Lumea la zi

The Guardian: Pe Donald Trump îl poate paște închisoarea! Judecătorii nu îl văd cu ochi buni

trump închisoare news.artnet.com
sursa foto: news.artnet.com

Procesul civil din New York care acuză familia Trump de fraudă „uluitoare” ar putea deraia candidatura prezidențială, spun experții și analiștii politici. Situația juridică în care se află fostul lider de la Casa Albă la momentul actual a devenit critică, punând în pericol speranțele acestuia de a reveni în alegeri.

Miercuri, Trump și trei dintre copiii săi au fost acuzați de evaziune fiscală, că au ascuns informații față de creditori și asigurători într-o schemă de fraudă „uluitoare” care a crescut valoarea proprietăților deținute de familia sa, pentru a obține mai mult profit.

Procesul civil, înaintat de procurorul general din New York, a fost demarat în timp ce FBI investighează deținerea de către Trump a unor documente guvernamentale importante, iar un mare juriu special din Georgia analizează dacă el și alte persoane au încercat să influențeze oficialii electorali din stat după ce a fost învins de Joe Biden la alegeri, conform The Guardian.

„Este terminat”: cascada de anchete penale, civile și parlamentare

Fostul președinte american a lăsat de mai multe ori să se înțeleagă că intenționează să candideze din nou la Casa Albă în 2024. Dar cascada de anchete penale, civile și parlamentare ar putea totuși să deraieze această candidatură. „Este terminat”, a declarat Allan Lichtman, profesor de istorie la American University, din Washington, care a prezis cu exactitate fiecare alegere prezidențială din 1984 încoace. „Are prea multe poveri, prea multe belele pentru a putea candida din nou, chiar presupunând că scapă de faliment. Nu sunt sigur că va scăpa de închisoare”.

După o investigație de trei ani, Letitia James, procurorul general al New York-ului, a afirmat că Trump a furnizat declarații frauduloase privind valoarea sa netă și evaluări false ale activelor pentru a obține împrumuturi, beneficii de asigurare și pentru a plăti taxe mai mici. Fiii săi, Don Jr, Ivanka și Eric au fost, de asemenea, numiți în calitate de inculpați.

Arta de a fura

În cadrul unei conferințe de presă, James a invocat titlul cărții de memorii și de sfaturi de afaceri a lui Trump din 1987, The Art of the Deal: „Această investigație a dezvăluit că Donald Trump s-a angajat în ani de zile într-un comportament ilegal pentru a-și crește averea netă, pentru a înșela băncile și oamenii din marele stat New York. A pretinde că ai bani pe care nu îi ai nu înseamnă ‘arta afacerii’. Este arta furtului”, a spus ea.

Biroul ei a cerut ca fostul președinte să plătească penalități de cel puțin 250 de milioane de dolari și ca familiei sale să i se interzică să întreprindă afaceri în statul New York. James nu poate formula acuzații penale împotriva lui Trump în cadrul acestei anchete civile, dar a spus că trimite acuzațiile de fraudă penală procurorilor federali din Manhattan, precum și Serviciului de taxe interne.

„O altă vânătoare de vrăjitoare”

Trump susține că această anchetă reprezintă doar „o altă vânătoare de vrăjitoare” împotriva sa și s-a referit din nou la James, care este de culoare, ca fiind rasistă, prin intermediul platformei sale Truth Social, numind-o și pe aceasta „o impostoare care a făcut campanie pe ideea ‘puneți mâna pe Trump’, în ciuda faptului că orașul New York nu este în siguranță sub supravegherea ei!”. Criticii au spus că acest proces lovește în inima autoportretului lui Trump, un dezvoltator imobiliar de succes care a făcut miliarde, a fost gazda reality show-ului The Apprentice și a promis că va aplica acest simț al afacerilor la președinție.

Laurence Tribe, profesor de drept constituțional la Universitatea Harvard, a remarcat că componenta civilă „implică lucruri de o importanță deosebită pentru Trump, familia sa și organizația sa, și anume capacitatea lor de a frauda publicul, de a frauda băncile, de a frauda companiile de asigurări și de a continua să subziste prin corupție”. Fără toată această corupție, întregul imperiu Trump este implicat în ceva asemănător cu un colaps”.

