Lumea la zi

THE HILL: Europenii riscă să moară de frig pentru nebunia ecologică. Americanii ar putea fi următorii…

seceta, sursa foto - AgriPortal.ro
Foto: agriportal.ro

Guvernele din Uniunea Europeană s-au apropiat de un acord privind raționalizarea gazelor naturale în această iarnă pentru a se proteja împotriva unor noi reduceri de aprovizionare din partea Rusiei.

Vă întrebați ce s-ar întâmpla dacă New Deal-ul verde ar lua amploare în Statele Unite? O iarnă mortală este rezultatul propriului experiment energetic al Europei. O combinație de inițiative climatice utopice, inflație, scăderea producției americane de combustibili fosili și lipsa de dorință de a cumpăra petrol sau gaze naturale rusești ar putea duce la câteva sute de mii de morți pe continent în această iarnă.

În timp ce națiunile europene au încetat în mare parte să mai cumpere anul acesta combustibil rusesc, care furniza 15% din gazele naturale ale continentului înainte de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, semințele actualei crize energetice au fost plantate cu ani în urmă.

Dezastrul verde

Eforturile de a înlocui energia tradițională cu surse verzi au fost dezastruoase. Germania, de exemplu, a cheltuit 150 de miliarde de dolari pe surse de energie regenerabilă în propria versiune a New Deal-ului verde, doar pentru a se trezi cu unele dintre cele mai mari prețuri la energie din lume și cu o producție de energie eoliană care s-a prăbușit cu un sfert la începutul anului 2021.

Prin grăbirea unei tranziții de la energia nucleară și combustibilii fosili, fostul cancelar Angela Merkel și succesorul său, Olaf Scholz, au făcut țara aproape dependentă de o Rusie ostilă timp de ani de zile.

În același timp, decizia Germaniei de a-și dezafecta centralele nucleare după dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011 a dus nu numai la o dependență de combustibilii fosili de la ruși, ci și la o ardere extinsă a cărbunelui (adesea rusesc) și la o creștere a emisiilor de carbon.

Națiunea încearcă acum să revină asupra deciziei sale anterioare și să își mențină centralele nucleare în funcțiune, redeschizând în același timp centralele pe cărbune.

Cât mai poate ajuta America?

Între timp, Franța și Marea Britanie au interzis fracturarea hidraulică în ultimii cinci ani, după ce un efort finanțat de Putin, care a sprijinit grupurile ecologiste și s-a îmbrăcat în cuvinte progresiste, a făcut o campanie intensă pentru a opri această practică.

Statele Unite au umplut un gol crucial în ceea ce privește gazele naturale din Europa timp de aproape un deceniu, dar producția americană este în scădere ceea ce  înseamnă că șansa de a salva în continuare situația este mai mult decât limitată.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie prezice deja o penurie de energie în Europa în această iarnă.

Angajamentul servil față de politica ecologică, cuplat cu un idealism prostesc, va costa vieți în această iarnă. Numai în Marea Britanie se înregistrează anual peste 28 000 de decese în timpul iernii. Aproximativ 200.000 de astfel de decese au loc în toată Europa în fiecare an, mortalitatea crescând cu 1,5 procente pentru fiecare scădere de 1 grad Celsius.

O iarnă extrem de friguroasă și o scădere bruscă a încălzirii constante ar putea declanșa o creștere cu șase cifre a numărului de decese la nivelul întregului continent. În special, zonele cu o populație urbană numeroasă (mai puțin capabile să asigure lemnul ca sursă de încălzire de rezervă) sau cu o dependență deosebit de mare de combustibilul rusesc pentru încălzire – cum ar fi Franța, Marea Britanie sau Germania – vor fi expuse unui risc mult mai mare.

Prostii ce trebuie evitate

Dacă eforturile de a grăbi implementarea surselor de energie verde, nesigure și costisitoare, sau de a interzice fracturarea hidraulică vor avea succes în SUA, ne-am putea confrunta cu rezultate comparabile cu cele ale verilor noștri europeni.

În lipsa fracturării, SUA s-ar fi confruntat cu penurii similare în urma invaziei din Ucraina și cu o benzină care probabil că ar fi avut un cost mai mult decât dublu față de cel actual. Simplul fapt că democrații nu au putut să reglementeze tehnica de extracție a gazului și petrolului pentru a o scoate din utilitate este pilonul care ne menține economia pe linia de plutire.

Am mai văzut cum astfel de acțiuni prostești au dus la suferință pe scară largă. Sri Lanka, în largul coastelor Indiei, a pus în aplicare propria versiune a economiei energiei deștepte. Tipărirea rapidă de bani, datoriile și trecerea la îngrășăminte organice impusă de guvern, toate acestea s-au combinat pentru a duce la implozia economiei sale în această vară.

Guvernul său a fost răsturnat de protestatari în urma unei inflații de peste 50%, în timp ce 85% dintre fermieri s-au confruntat cu pierderi de recoltă după schimbarea îngrășămintelor. Politicile ecologice au paralizat industria crucială a ceaiului și au forțat țara, altădată autosuficientă, să importe orez.

Spectrul unei grave penurii

Nici națiunile bogate nu sunt imune la destine similare. Penuria de energie dăunează deja familiei americane medii; benzina de 5 dolari pe galon a jucat un rol atât în inflația persistentă, cât și în scăderea PIB-ului în acest an.

Imaginați-vă pagubele potențiale provocate de o penurie în toată regula. Cei care prognozează o eliminare rapidă a combustibililor fosili sunt, de obicei, prea tineri sau prea puțin educați pentru a-și aminti de crizele petroliere din 1973 și 1979.

Energia verde ne poate duce într-o zi către un viitor utopic – dar nu suficient de curând. Amintiți-vă de creșterea bruscă a producției de energie eoliană în Texas, care s-a prăbușit în timpul unei furtuni de iarnă ciudate anul trecut. Peste 250 de texani au murit în timpul catastrofei.

O normă a Agenției pentru Protecția Mediului din epoca Obama a interzis sobele tradiționale cu lemne, de care depind 12 % dintre gospodării pentru a se încălzi iarna. Președintele Biden a tăiat noile explorări petroliere pe terenurile federale la scurt timp după învestirea sa.

În state precum California și New York, suprataxele și mandatele privind costurile energiei electrice cresc și mai mult costurile de consum pentru un câștig puțin vizibil.

O iarnă letală

Iarna mortală care se apropie în Europa ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru Statele Unite. Politicile energetice europene sunt de bun-simț, dar în cele din urmă fără rezultat, creează ceea ce ar putea fi cea mai mare criză energetică a timpului nostru.

În slujba unui viitor verde, oamenii de pe întregul continent se vor confrunta cu lipsuri și, potențial, cu multe decese, în mijlocul unor temperaturi scăzute.

În timp ce administrația Biden și politicienii progresiști au făcut tot ce au putut pentru a distruge producția internă de energie, capitalismul american a reușit – cel puțin până acum – să meargă mai departe. Cu toate acestea, încă patru ani de Joe Biden sau Kamala Harris ar putea însemna, în cele din urmă, că iarna de frig și moarte din Europa ar putea fi prologul unuia la noi în viitorul nu prea îndepărtat.