Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni între București și Chișinău. MAE acuză o acțiune ”nejustificată” autorităților din țara vecină
Lumea la zi

Tensiuni între București și Chișinău. MAE acuză o acțiune ”nejustificată” autorităților din țara vecină

radio sursa foto Ziarul de Gardă
Sursa foto: Ziarul de Gardă

Ministerul de Externe de la București susține că decizia Consiliului  Municipal Chișinău care interzice postului Radio Chișinău folosirea toponomicului „Chișinău” în denumire este una „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”.

Decizia a fost luată în urma voturilor consilierilor municipali socialiști. Din această fracțiune face parte și Eugenia Ceban, mama primarului de Chișinău, Ion Ceban.

 Valeri Klimenko de la Partidul „Șor” este cel mai vocal ales local care a vorbit doar în limba rusă, el avut o opinie împotriva acestei decizii.

Ministerul Afacerilor Externe de la București spune că „vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat.”

„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început  voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului prodemocratic și proeuropean al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac șa identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, citat din declarația diplomației de la București.

Reacția postului de radio moldovenesc

Administrația postului Radio Chișinău a reclamat lipsa oricărei reacții din partea Primăriei la solicitările sale și a anunțat că așteaptă o eventuală „reconsiderare a poziției” și votul Consiliului Municipal Chișinău.

Redacția Radio Chișinău a venit cu o reacție la decizia CMC. Aceasta și-a declarat regretul și dezamăgirea profundă. Într-o notă informativă, publicată pe site-ul postului, Radio Chișinău menționează că, pe parcursul celor zece ani de emisie, a fost un „partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană”.