenul de joc global în avantajul său, chiar dacă Statele Unite rămân angajate să gestioneze în mod responsabil competiția dintre țările noastre”, a declarat miercuri consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, într-o avanpremieră a politicii. Sullivan a precizat că SUA trebuie să gestioneze relația cu China în timp ce se confruntă cu o serie de provocări transnaționale care afectează oamenii de pretutindeni, printre care se numără schimbările climatice, insecuritatea alimentară, bolile transmisibile, terorismul, tranziția energetică și inflația, potrivit Reuters.

Strategie de lungă durată

Biden nu a rezolvat încă unele dezbateri cheie de politică externă, inclusiv tarifele vamale asupra produselor chinezești stabilite de predecesorul său Donald Trump, care i-au costat miliarde de dolari pe importatorii americani, și se confruntă cu altele noi, aduse în mare relief de acțiunile Rusiei, inclusiv relațiile fragile cu aliatul de lungă durată Arabia Saudită și dependența Indiei de energia rusă. Sullivan a reluat comentariile lui Biden de la începutul săptămânii potrivit cărora SUA își „reevaluează” relația cu Arabia Saudită după ce OPEC+ a anunțat săptămâna trecută că își va reduce ținta de producție de petrol în ciuda obiecțiilor SUA.

Administrația ar trebui să trimită strategia Congresului în același timp în care își prezintă propunerea de buget. Acest lucru s-a întâmplat pe 28 martie.

Sullivan a declarat că criza ucraineană a întârziat, dar nu a „modificat în mod fundamental” abordarea lui Biden în materie de politică externă. Cu toate acestea, a servit ca un exemplu real al politicii în acțiune, a spus el.

„Cred că prezintă în culori vii elementele cheie ale abordării noastre – accentul pus pe aliat, importanța consolidării mâinii și a lumii democratice, apărarea colegilor democrați și a valorilor democratice”.