Lumea la zi

The Hill: Bătălia pentru cheltuielile federale din SUA! Tacticile Camerei Reprezentanților se schimbă, dar nu și rezultatul

sursa: Medifax
sursa: Medifax

Undele de șoc provocate de dezastrul alegerii lui Kevin McCarthy (Republican al Californiei) în funcția de președinte al Camerei Reprezentanților s-au risipit până acum, dar consecințele creșterii plafonului datoriei federale în acest an sunt abia la început. Potrivit Washington Post, republicanii din Camera Reprezentanților pregătesc un plan de urgență care ar prioritiza cheltuielile în cazul în care plafonul de îndatorare nu va fi majorat. Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a anunțat că, între timp, departamentul va lua „măsuri extraordinare” pentru a continua să plătească obligațiile guvernului. 

Dr. Nicholas Sargen, un economist american, a publicat pentru TheHill o opinie asupra cheltuielilor federale ale statului american. Ceea ce se întâmplă, scrie acesta pentru ziarul american, este o consecință directă a faptului că McCarthy a făcut concesii membrilor disidenți ai Freedom Caucus pentru a deveni președinte. Aceștia sunt furioși pe legea omnibus de cheltuieli de 1,7 dolari adoptată la sfârșitul lunii decembrie și au insistat asupra modificării regulilor pentru a trece proiectele de lege privind cheltuielile. 

S-a schimbat ordinea votului din Camera Reprezentanților 

De acum înainte, membrii Camerei Reprezentanților vor vota separat 12 proiecte de lege de credite, o procedură numită „ordine regulată” care a fost abandonată de două decenii. Totodată, aceștia vor avea la dispoziție 72 de ore pentru a examina legislația în curs de adoptare și pentru a oferi amendamente. În cele din urmă, McCarthy a fost de acord, de asemenea, să permită unui singur membru să depună o „moțiune de eliberare a președinției”, ceea ce înseamnă că el ar putea fi înlăturat dacă se va organiza un vot și o mână de rebeli nu îl susțin. 

Cu toate acestea, nu este clar dacă modificările aduse regulilor vor intra în vigoare. Andy Laperriere de la Piper Sandler susține că principalele motive pentru care ordinea regulată a fost folosită doar rareori sunt că marginile partidului nu acceptă un compromis în timp util și consideră că întârzierea le oferă o pârghie pentru a-și promova prioritățile bugetare. În opinia sa, concesiile făcute de McCarthy îi pregătesc pe republicani pentru înfrângeri legislative și îi vor forța pe cei moderați să ia voturi care îi vor costa la nivel politic. 

În pofida angajamentului filosofic al republicanilor față de un guvern mai mic, cheltuielile federale au crescut vertiginos de când pandemia COVID-19 a lovit în 2020. De atunci, 5 trilioane de dolari au fost alocate pentru a oferi ajutor în caz de pandemie persoanelor și familiilor, întreprinderilor, guvernelor de stat și locale și entităților de asistență medicală.   

În plus, au fost adoptate acte legislative în valoare totală de aproximativ 1.200 de trilioane de dolari pentru a crește cheltuielile pentru infrastructura publică și pentru a aborda schimbările climatice și a îmbunătăți programele sociale. În acest context, deficitul bugetului federal ca procent din PIB a atins un nivel record după război. 

 Obstacolele din calea republicanilor 

Determinarea republicanilor de a reduce cheltuielile federale nu este nouă. Daniel Henninger, de la Wall Street Journal, a documentat încercările de a limita cheltuielile din ultimii 50 de ani, care nu au avut niciun rezultat. Acesta consideră că este imposibil să controlezi cheltuielile federale dacă Congresul nu este supus unei forțe externe. Una dintre cele mai eficiente modalități ar fi restabilirea vetourilor line-item ale președintelui. Dar acest lucru nu este ceva ce președintele Biden a îmbrățișat în timp ce s-a angajat în cea mai ambițioasă agendă socială de la Marea Societate a lui LBJ încoace. 

Un alt obstacol este reprezentat de creșterea programelor de drepturi, cum ar fi securitatea socială, Medicare și Medicaid. Programele obligatorii reprezintă 70% din cheltuielile totale, în timp ce cheltuielile discreționare reprezintă 30%. O concesie pe care McCarthy a făcut-o a fost plafonarea cheltuielilor discreționare la nivelul anului fiscal (FY) 2022. Acest lucru ar implica reduceri pentru majoritatea programelor, deoarece cheltuielile discreționare erau atunci cu 174 de miliarde de dolari mai mici decât cele alocate de Congres pentru FY23. Dacă cheltuielile pentru apărare sunt menținute la nivelul din FY23, ar fi nevoie ca cheltuielile pentru alte domenii decât cel al apărării să fie reduse cu 22%, ceea ce nu este o soluție pentru democrați. 

Cel mai mare impediment în calea reducerii cheltuielilor federale îl reprezintă alegătorii, dintre care majoritatea apreciază beneficiile pe care le primesc de la guvernul federal, dar nu se bucură să plătească pentru acestea. 

Ronald Reagan și-a dat seama de acest lucru când a candidat la președinție în 1980. El a înțeles că politicile de stimulare a creșterii economice și a locurilor de muncă prin reduceri mari de impozite pentru persoane fizice și juridice aveau un interes mai mare pentru alegători decât încercările tradiționale ale republicanilor de a limita deficitele bugetare. În timpul mandatului său de opt ani, cheltuielile federale au crescut cu aproape 70%. Deși deficitele federale au atins atunci niveluri record, multor alegători nu le-a păsat, iar unii au ajuns la concluzia că deficitele nu contează. 

Donald Trump a urmărit o strategie similară atunci când a candidat la președinție în 2016. Principala sa victorie legislativă a fost adoptarea Tax Cuts and Jobs Act la sfârșitul primului său an de mandat. În timpul mandatului său de patru ani, cheltuielile federale au crescut cu peste 80 %, cele mai mari creșteri având loc după ce a lovit pandemia COVID-19. 

Provocarea pentru republicanii din Camera Reprezentanților este cum vor reacționa alegătorii dacă programele pe care se bazează sunt reduse. După cum a relatat Washington Post, planul pe care îl cântăresc ar cere administrației Biden să facă doar plățile cele mai critice dacă limita statutară privind ceea ce poate împrumuta Trezoreria este încălcată. Astfel, elemente cum ar fi plățile pentru dobânzile la datorie, Securitatea Socială, Medicare, beneficiile veteranilor și cheltuielile pentru apărare ar fi efectuate, în timp ce altele nu ar fi efectuate. 

Republicanii s-ar putea mulțumi cu încetinirea cheltuielilor federale 

Cu toate acestea, atunci când au fost lansate idei similare în 2011 și 2013, oficialii din administrația Obama au decis că prioritizarea plăților nu este fezabilă, având în vedere complexitatea milioanelor de plăți care se fac zilnic. 

Cel mai mare risc cu care se confruntă republicanii de data aceasta este că economia ar putea intra în recesiune la jumătatea anului, iar aceștia ar putea fi acuzați că au agravat situația. În cele din urmă, cel mai probabil rezultat este că republicanii nu vor permite ca guvernul SUA să intre în incapacitate de plată și să pună în pericol ratingul datoriei Trezoreriilor americane. Este mai curând posibil ca aceștia să se mulțumească cu încetinirea cheltuielilor federale în bugetul pentru anul fiscal 2024. Ulterior, este probabil ca furtuna și furia din cauza bugetului să se diminueze odată cu începerea campaniei electorale pentru alegerile din 2024, scrie The Hill.