Infofinanciar > Info > Când vor fi montate panouri fotovoltaice pe Palatul Parlamentului? Energie regenerabilă pentru toate instituțiile publice, directivă a UE
Info

Când vor fi montate panouri fotovoltaice pe Palatul Parlamentului? Energie regenerabilă pentru toate instituțiile publice, directivă a UE

panouri fotovoltaice - sursa foto - stiridecluj.ro
Sursa foto - stiridecluj.ro

Comisia Europeană vrea să lanseze o „Inițiativă europeană privind panourile pe acoperiș” sau European Solar Rooftops Initiave . Acest proiect face parte din pachetul RepowerEU, drept parte a planului de creștere a producției de energiei din surse ca se regenerează și de a reduce cantitatea de gaz în amestecul energetic.

Conform publicaței CEE Energy News, care preia informații dintr-un draft al RepowerEU, această inițiativă ar impune tuturor guvernelor din statele membre să scadă perioada de autorizarea a instalațiilor fotovoltaice pe acoperișuri la cel mult 3 luni. În același timp, finanțele europene pentru astfel de programe vor crește.

Scopuri și propuneri

Obiectivul final este acela ca, până în anul 2025, toate clădirile din domeniul public să fie dotate cu panouri solare pe acoperișuri. Desigur, acest lucru se aplică doar construcților care și suportă tehnic acest lucru.

Chiar dacă acest proiect este încă în dezbatere, Comisia Europeană ar putea să impună instalarea unor astfel de panouri pe acoperișul tuturor clădirilor noi. Un alt subiect care este tot la nivel de discuții vizează comunitățile de utilizatori de energie solară din orașele care au mai puțin de 10.000 de locuitori.

De asemenea, vor fi propuse și scheme de formare profesională pentru muncitorii din zona fotovoltaicelor dar și ajutor pentru producția de echipament specific. Va fi lansată „Alianța europeană pentru industria solară”, care are rolul de a stabili un lanț valoric solar rezilient, care să fie ghidat de spiritul inovației.

Ce se dorește vs. ce există deja

Potrivit e-nergia.ro, CEO-ul celor de la SolarPower, preconizează că vor fi instalați peste 30.000 de MW în fotovoltaice, incluzând aici și 1,5 milioane de centrale solare pe acoperișuri. Termenul limită pentru aceste lucruri este finalul anului în curs. În cazul în care toate aceste mecanisme vor fi aplicate, până în anul 2030 va fi posibil procesul de instalare a unu TW de capacitate nouă solară.

Comisia Europeană are în plan ca nivelul de energie solară al Uniunii Europene să fie dublat, ajungând până în anul 2028 la 300 de GW, conform draftului din planul RepowerEU . Săptămâna viitoare urmează ca această strategie să fie prezentată de către Comisie.

În acest document se precizează faptul că obiectivul este următorul: nivelul energiei regenerabile să crească de la 40% la 45% până în anul 2030. Astfel, până la finalul anului 2030 se va trece de la o capacitate instalată de 511 GW, cât este la momentul actual, la o valoare de 1.236 de GW.

În această situație, autoritățile Uniunii Europene spun despre energia fotovoltaică următoarele lucruri : „reprezintă una dintre tehnologiile cel mai rapid de dezvoltat” și faptul că „ poate accelera renunțarea graduală la importurile de combustibil fosili în câțiva ani”.