Tribe a adăugat: „Trump este probabil mai preocupat aceste aspecte decât de faptul că ar putea ajunge la închisoare și poate să răspundă la o acuzație penală… Ca o chestiune practică, acest lucru îi va cauza probabil mai multe nopți nedormite domnului Trump decât aproape orice altceva”.

Niciun fost președinte nu s-a confruntat cu investigații atât de numeroase și atât de grave. Luna trecută, agenții FBI au percheziționat Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Florida, și au confiscat documente oficiale marcate Top Secret, Secret și Confidențial. Trump riscă să fie pus sub acuzare pentru încălcarea Legii spionajului, obstrucționarea unei anchete federale sau manipularea defectuoasă a unor documente guvernamentale sensibile.

Trump va răspunde pentru acțiunile sale

Pe parcursul carierei sale de afaceri, Trump a căutat să submineze angrenajul juridic. El a câștigat timp convingând o instanță să numească un judecător, Raymond Dearie, în calitate de expert special pentru a examina documentele. Dar, până acum, Dearie pare să fie departe de a se supune dorințelor lui Trump. Marți, el i-a avertizat pe avocații lui Trump: „Părerea mea este că nu puteți să aveți și prăjitura și să o mâncați”, cu alte cuvinte a arătat că Trump va fi nevoit în final să răspundă pentru acțiunile sale.

Fostul președinte se confruntă, de asemenea, cu o anchetă a marelui juriu al statului Georgia privind eforturile de a submina rezultatul alegerilor din acest stat în 2020.

Departamentul de justiție investighează rolul său în atacul mortal din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA, comis de o mulțime de susținători ai săi care intenționau să împiedice certificarea victoriei electorale a lui Biden. Eforturile sale au fost impulsionate de ancheta paralelă a unei comisii din Camera Reprezentanților, ale cărei audieri urmează să fie reluate săptămâna viitoare.

Afereile lui Trump, în pericol

În plus, Organizația Trump – care administrează hoteluri, terenuri de golf și alte proprietăți din întreaga lume – urmează să fie judecată luna viitoare într-un proces penal în care se susține că a complotat pentru a acorda avantaje neimpozabile unor directori de rang înalt, inclusiv șefului său financiar de lungă durată Allen Weisselberg.

Ziua de miercuri a adus un nou eșec, probabil cea mai gravă zi de înfrângeri juridice din istoria lui Trump. O curte de apel federală a permis Departamentului de Justiție să reia examinarea dosarelor clasificate confiscate de la Mar-a-Lago în cadrul anchetei sale penale. Între timp, fostul președinte a insistat că nu a făcut nimic greșit în păstrarea documentelor. „Nu trebuie să existe un proces, după cum înțeleg eu”, a declarat el pentru Sean Hannity, prezentatorul postului Fox News. „Dacă ești președintele Statelor Unite, poți declasifica doar spunând: „Este declasificat”.

În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, Trump a pus bazele unei potențiale campanii de revenire și a acuzat administrația lui Biden că l-a vizat pentru a-i submina perspectivele politice.

Mai aproape ca niciodată

Întrebat de un prezentator de radio conservator ce s-ar întâmpla dacă ar fi pus sub acuzare în legătură cu documentele clasificate de la Mar-a-Lago, Trump a răspuns: „Cred că ați avea probleme în această țară cum poate nu am mai văzut până acum. Nu cred că poporul Statelor Unite ar suporta acest lucru„.

Kurt Bardella, un consilier al Comitetului Național Democrat, a declarat: „Nu am avut nici un răspuns: Dacă cea mai bună apărare pe care o ai pentru comportamentul tău este: dacă mă tragi la răspundere, vor fi violențe, asta sună ca o persoană care nu are ce căuta nici în serviciul public, nici în afara închisorii”.

Bardella și-a exprimat speranța că, în sfârșit, Trump va fi tras la răspundere. „Totul despre Donald Trump a fost întotdeauna despre escrocherie. Întotdeauna a fost vorba despre escrocherie. Și acum demascarea lui este mai aproape ca niciodată”.