Educație financiară

Tehnologia blockchain și avantajele sale economice

blockchain
Foto: infofinanciar.ro

Deja nu mai este niciun dubiu: tehnologia blockchain este una de mare impact cu un potențial uriaș de a revoluționa lumea finanțelor, a jocurilor și divertismentului și chiar mai mult decât atât. Experții confirm faptul că arhitectura bazei de date a blockchain–ului și protocoalele asociate reprezintă o fundație solidă pentru crearea de noi clase de aplicații.

Altfel spus, tehnologia blockchain este puternică și eficientă în foarte multe domenii. Și, atenție, cam toate aceste avantaje duc la beneficii economice.

Unul dintre avantajele tehnologiei blockchain este că poți face tranzacțiile fără aprobarea sau implicarea terților. Respectiv, poți face o investiție cripto fără să angajezi un consilier în investiții. Poți să cumperi fără să ai nevoie de bancă pentru procesarea plății cu cardul de credit sau de debit. Sau poți împrumuta fonduri fără să trebuiască să plătești o instituție financiară. Cu alte cuvinte, poți număra aici câteva avantaje economice clare.

Economisești și timp, și bani

Un alt avantaj este timpul de execuție. Și toți știm că ”time is money”. Scurtezi timpul de tranzacționare pentru că nu ai nevoie de aprobarea directorilor din domeniul bancar sau a profesioniștilor financiari, astfel, vei executa tranzacții în câteva minute în loc de zile sau săptămâni.

Acesta este un mare avantaj al utilizării funcției de registru deschis a tehnologiei blockchain.

Evident, există și un avantaj financiar legat de absența intermediarilor. Poți efectua oricâte tranzacții bazate pe blockchain vrei fără să contribui la bonusurile unui funcționar bancar.

Blockchain–urile sunt deținute și gestionate de utilizatori și de aplicațiile pe care le folosesc și nu au nevoie de serviciile costisitoare ale instituțiilor financiare.

Back-up garantat

Orice merit al avantajelor blockchain–ului trebuie să includă fiabilitatea bazelor de date descentralizate peer–to–peer. Copiile tranzacțiilor blockchain sunt stocate pe sute sau mii de noduri de rețea.

Tranzacțiile sunt verificate înainte de a fi adăugate în blockchain și sunt sigure, deoarece într–o rețea peer–to–peer, nu există un singur punct de eșec. În cazul unei baze de date convențională, eșecul unui singur server poate să îți ducă toate datele în offline și apoi trăiești cu speranța că ultimul back–up făcut a fost cât mai recent. Acest lucru nu se întâmplă în cazul blockchain–ului.

Noi modele de afaceri

Experții maim indică și un alt avantaj al tehnologiei blockchain. Aceasta sprijină crearea de noi clase de aplicații și modele de afaceri. Bref, blockchain–ul este fundația unei întregi generații de aplicații financiare descentralizate inovatoare. Din solul fertil al tehnologiei blockchain răsar noi aplicații în finanțe, divertisment, jocuri.

Și pentru că nu depind de infrastructura financiară existentă, aplicațiile bazate pe blockchain pot aduce beneficii serioase autonomiei financiare persoanelor care nici acum nu folosesc servicii bancare.

Sondajele sugerează că până la 1,7 miliarde de oameni nu au în prezent acces la serviciile bancare.

O concluzie este că tehnologia blockchain pune întreaga lume a economisirii, investițiilor și gestionării banilor la îndemâna oricui are un… smartphone.

Un alt avantaj: blockchain–urile rulează non–stop. Cu aplicațiile bazate pe blockchain, nu trebuie să aștepți ca o bancă sau o altă afacere să se deschidă luni dimineața pentru a finaliza lucrurile. Rețeaua este întotdeauna pregătită pentru tranzacții.