Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile cresc în Rusia. Aliații lui Putin cer reintroducerea pedepsei cu moartea
Lumea la zi

Tensiunile cresc în Rusia. Aliații lui Putin cer reintroducerea pedepsei cu moartea

pedeapsa cu moartea
sursa foto arhiva

Membri de rang înalt ai regimului președintelui rus Vladimir Putin au cerut ca țara să reintroducă pedeapsa cu moartea. În urma atacului de vineri de la o sală de concerte din Moscova. Criticii au tras un semnal de alarmă cu privire la această cerere. Inclusiv din cauza utilizării pe scară largă de către Rusia a legilor antiteroriste și anti-extremiste pentru a viza opozanții Kremlinului și susținătorii Ucrainei.

Rusia a avut un moratoriu asupra pedepsei capitale încă din anii 1990. Dar în tabăra lui Putin se fac tot mai multe apeluri pentru ridicarea acestuia în urma celui mai sângeros atac din ultimele două decenii în țară. „Acum se pun multe întrebări cu privire la pedeapsa cu moartea. Acest subiect va fi cu siguranță elaborat în mod profund, profesionist și substanțial. Se va lua o decizie care va corespunde stării de spirit și așteptărilor societății noastre”, a declarat sâmbătă Vladimir Vasiliev, șeful partidului de guvernământ Rusia Unită în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

Aliații lui Putin cer reintroducerea pedepsei cu moartea

Peste 130 de persoane au fost ucise când bărbați înarmați au luat cu asalt vineri sala de concerte Crocus City Hall. Împușcând spectatorii înainte de a da foc clădirii. „Este necesar să se readucă pedeapsa cu moartea în cazul terorismului și al crimelor”, a declarat sâmbătă Iuri Afonin, vicepreședintele comisiei pentru securitate din Duma de Stat. Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent șef adjunct al Consiliului de Securitate, și președintele Dumei, Viaceslav Volodin sunt doi aliați apropiați ai lui Putin. Aceștia au cerut, de asemenea, ca „teroriștii” să fie „distruși” în urma atacului.

„Teroriștii înțeleg doar teroarea de represalii, moarte pentru moarte”, a declarat Medvedev vineri într-o postare pe Telegram. Măsura a fost susținută și de șefii altor două partide pro-Putin din parlamentul rus. Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste planuri. Inclusiv din cauza utilizării pe scară largă de către Rusia a legilor antiteroriste și anti-extremiste. Care au fost folosite pentru a viza adversarii Kremlinului și susținătorii Ucrainei.

Dosare penale legate de terorism

Autoritățile au deschis un număr record de 143 de dosare penale legate de terorism în 2023, potrivit site-ului de știri independent Mediazona. Acest număr este în creștere de la mai puțin de 20 cu un an înainte de 2018. La începutul acestei luni, autoritatea de supraveghere financiară al Rusiei a adăugat „mișcarea internațională LGBT” pe lista sa neagră. Această inițiativă fiind pusă la categoria „teroriștilor și extremiștilor”.

Alexei Navalny era cel mai strident critic al lui Putin din ultimul deceniu. Acesta a murit luna trecută într-o colonie penitenciară din Arctica. De asemenea, se numără printre cei care au executat ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”.

„Dacă am permite pedeapsa cu moartea pentru terorism, vă dați seama câți oameni ar ucide sistemul? Câți oameni sunt în închisoare în acest moment, care nu sunt teroriști în niciun fel? În niciun caz nu ar trebui să ne jucăm cu tragedia”, a declarat sâmbătă pe Telegram Alyona Popova, militantă pentru drepturile femeilor, conform The Moscow Times .