Infofinanciar > Lumea la zi > Se anunță probleme cu internetul și convorbirile mobile! Nokia și Ericsson se retrag din Rusia
Lumea la zi

Se anunță probleme cu internetul și convorbirile mobile! Nokia și Ericsson se retrag din Rusia

Antenă, Sursă foto: zonamovilidad
Sursă foto: zonamovilidad

Producătorii de echipamente de telecomunicații Nokia (NOKIA.HE) și Ericsson (ERICb.ST) au anunțat că vor părăsi Rusia la sfârșitul anului. Plecarea acestora ar putea afecta în mod constant rețelele de telefonie mobilă ale țării pe termen lung, declanșând o deteriorare a comunicațiilor pentru rușii obișnuiți.

Cinci cadre superioare din domeniul telecomunicațiilor și alte surse din industrie au declarat că utilizatorii ruși de telefonie mobilă vor avea parte probabil de descărcări și încărcări mai lente, de mai multe apeluri pierdute, de apeluri care nu se conectează și de întreruperi mai lungi, deoarece operatorii își pierd capacitatea de a actualiza sau de a corecta software-ul și se luptă pentru stocurile tot mai mici de piese de schimb.

Ericsson și Nokia, care dețin împreună o mare parte din piața echipamentelor de telecomunicații și aproape 50% în ceea ce privește stațiile de bază din Rusia, produc totul, de la antene de telecomunicații până la hardware-ul care conectează fibra optică ce transportă semnale digitale.

De asemenea, acestea furnizează software esențial care permite diferitelor părți ale rețelei să funcționeze împreună.

„Lucrăm până la sfârșitul anului, atunci când vor expira toate scutirile (de la sancțiuni)”, a declarat pentru Reuters Carl Mellander, șeful financiar al Ericsson, Carl Mellander. Ericsson a primit scutiri de sancțiuni din partea autorităților suedeze.

Directorul general al Nokia, Pekka Lundmark, a împărtășit acest sentiment într-un interviu: „Ieșirea noastră va fi completă. Nu vom livra nimic Rusiei”.

Încearcă să se redreseze

Economia Rusiei a rezistat până acum sancțiunilor și controalelor la export instituite de guverne după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, însă retragerea iminentă a Nokia și Ericsson ar putea avea un impact mai profund asupra vieții cotidiene rusești, îngreunând în cele din urmă ceva la fel de simplu ca un apel telefonic, scrie Reuters.

Ministerul rus al comunicațiilor digitale nu a comentat subiectul. Însă, săptămâna aceasta, Maksut Shadaev, ministrul comunicațiilor și al mass-mediei, a declarat că patru operatori de telecomunicații au semnat contracte pentru a cheltui peste 100 de miliarde de ruble (1,45 miliarde de dolari) pe echipamente fabricate în Rusia.

„Acest lucru ne va permite să organizăm o producție modernă de echipamente de telecomunicații în Rusia”, a declarat el, fără a numi operatorii sau producătorii.

Principalul operator de telecomunicații din Rusia, MTS (MTSS.MM), a refuzat să comenteze acest lucru. Megafon, Veon’s (VON.AS) Beeline și Tele 2, celelalte companii care alcătuiesc cele patru mari firme de telecomunicații din Rusia, au refuzat, de asemenea, să ofere informații.

Rămân în urmă

Programele guvernamentale de promovare a echipamentelor rusești au ajutat operatorii de telecomunicații să devină mai puțin dependenți de Nokia și Ericsson în ultimii ani, iar producătorii ruși și-au crescut cota de piață în acest an la 25,2%, de la 11,6% în 2021.

Dar surse din industrie se așteaptă ca ruperea legăturilor cu firmele străine să întârzie comunicațiile rusești cu o generație, în timp ce restul lumii merge înainte cu implementarea tehnologiilor 5G.

„Dacă, probabil, această situație durează ani de zile, rețelele celulare rusești în ceea ce privește acoperirea ar putea reveni la starea de la sfârșitul anilor 1990, când acoperirea lor era limitată la orașele mari și la cele mai bogate suburbii”, a declarat Leonid Konik, care conduce publicația IT ComNews din Moscova.

Zonele rurale vor începe să se defecteze primele, pe măsură ce operatorii vor elimina echipamentele pentru a consolida rețelele urbane, au declarat experții în telecomunicații, în timp ce lipsa actualizărilor de software poate duce la întreruperi ale rețelelor sau le poate expune la atacuri cibernetice.

Importanța software

Producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei, cel mai mare furnizor din Rusia anul trecut, cu peste o treime din piață, va continua să furnizeze actualizări de software și să continue lucrările de întreținere, dar a încetat să mai vândă echipamente noi în Rusia, potrivit unor surse familiare cu acest subiect.

Cel mai mare obstacol în calea operatorilor de telefonie mobilă pentru a-și menține rețelele în funcțiune va fi lipsa actualizărilor de software – Nokia și Ericsson au declarat că vor întrerupe actualizările de software până anul viitor – și a patch-urilor, au declarat sursele.

Software-ul unifică o serie de echipamente care alcătuiesc o rețea de telecomunicații, convertește semnalele analogice și digitale; monitorizează și optimizează traficul din rețea și protejează infrastructura împotriva atacurilor cibernetice.

În timp ce operatorii de telefonie mobilă pot acumula piese hardware pentru o utilizare viitoare, ei depind de un program regulat de actualizări de software sub licență și de patch-uri pentru a menține integritatea unei rețele.

„Indiscutabil, patch-urile software sunt primordiale pentru a se asigura că rețelele rămân operaționale, sigure și fiabile”, a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight.

Șansa rușilor

Operatorii de telecomunicații din Rusia au stocat piese fabricate în străinătate în februarie și martie, înainte de sancțiuni, au declarat două dintre sursele din industrie. Însă, stocurile vor scădea după ce Nokia și Ericsson se vor retrage din 31 decembrie.

Consolidarea între operatorii ruși la cererea guvernului le-ar putea permite, de asemenea, să împartă echipamente și resurse pentru ca rețelele să dureze mai mult, au adăugat sursele din industrie.

Huawei [RIC:RIC:HWT.UL], care a încetat să mai vândă echipamente noi în Rusia atunci când Statele Unite au început să sancționeze Rusia, a încetat, de asemenea, să își vândă smartphone-urile în această țară, potrivit a trei surse familiare cu această chestiune. Huawei nu a dezvăluit public statutul său în Rusia și a refuzat să ofere detalii sau explicații.