Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară: marele atu este autoeducația
Educație financiară

Educație financiară: marele atu este autoeducația

tinerii si finantele
Foto: afaceri.news

Toți marii specialiști în educație financiară sunt de acord cu un lucru care este și un avantaj enorm al acestei discipline. Autoeducația este perfect posibilă, indiferent de vârstă, și îți poate asigura același nivel de pregătire ca și ai fi urmat un curs specific. ”Autoeducația este primul și cel mai important pas pe drumul educației financiare”, spun experții.

Prin noi înșine

Multă lume este convinsă că de educația noastră financiară trebuie să se ocupe băncile, firmele de asigurări, școala sau alte instituțiide același calibru. Da, se poate și așa, dar nu ar fi mai bine să te informezi înainte de a-ți însuși niște idei gata mestecate de alții? Și uite așa, aflăm valoarea autoeducației. Și este mai corect așa pentru că este vorba despre a gestiona cât se poate de corect și eficient finanțele personale. Și pentru că e viața ta. Apoi, vei putea deveni un exemplu și pentru copiii tăi.

Experții internaționali spun că primul pas în autoeducație se leagă de un reflex simplu: aceea de a întreba:

  • Întreabă înainte de a semna
  • Întreabă înainte de a te împrumuta
  • Întreabă înainte de a investi
  • Întreabă înainte de a cheltui

Pentru că nimeni nu s-a născut învățat și dacă întrebi vei afla și raspunsuri. Parte mare din acestea îți vor fi de folos. Și vei da peste cap statisticile care azi spun că numai 1 din 5 români înțeleg destul de bine produsele financiare faţă de 1 din 3 cetăţeni, cât care este media la nivel global. Altă statistică zice că rata de educație financiară în România este de 21% față de 52% media din UE și 65% în țările nordice. De ce să fi un anonim care să îngroașe aceste cifre.

Citește, cercetează, învață

Cum scriam și mai sus, nimeni nu naște învățat. Știe cineva, de copil, cum să înmulțească banii? Nu! Dar, spun specialiștii, aceste lucruri sunt destul de simple și fiecare le poate face singur, fără a urma cursuri universitare.

Deci, autoeducația înseamnă: A CITI, A CERCETA, A ÎNVĂȚA: Desigur există și câteva sfaturi esențiale:

  • cheltuiește mai puțin decât câștigi
  • elimină cheltuielile inutile
  • nu ceda impulsurilor de moment
  • investește sume mici, constante, în instrumente de economisire simple, cum ar fi tilurile de stat, așa înveți mecanismul, și așa nu o să periclitezi finanțele tale sau ale familiei

Cei mai fericiți dintre noi ajung la autoeducație din instinctul protecției împotriva riscului de a pierde banii câștigați cu trudă.