Infofinanciar > Lumea la zi > THE HILL: Cum nu a plătit Donald Trump impozitul pe venit în 2020. Declarațiile fiscale ale fostului președinte american
Lumea la zi

THE HILL: Cum nu a plătit Donald Trump impozitul pe venit în 2020. Declarațiile fiscale ale fostului președinte american

Trump Sursa foto Vox
Sursa foto Vox

Donald Trump nu a plătit niciun impozit pe venit în ultimul său an ca președinte, potrivit declarațiilor sale fiscale, care au fost transmise unei comisii a Congresului și urmează să fie făcute publice în câteva zile.

În ciuda faptului că a obținut aproape 11 milioane de dolari în dobânzi din investiții, pe lângă salariul său de aproape 400.000 de dolari, Trump nu a plătit impozit pe venit, deoarece a raportat și o pierdere de 16 milioane de dolari din afacerile sale imobiliare. Această pierdere l-a făcut pe fostul președinte să aibă o pierdere de aproape 5 milioane de dolari în 2020. Asta înseamnă că nu a avut niciun venit impozabil și nu a plătit niciun impozit pe venit.

Acest model de randament ridicat al investițiilor compensat de pierderi mari din afaceri continuă în toate declarațiile fiscale pe care Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților le-a obținut și le-a publicat ca parte a unor rapoarte mai ample privind sistemul de audit prezidențial al IRS în această săptămână.

Câștigurile și pierderile lui Donald Trump

În 2019, Donald Trump a raportat aproximativ 20 de milioane de dolari în venituri din investiții, compensate de 16 milioane de dolari în pierderi imobiliare. Câștigurile sale din investiții au fost contrabalansate de pierderi din afaceri de 11 milioane de dolari în 2018, de pierderi de 16 milioane de dolari în 2017 și de pierderi de peste 76 de milioane de dolari în 2015.

Toate aceste pierderi își au originea într-o singură pierdere mare de peste 105 milioane de dolari raportată de Comitetul mixt pentru impozitare în 2015, care la rândul său făcea parte dintr-o pierdere de 700 de milioane de dolari care a început în 2009.

Distanțând această mega-pierdere, experții fiscali spun că Trump a reușit să își reducă obligațiile fiscale an de an, asigurându-se că nu a primit niciodată o factură supradimensionată din partea Fiscului.

„Trump nu a plătit nimic în taxe ani și ani de zile. Cum reușește el să facă asta? Prin pierderi. Prin utilizarea pierderilor ca dispozitiv de adăpost”, a declarat într-un interviu Steve Rosenthal, analist fiscal la Urban-Brookings Tax Policy Center, care a depus mărturie în fața Congresului cu privire la impozitele lui Trump.

Alți experți fiscali au declarat că este incorect să îl descriem pe Trump că a folosit adăposturi fiscale, susținând că a suferit pierderi reale.

„Vechile sale pierderi nu sunt ‘adăposturi fiscale’. Au fost pierderi pe care le-a suferit și care sunt rulate de la an la an. Dacă nu ar fi suferit niciodată pierderile, nu le-ar fi putut lua”, a declarat într-un interviu Steve Goldburd, avocat specializat în fiscalitate și partener la firma de avocatură Goldburd McCone din New York, citat de THE HILL.

Goldburd a subliniat că, deși Trump nu a plătit impozit pe venit în 2020, fostul președinte a efectuat plăți ale impozitelor sale estimate, în timp ce a rulat părți din rambursările sale din anii anteriori.

„El plătește în mod continuu impozite estimate”, a spus Goldburd. „Trei milioane de dolari în 2020, plus un rulaj de 10,6 milioane de dolari pentru 2019. În 2019, a fost de 700.000 de dolari, plus un rulaj de 9,8 milioane de dolari din anul precedent.”

Pierderile lui Trump din imobiliare

Goldburd a spus că pierderile din lumea imobiliară cu care se confruntă proprietarii de clădiri precum Trump s-ar putea să nu se datoreze nici măcar faptului că clădirile pierd bani, ci mai degrabă din cauza costurilor de întreținere care pot fi anulate ca depreciere.

„În calitate de profesionist în domeniul imobiliar, Trump are dreptul să își asume aceste pierderi”, a spus el. „Aceste pierderi pot proveni din pierderi reale, dar cel mai probabil din cheltuielile de depreciere a imobilelor. Este posibil ca aceste entități să nu piardă de fapt bani, dar de fapt să aibă deprecierea care șterge veniturile parteneriatului”.

Donald Trump nu este acuzat de încălcarea legilor prin utilizarea pierderilor din afaceri pentru a-și proteja veniturile de obligațiile fiscale.

Dar abordarea lui Trump în ceea ce privește plata impozitelor, pe care a comparat-o cu practicarea unui sport, împreună cu practicile contabile care îl scutesc de poverile fiscale cu care se confruntă majoritatea americanilor, ridică întrebări mai largi cu privire la codul fiscal.

„Acestea sunt probleme mult mai mari decât Trump. Probabil că declarațiile lui Trump seamănă cu cele ale multor alți trișori fiscali bogați – sute de participații în parteneriate, deduceri extrem de discutabile și datorii care pot fi schimbate pentru a șterge obligațiile fiscale”, a declarat miercuri președintele Comisiei de finanțe din Senat, Ron Wyden (democrat din Oregon), într-o declarație.

„Avem nevoie de o legislație care să simplifice codul fiscal, în special în domeniul parteneriatelor”, a spus el. „A pune capăt jocurilor pe care le fac trișorii fiscali bogați cu parteneriatele lor va fi o prioritate în continuare.”

Wyden are un proiect de lege care, potrivit lui, va elimina lacunele legate de parteneriate pentru a contribui la simplificarea codului fiscal, dar cunoscătorii avertizează în legătură cu forțele instituționale de la Washington care s-ar putea mobiliza pentru a bloca inițiative ca aceasta.

„Fiecare portiță de scăpare are un electorat”, a spus Rosenthal. „Atât de des, nu există nimeni care să reprezinte interesul public. Există doar o grămadă de interese constitutive, iar acestea pot fi cumpărate destul de ușor.”

Vorbind la un eveniment din noiembrie, Fred Goldberg, care a fost comisar al IRS în timpul lui George H.W. Bush, a declarat că simplificarea codului fiscal ar trebui să fie un obiectiv general pentru legislatori. „Acesta a fost Sfântul Graal timp de 40 de ani”, a spus el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.