Lumea la zi

Trezoreria SUA susține că oligarhii ruși cunoșteau data invaziei. Activele blocate depășesc 30 de miliarde de dolari

Soldați ucraineni într-un tanc
Sursă foto: Playtech

Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) a publicat o analiză a tendințelor financiare privind activitatea financiară a oligarhilor ruși. Conform datelor FinCEN, oligarhii ruși au transferat fonduri și active în jurul datei invaziei rusești în Ucraina în februarie 2022.

Raportul FinCEN analizează tendințele observate în rapoartele BSA (Bank Secrecy Act) depuse între martie 2022 și octombrie 2022, care implică oligarhi ruși, funcționari de rang înalt și persoane sancționate. Raportul contribuie la Grupul operativ multilateral „Elitele rusești, procurorii și oligarhii” (REPO), condus în comun de Departamentele Trezoreriei și Justiției din SUA. Grupul operativ REPO a folosit o coordonare multilaterală extinsă pentru a bloca sau îngheța active ale rușilor sancționați în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, pentru a îngheța sau confisca bunuri de mare valoare ale persoanelor sancționate și pentru a restricționa puternic accesul rușilor sancționați la sistemul financiar internațional.

„Raportarea BSA oferă un sprijin substanțial pentru eforturile guvernului SUA de a urmări, îngheța și confisca activele oligarhilor și elitelor rusești și ale reprezentanților acestora”, a declarat Himamauli Das, director interimar al FinCEN.

Activități de evitare a sancțiunilor

„Aceste ținte tind să fie extrem de sofisticate în ceea ce privește spălarea de bani și finanțarea ilicită, iar guvernul SUA va continua să valorifice raportarea BSA pentru a investiga și a contracara rețelele lor ilicite. Această analiză a tendințelor financiare este doar o altă reamintire a rolului critic pe care îl joacă instituțiile financiare în a contribui la protejarea sistemului financiar american împotriva activităților ilicite”, se mai arată în raportul respectiv.

Începând cu 2022 martie, FinCEN a publicat, de asemenea, mai multe alerte prin care îndeamnă instituțiile financiare din SUA să fie vigilente față de eforturile oligarhilor ruși de eludare a sancțiunilor extinse și a altor restricții impuse de SUA, implementate în legătură cu invazia militară neprovocată a Rusiei în Ucraina. Aceste alerte oferă anumite semnale de alarmă pentru a ajuta la identificarea unei potențiale activități de evitare a sancțiunilor și reamintesc instituțiilor financiare obligațiile lor de raportare în cadrul BSA, inclusiv în ceea ce privește moneda virtuală convertibilă.

Instituțiile financiare au menționat aceste alerte legate de Rusia în 284 din cele 454 de rapoarte BSA analizate pentru această analiză a tendințelor financiare.

Cum au încercat oligarhii ruși să evite restricțiile

FinCEN a examinat datele BSA depuse cu privire la oligarhii ruși, oficialii de rang înalt și persoanele sancționate și a identificat 454 de rapoarte BSA care detaliază zeci de miliarde de dolari în activități suspecte. Tendințele identificate au relevat faptul că:

– oligarhii ruși au mutat sau transferat fonduri și active în jurul datei invaziei Ucrainei în februarie 2022. În majoritatea cazurilor proprietatea efectivă a companiilor, trusturilor sau conturilor a fost transferată către copiii lor, alți membri ai familiei sau asociați apropiați de afaceri

– oligarhii ruși au achiziționat bunuri sau proprietăți de mare valoare în 2022, care au inclus bijuterii, obiecte de artă și proprietăți sau bunuri imobiliare în alte țări înainte de invazie.

– mai mulți oligarhi ruși au mutat fonduri din conturi din Rusia în conturi din alte țări, inclusiv în Statele Unite, cu puțin timp înainte sau în jurul datei invaziei rusești, și au folosit fondurile pentru cheltuieli legate de proprietăți, se mai arată în raportul FINCEN.