Lumea la zi

LIVE TEXT Biden reacționează la declarațiile lui Putin: „A amenințat astăzi nuclear Europa”

Biden Sursa foto Black News
Sursa foto: Black News

Situația la nivel global este una din ce în ce mai tensionată, mai ales ultimele declarații ale lui Vladimir Putin privind posibilele amenințări ale unui război nuclear. Liderii lumii reacționează dur la afirmațiile președintelui rus și spun că astfel democrația lumii este pusă la mare încercare.

Statele Unite ale Americii, prin președintele Joe Biden, susțin că vor încerca prin toate mijloacele posibile să apere ideea de democrație în întreaga lume. În cadrul unui discurs ținut în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, liderul de la Casa Albă afirmă faptul că Vladimir Putin amenință cu arme nucleare. „Este un război brutal, complet inutil!” a spus Joe Biden.

Nucleara lui Putin, respinsă de Biden?

„Putin a amenințat astăzi nuclear Europa! Resping violența și războiul pentru a cuceri țări și a extinde granițele. Nu putem trăi în frică. SUA sunt decise să apere democrația în întreaga lume. Dacă respecți regulile, SUA vor să lucreze cu tine. Toți membrii ONU ar trebui să apere drepturile omului și să nu uzeze de dreptuld e veto, pentru a rămâne credibili”, susține Biden.

Acesta a adăugat că se doresc deja luarea de măsuri urgente: „SUA vor să crească numărul reprezentanților în Consiliul de Securitate al ONU. Vrem să lucrăm cu parteneri cu care avem interese comune. Rusia și-a invadat un vecin și a încălcat fără rațiune carta ONU. Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni în afară de Rusia nu și-a dorit un conflict. Noi am atras atenția că acest război era iminent și multe state membre ONU au încercat să îl evite”.

Disprețul nesăbuit al Moscovei

„Președintele Putin a făcut amenințări nucleare deschise împotriva Europei și a manifestat un dispreț nesăbuit. Acum, Rusia cheamă mai mulți soldați să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fictiv pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina – o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU. Lumea ar trebui să vadă aceste acte scandaloase”, a mai adăugat liderul de la Casa Albă la respectivul eveniment.

„Trebuie să spunem foarte clar: un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a invadat un stat vecin, a încercat să şteargă de pe hartă un stat suveran. Rusia a încălcat în mod ruşinos principiile centrale ale Cartei ONU prin războiul brutal, care nu era necesar, din Ucraina”, a continuat acesta.

„Lumea trebuie să considere aceste acte drept ceea ce sunt. Putin afirmă că a trebuit să acționeze pentru că Rusia era amenințată. Nimeni însă nu amenințase Rusia. Nimeni în afara Rusiei nu a căutat să intre în conflict”, a concluzionat el.

Preşedintele SUA a pus pe spatele lui Putin și vina pentru amplificarea crizei alimentare internaţionale.

„Rusia lansează minciuni, încercând să atribuie vina pentru criza alimentară sancţiunilor impuse de multe ţări din cauza agresiunii în Ucraina. Dar trebuie să fiu foarte clar în legătură cu un lucru: sancţiunile noastre permit Rusiei să exporte alimentare şi fertilizatori, nu există limite. Războiul Rusiei înrăutăţeşte securitatea alimentară şi doar Rusia îl poate opri.”